Rekordtidiga vittnesbörd om kristen tro i norra Europa har hittats på en silveramulett i en grav i utkanten av Frankfurt i Tyskland. Med hypermodern skanningsteknik har inskriptioner, som beskriver Jesus som Guds son och frälsare, kunnat läsas på en nästan 1 800 år gammal silverfolie.
I veckan hölls en presskonferens på Arkeologiska museet i Frankfurt för att presentera fyndet. Den tre och en halv centimeter långa kapseln med silveramuletten hittades runt halsen på en 35-40-årig man i en gammal romersk grav redan 2018, och redan då gjordes undersökningar med mikroskop och röntgen.
Men först i maj i år kunde man med hjälp av senaste tekniken avkoda skriften utan att den mycket tunna och ömtåliga silverfolien behövde falla isär.
Tidigarelägger kristen tro i norra Europa
Fyndet dateras till någon gång perioden 230–260 efter Kristus. Det innebär att tiden då tydliga kristna berättelser och tillbedjan till Jesus har identifierats norr om Alperna har förflyttats 50–100 år tillbaka i tiden.
Texten kunde slutligen läsas med hjälp av en så kallad datortomograf, där den skannades in i mycket hög upplösning och det skapades en 3D-modell. Härifrån pusslade arkeologiska experter sedan ihop segment efter segment virtuellt tills alla ord blev synliga.
Nyheten har bland annat också referats i Jerusalem Post nu i veckan.
Kristushymn på silverfolien
I de 18 raderna text på silverfolien kan man bland annat helt på latin läsa beskrivningar av Jesus som världens Herre och Guds son – och hur han är ”helig, helig, helig”. Här finns alltså inga spår av varken judendom eller hedniska influenser som ofta annars vid den här tiden.
I slutet av texten citeras nästan ordagrant Paulus så kallade Kristushymn från Filipperbrevet i Nya testamentet.
Viktigt fynd - som också väcker frågor
Arkeologiska museet i Frankfurt skriver: “Frankfurt Silver Inscription är ett av de viktigaste bevisen på tidig kristendom i världen. Deras upptäckt öppnar nya vyer för arkeologi, historisk vetenskap, och teologi, men också en mängd nya frågor.”