Nyheter

Ny bibelskola startas i Umeå – vill se ett växthus där unga bygger upp sin tro

Rektorn Kenneth Mattebo: Det behövs unga människor och familjer som tar sin tro på allvar och bär upp församlingarna där man finns.

Hösten 2025 får Sverige en ny bibelskola - Equip Sweden. Umeå folkhögskola blir huvudman och utbildningens profil är hämtad från Cypern där Pingst bedriver Equip, en bibelskola som blivit så populär att man tvingas säga nej till många sökande.

Den nya utbildningen kommer att vara förlagd till Umeå och erbjuda internat. Under två terminer ska eleverna få grotta ner sig i bibelordet, enligt en modell som utvecklats av missionärsparet Lena och Andreas Pommer som ansvarar för bibelskola Equip på Cypern. Det nya samarbetet började när paret Pommer vädjade till pingstförsamlingarna i norra Sverige att gå in och stötta dem för att de bättre skulle kunna hantera det stora söktrycket på deras utbildning.

– Svaret från oss blev då att vi behöver en bibelskola som är lokalt förankrad i Norrland. Efter ett tag kom de tillbaka till oss och undrade: ”Kan vi göra något ihop?”, berättar Kenneth Mattebo, rektor för Umeå folkhögskola som är en av Pingsts fem folkhögskolor.

Beslutet fattat

Idén om att starta en ny bibellinje i samarbete med Equip har nu klubbats igenom i styrelserna för såväl den lokala folkhögskolan som Pingstskolorna centralt.

Hur ser modellen ut som ni lockades av?

Kenneth Mattebo, rektor Umeå folkhögskola.

– Sådant är inte alltid så lätt att förklara, men själva beskriver Equip sig som en ”bibelbibelskola”. De satsar på att djupdyka i Bibeln och bygga upp ett personligt bibelläsande. Varje morgon börjar man med att läsa Bibeln och samtala om vad man läst, så att tron ska få rötter. Det finns en lärjungaskapstanke som är väldigt stark, där man grundlägger vanor och bygger upp sitt lärjungaskap så att det ska hålla resten av livet, förklarar Kenneth Mattebo.

Det finns även inslag som handlar om mission, att sprida evangeliet till andra.

Varför är den här bibelskolan viktig för er?

– Därför att det känns naturligt att ha en plats där unga människor kan avsätta ett år för att fördjupa och förstärka sin tro och bygga sin identitet i ett liv tillsammans med Gud. Vi har längtat efter att en sådan utbildning i Norrland, vilket inte funnits sedan Umeå bible school lade ner för några år sedan. Lovsångslinjen på Dalkarlså hade lite den rollen, men den finns inte heller längre.

Tror ni att det kommer att bli samma tryck hos er som hos bibelskolan på Cypern?

– Vi tror det. Vi tycker att vi ser goda tecken på det, i församlingarna och på konferenser. Vi tycker oss också se en god frukt och ett gott rykte av arbetet på Cypern.

Kommer era elever att få besöka Cypern också?

– På den nivån är planerna inte riktigt klara.

Just nu planerar Umeå folkhögskola för att kunna ta emot 24 elever. Exakt i vilka lokaler undervisningen ska ske är ännu inte klart. En kursföreståndare ska anställas och i undervisningen kommer pastorer från regionen att medverka som lärare. Även Lena och Andreas Pommer kommer att undervisa en del under de två terminerna.

– Vi är väldigt glada för engagemanget som Lena och Andreas visat. De har sträckt ut handen till oss och sagt att de vill hjälpa till att få i gång en skola med den här profilen i Norrland. Vi är glada för denna samverkan och tror att detta kommer att bli riktigt bra under lång tid, säger Kenneth Mattebo.

Kommunen har skrivit ett avtal med Umeå Pingstförsamling och Umeå folkhögskola om att utreda förutsättningarna för ett omfattande nybygge på Ålidhem.

Vill skapa ett växthus för tro

Han konstaterar också att utbildningen kommer att stärka skolans kristna profil. 2019 flyttade skolan från Dalkarlså in till centrala Umeå och året efteråt bytte den namn till Umeå folkhögskola. Skolan erbjuder i dag 290 utbildningsplatser med kurser som till stor del är inriktade på utbildning för yrkesförare samt integration och anpassning till arbetsmarknaden. Skolan samarbetar också med ALT och den här hösten startade dessutom en ny utbildning i musikproduktion. Skolan har filialer i Uppsala och Örnsköldsvik.

Kenneth Mattebo talar med inlevelse om skolans goda samarbete med församlingsnätverket Älska Norrland som han menar borgar för goda förutsättningar för den nya bibellinjen.

– Vi tycker att vi ser att det börjar vända ute i församlingarna och det behövs att unga människor och familjer tar sin tro på allvar och bär upp församlingarna där man finns. Om vi skapar ett växthus där man får bygga upp sin tro, så förstärks församlingsrörelsen och utbredandet av Guds rike i norr och i hela Sverige, resonerar Kenneth Mattebo.

Dalkarlså herrgård där Dalkarlså folkhögskola tidigare var förlagd.

---

Fakta: Equip Sweden

  • Hösten 2025 startar Umeå folkhögskola en ny bibelutbildning i samarbete med bibelskola Equip på Cypern.
  • Den nya bibellinjen är på två terminer och erbjuder boende på internat.
  • Elever från hela Sverige är välkomna att söka samtidigt som skolan hoppas på ett stort inslag av deltagare från norr.

---

Fler artiklar för dig