Glädjen efter Sidas beslut att låta de godkända civilsamhällesorganisationerna ansöka fritt om statliga biståndsmedel har på sina håll förbytts i oro. Beroende på hur Sida tolkar kravet på pluralism i samarbetet ser man en risk för att nätverk slås sönder, menar Kristdemokraternas biståndspolitiska talesperson Gudrun Brunegård.
Lättnaden var stor när Sida för några veckor sedan slopade sin kritiserade indelning av biståndsorganisationerna i två grupper.
En del organisationer, såsom Svenska missionsrådet (SMR) och Act Svenska kyrkan, skulle ursprungligen ha fått möjlighet att söka upp till 70 miljoner kronor om året ur den budget som Sida avsatt för samarbeten med civilsamhället i andra länder. Andra, som Läkarmissionen och Pingstmissionens utvecklingssamarbete (PMU), skulle bara få söka som mest 5 miljoner kronor om året.
Men kritiken blev för stor.
– Vi vill inte att den här processen, som är så viktig i omställningen av civilsamhällesstödet, ska uppfattas som orättvis. Så vi tog till oss av kritiken, sa Torbjörn Pettersson, chef för Sidas globala avdelning, till Dagen om beslutet att slopa tanken.
Beskedet välkomnades även av regeringspartiet Kristdemokraterna, vars biståndspolitiska talesperson Gudrun Brunegård hade varit med om att ta fram den nya biståndsstrategin för civilsamhället.
– Jag blev väldigt lättad när beskedet kom om att man tar bort beloppsgränserna, och att Sida nu aviserar att man tänker göra som det står i strategin: att det som ska avgöra är kvaliteten och i vilken mån ansökan överensstämmer med regeringens tematiska prioriteringar, säger hon till Dagen.
Orosmål som kvarstår
Ett orosmoln kvarstår dock, menar hon. Det har att göra med hur Sida tolkar regeringens önskemål om att biståndet ska ”värna pluralism”, vilket beskrivs i biståndsstrategin för civilsamhället.
Vikten av pluralism och mångfald var de begrepp som Sida hänvisade till när myndigheten förklarade för Dagen att det funnits ”en överrepresentation av kristna trosbaserade organisationer” bland dem som godkänts som partnerorganisationer till Sida. Detta ska i sin tur ha varit ett skäl till att PMU inte hamnade i gruppen som kunde ansöka om 50 miljoner kronor.
– Jag har fått signaler från biståndsorganisationer som är oroliga över att nu, när man plockade bort fokus vid pluralism för organisationerna i Sverige, kommer Sida i stället att lägga ett sådant raster när man bedömer deras partnerorganisationer i mottagarländerna, säger Gudrun Brunegård.
– Svenska organisationer skulle då se sig nödsakade att söka nya partners som inte delar den kristna värdegrunden för att kunna fortsätta att arbeta i landet. Det skulle få förödande effekter och riskera att slå sönder samarbeten som utvecklats under årtionden.
Mer detaljerad styrning
I de tidigare strategierna har Sida inte haft en lika detaljerad styrning från regeringen för hur stödet till civilsamhället ska utformas.
”Sidas kommande partnerportfölj ska bidra till en mångfald av aktörer i låg- och medelinkomstländer och ska samtidigt inte innehålla fler än ett vidareförmedlingsled. Det medför att de avtal som Sida tecknar med sina partners behöver uppvisa en ännu större bredd än tidigare”, skrev Torbjörn Pettersson vid Sida till Dagen i november.
”Sida har bedömt att innevarande och föregående strategier hade god mångfald, delvis på grund av den bredd av aktörer som nåddes genom att tillåta flera vidareförmedlingsled. I kommande strategi krävs ett annat arbetssätt.”
I de ansökningar som ska vara hos Sida senast i slutet av februari vill myndigheten därför att partnerorganisationerna ska göra utförliga beskrivningar av sina samarbetsparter i mottagarländerna.
Fler kan bli större aktörer
En paraplyorganisation som välkomnar att Sida nu låter organisationerna ansöka fritt om medel är Svenska missionsrådet, SMR, som förra året förmedlade över 170 miljoner kronor till ett 40-tal insatser genom sina medlemsorganisationer.
– Det är positivt att Sida kan backa på beslut som blivit fel eller inte varit tillräckligt underbyggda, säger generalsekreterare Charlotta Norrby till Dagen.
– Vi är också glada att Sidas nya beslut innebär att flera av SMR:s medlemsorganisationer nu har möjlighet att bli större aktörer inom anslaget och inte länge diskrimineras för att Sida anser att kristna trosbaserade organisationer skulle vara överrepresenterade.
Samtidigt för de slopade nivåerna med sig ny osäkerhet, menar hon, i och med att det inte går att veta på förhand vilka medel som SMR kommer ha att röra sig med.
– Vad gäller begreppet pluralism så har vi inte fått några ytterligare indikationer på hur Sida tolkar detta, utöver de kommentarer som publicerats i medier. SMR står för en stor bredd av aktörer och tematik, något som i sig borgar för en bredd och mångfald inom ramen för vår del av anslaget. Detta är något Sida har god kännedom om.
[ PMU hoppas på dialog om sin kommande ansökan ]