Nyheter

Toryledare kräver tuffare asylregler - och kritiserar biskopar

Kemi Badenoch: Det liberala samhället har blivit ”hackat”

Den nya toryledaren Kemi Badenoch kritiserar biskoparna i Engelska kyrkan för att vara ”naiva”. Oppositionsledaren kräver att asylreglerna stramas åt så att inte falska konvertiter tillåts stanna i Storbritannien.

Kemi Badenoch tog över det brittiska konservativa partiet den 2 november. Än har hon inte hunnit visa särskilt mycket vad hon står för, men nyligen talade hon vid en konservativ samling i USA.

Enligt Premier Christian tog hon upp ett uppmärksammat fall med en Iran-född migrant, som fick uppehållstillstånd i Storbritannien i april i år efter att ha konverterat. Senare begick samme man sexuella övergrepp och attackerade en kvinna och hennes två barn med en kemisk substans, vilket Dagen tidigare skrivit.

Nu lyfter Kemi Badenoch frågan igen, och hon kritiserar biskoparna i Engelska kyrkan för att vara godtrogna när det gäller att döpa asylsökande som kommer till Storbritannien.

– Det verkar som att vi under årens lopp har haft många naiva ledare i kyrkan som låtit människor som inte har något som helst intresse av kristendom att konvertera. Detta som ett sätt kringgå gränskontrollen, sa hon.

Hon fortsatte genom att hävda att liberalismen på detta sätt ”har blivit hackad”.

– När ett system som har anpassats för utsatta utnyttjas av motståndare till det systemet måste något förändras, menade Kemi Badenoch och förordade därmed strängare regler för asylsökande i Storbritannien.

Tillsatte utredning

Debatten om konvertiter har pågått i många år även på det brittiska öarna. I februari tillsatte den dåvarande inrikesministern en utredning om hur asylsystemet ska kunna tackla den frågan på bästa sätt.

Detta bland annat efter påståenden om att fyrtio personer på en hotellpråm i Dorset i södra England, som används som förvar, ska ha blivit döpta. Efter detta höjdes röster i parlamentet mot att människor från framför allt muslimska länder konverterar för att de riskerar förföljelse i sina hemländer.

Kyrkoledarna har dock inte varit tysta. Efter en debatt i parlamentet där Engelska kyrkan fick kritik för sin hantering av asylsökande gjorde ärkebiskopen av Canterbury Justin Welby, ett offentligt uttalande.

Kärlek och rättvisa

Welby beskrev den bild av kyrkan som målats upp av vissa politiker, som ett karaktärsmord av kyrkans roll i asylsystemet:

”Det är regeringens roll att skydda våra gränser och domstolarnas uppgift att fatta beslut i asylärenden. Kyrkan är kallad att älska, visa nåd och stå för rättvisa, menade Welby och uppmanade alla att undvika oansvariga och felaktiga kommentarer.

”Låt oss inte glömma att mitt i diskussionen står sårbara människor vars liv är dyrbara i Guds ögon” påminde Justin Welby vid det tillfället.

Buggar i systemet

Badenoch har alltså blåst liv i den inflammerade frågan igen och hon hävdar bestämt att asylsystemet måste reformeras.

– Det är inte så här systemet är tänkt att fungera utan det är buggar som behöver fixas, sa Kemi Baden under sitt besök bland konservativa vänner i USA.

Hon passade också på att uttrycka beundran för Argentinas president Javier Milei. Denne har bland annat påstått att socialister inte enbart kontrollerar produktionsmedlen, utan också vill reglera varje aspekt av människors liv genom lagar, priskontroll och bidrag.

Fler artiklar för dig