Nyheter

Halv miljon stupade ska kunna begravas i händelse av krig

Svenska kyrkan del av krisberedskapen – markområden för extra gravar behöver förberedas

Svenska kyrkan behöver vara förberedd att kunna begrava en halv miljon stupade om kriget kommer. Inom begravningsväsendet pågår planeringen för att hitta lämpliga markområden, efter rekommendationer från Försvarsmakten och beredskapsmyndigheten.

I Göteborg handlar det om cirka 30 000 kistbegravningar som behöver kunna lösas på kort tid i händelse av ett krig. Det motsvarar fem procent av invånarantalet i området, ett riktmärke som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har dragit upp för hela landet.

– Vi behöver förbereda oss för att kunna omhänderta stupade soldater. Det här är ganska nytt för oss att i nutid börja bygga beredskap för det, säger Katarina Evenseth från Göteborgs begravningssamfällighet till Sveriges radio P4 Göteborg.

Tio hektar efterfrågas

Det är ännu inte bestämt var de extra begravningsplatserna i Göteborg skulle kunna få plats. Den saken undersöks just nu. För stadens del handlar det om cirka tio hektar mark som behöver finnas till hands.

Det är efter kriget i Ukraina och det alltmer spända säkerhetsläget i Europa som planerna gällande begravningar nu aktualiseras, och där Svenska kyrkan är en del av krisberedskapen.

Kroppar ska kunna skickas hem

Några exempel utifrån landet: I Eskilstuna efterfrågas 5 000 extra kistgravplatser, i Örebro 6 500 gravar och i Värnamo 1 100 extra begravningsplatser. Totalt för hela landet uppskattar myndigheterna behovet till en halv miljon som ska kunna kistbegravas om det värsta skulle inträffa, något Aftonbladet nyligen berättade om.

Anledningen till att det handlar om just kistor – och inte andra begravningsformer – är att de stupade vid ett krigsslut någorlunda enkelt ska kunna återföras till sina hemorter runt omkring i landet, eller utomlands.

Kan tvingas gräva för hand

Svenska kyrkan i Göteborg förbereder sig också för att kunna klara sig utan digitala system – exempelvis när det gäller att hålla ordning på vem som begravs var.

Vidare behöver kyrkan kunna gräva gravar för hand, i händelse av att det kanske varken finns elektricitet eller drivmedel för att driva krematorier, grävmaskiner eller andra fordon. Här behövs både personal och redskap förberedda för ändamålet, skriver Svenska kyrkan i området på sin webbsida.

Svenska kyrkans församlingar är ansvariga för begravningsverksamheten över hela landet, förutom i Stockholm och Tranås där kommunen har ansvaret.

Fler artiklar för dig