Ståltillverkaren SSAB har gått ut med en uppmaning till sina anställda – önska inte kollegorna ”god jul”, rapporterar Expressen. Men nu möter de kraftfull kritik.
Ministern med ansvar för religionsfrågor, Jakob Forssmed, säger till Dagen att det här känns som en ängslig hållning.
I stället för ”god jul” kan man använda sig av ”god helg”, menar SSAB.
”Det är viktigt att inse att våra kolleger kan fira olika högtider. December är en månad fylld med olika kulturella, religiösa och sekulära helgdagar som firas över hela världen. Genom att använda ’god helg’ eller säga både, ’god jul och god helg’ kan vi säkerställa att alla känner sig inkluderade och respekterade, oavsett vad de tror på”, skriver företaget på sitt intranät enligt tidningen.
Beskedet från stålkoncernen har inte gått obemärkt förbi.
– Internationellt har det varit mestadels positiva reaktioner, men några i Sverige har uppfattat det negativt, säger Anna Molin, pressekreterare på SSAB i Sverige till Expressen.
Men det som SSAB kallar ”några reaktioner” skulle nog andra snarare beskriva som en folkstorm, för i sociala medier är upprördheten stor.
”Religionsministern” reagerar
Flera politiker reagerar också på uppmaningen att skrota julhälsningen och en av dem är socialminister Jakob Forssmed (KD) som ansvarar för frågor som berör trossamfund och religion.
– Ett företag får göra vilka uppmaningar de vill, men det verkar finnas en viss ängslighet här, säger han till Dagen angående SSAB:s uppmaning.
Själv har han en helt annan hållning.
– Det är klart att man måste kunna önska varandra god jul, det är långt mycket trevligare att benämna högtider med dess rätta namn.
Jakob Forssmed säger att han heller inte har några problem att önska muslimer eid mubarak eller judar en glad chanukka och menar att det snarare vore bättre att lägga till en hälsning än att försöka ta bort någon, inte minst en så institutionaliserad hälsning som den vid jul.
– För om det ska passa alla så passar det till slut inte någon, säger han.
Inget förbud
SSAB betonar att det här inte handlar om något förbud, utan att man helt enkelt vill att alla ska känna sig inkluderade. Men deras förklaring övertygar långtifrån alla.
”Detta är ju bara så dumt så klockorna stannar”, skriver den tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin på Facebook, och fortsätter:
”Jag var i Kairo i går och är i Riyadh i dag. I taxin på väg till flygplatsen dånade ’Stilla natt’ på radion. Den före detta turistministern önskade självklart god jul så småningom”.
Enligt arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L) är det ingen viktig fråga huruvida man säger god jul eller ej.
– Men om det river upp mycket känslor på arbetsplatsen förutsätter jag att ledningen lyssnar, men jag tror att vi kan fortsätta att säga god jul i Sverige, säger han under en pressträff.
[ Hillsong delar ut 15 000 julklappar till utsatta familjer – och håller julshow ]