Nyligen åtalades en 77-årig man för att i åratal ha skickat brev med grovt sexuellt innehåll till unga kvinnor i frikyrkor. Därmed är också den psykiska terrorn som många har upplevt förhoppningsvis över.
– Men det finns kvinnor som är i behov av fortsatt stöd, säger Gustaf Nyström, verksamhetsledare på Pingst ung.
Ingen vet exakt hur många kvinnor runt om i landet som har fått kränkande brev från den nu åtalade mannen, men sommaren 2023 skrev ändå Dagen att 125 brev ingick i utredningen. Det äldsta brevet i polisens förundersökning var från 1997, men i samma artikel intervjuades också en kvinna som fick ett brev i mitten av 1980-talet.
Kvinnorna som genom årens lopp har mottagit de obehagliga breven representerar olika samfund varav pingströrelsen är ett.
Gustaf Nyström övertog ledningen för Pingst ung i början av 2022 och han blev då informerad av sin företrädare om breven. Gustaf Nyström berättar att det är fakta som har förmedlats vidare från gamla till nya ledare i många år.
– Jag hade redan hört talas om breven, bland annat i artiklar i Dagen, men när jag kom in som verksamhetsledare fick jag mer kunskap om hur rutinerna såg ut för hanteringen av eventuella nya brev.
Det handlade bland annat om att göra polisanmälningar, informera lokala församlingar samt erbjuda stöd till utsatta kvinnor som många gånger har varit anställda som ungdomsledare eller ungdomspastorer.
– Min oro har varit att det skulle finnas tjejer som inte kände till att många hade fått de här breven, säger Gustaf Nyström till Dagen.
PTSD-reaktioner
När nu åtal har väckts finns det av naturliga skäl en förhoppning om att det sista brevet är skickat. Gustaf Nyström, som har haft kontakt med flera av de målsägande i åtalet, säger att kvinnorna är lättade efter beskedet, i synnerhet eftersom den här typen av brott långt ifrån alltid leder till åtal. Han beskriver det som att ”många axlar har sjunkit”.
Samtidigt är han tydlig med att uppdraget att stötta de drabbade kvinnorna – i synnerhet om de är målsägande i åtalet – fortsätter för Pingst ung.
– Vissa har bearbetat detta och mår bra i dag. Andra får PTSD-reaktioner bara av att se sin postlåda.
Hade inte hört talas om breven
Anna (som egentligen heter något annat) är en av de målsägande kvinnorna i åtalet. Under en period då hon jobbade som ungdomsledare i en församling fick hon två brev med liknande innehåll. När det första brevet kom öppnade hon kuvertet utan att ana någonting.
– Jag hade inte hört talas om de här breven, berättar hon för Dagen och beskriver hur hon fick en chock.
– Jag berättade om brevet för pastorsteamet och polisanmälde det också. Eftersom jag nyligen hade flyttat för att börja min tjänst kändes det extra otäckt, ”kommer personen hit?”, men tack och lov bodde jag inte ensam.
Nio månader senare var det dags igen – då fick hon ett nytt brev. Den här gången kände hon dock igen handstilen och anade vad som skulle finnas i kuvertet. Chocken blev därför inte lika stor, men än en gång gjorde hon en polisanmälan.
Tacksam för stöd
I dag bor Anna på en annan ort. Trots detta berättar hon att hon ibland har funderat på om hon skulle få ytterligare brev. Nu börjar hon andas ut.
– Det känns väldigt skönt att det har blivit ett åtal, säger hon.
– Jag känner lättnad för egen del och det är säkert även en lättnad för de som har väntat i många år på att få reda på vem som har skickat breven.
Hon tillägger att hon är väldigt tacksam över det stöd hon har fått från Pingst ung.
[ 77-årig man åtalas för sexuellt ofredande mot 20-tal kristna kvinnor ]
---
Fakta: Åtalet
- En 77-årig man i västra Sverige åtalades i början av december för över 20 fall av sexuellt ofredande. Han anklagas för att ha skickat en brev till unga kvinnor aktiva i olika kyrkor under lång tid. Preskriptionstiden för sexuellt ofredande är fem år och åtalet gäller därför inte brev som skickades tidigare än 2020. Datum för huvudförhandling är inte bestämt än. Vid en fällande dom riskerar mannen böter eller maximalt två års fängelse.
---