Prästgården från 1700-talet i Huddinge har blivit pepparkakshus med snö på taket, vit kristyr och ljusslingor som lyser inifrån fönstren. Konstruktör och byggmästare är Elin Eriksson, som går förbi byggnaden på väg till jobbet varje dag.
Mellan 15 och 20 timmar uppskattar Elin Eriksson att hon i effektiv tid har lagt ner för att färdigställa pepparkakshuset av den gamla prästgården – numera församlingshemmet – intill kyrkan i Huddinge i södra Stockholm. Men hon har svårt att beräkna den exakta tidsåtgången eftersom arbetet har skett utspritt över en längre period.
– Jag fotograferade huset från alla vinklar redan i våras. Sedan har jag gjort pappmallar för fönster och dörrar, och började baka i november. Därefter gäller det att skära ut alla delar med kniv och sätta ihop dem.
– Till första advent ställde jag upp huset på skänken hemma hos mamma, där vi firar jul, berättar Elin Eriksson för Dagen.
Hobby som blivit tradition
Hon är född och uppvuxen i Huddinge och känner omgivningarna väl.
Bakandet av pepparkakshus är en hobby som numera har blivit tradition. De senaste åtta åren har det gällt olika kulturhistoriska hus i Huddinge, där ytterligare ett par kyrkliga byggnader har funnits med. Kyrkskolan en bit bort och den gamla Baptistkyrkan har tidigare fått ståta som pepparkakshus.
I år har Svenska kyrkan i Huddinge lagt ut det avancerade bakverket på bild i sina sociala medier för att visa pepparkaksmodellen av prästgården och församlingshemmet. Lokaltidningen har skrivit.
Diakonala frukostar
– Jag är inte kyrkligt aktiv själv. Men jag har alltid tyckt att prästgården är ett väldigt fint gammalt trähus, även om det ligger lite undanskymt. Numera används det bland annat för diakonala frukostar har jag sett.
– Inför jul är prästgården extra fin med tända ljusstakar i alla fönstren som lyser upp i mörkret, säger Elin Eriksson.