Nyheter

Equmeniakyrkan ville starta 50 nya församlingar: Så gick det

Utvärdering efter tioårsperiod - nu gör samfundet ”Pionjärresan 2″

Equmeniakyrkans mål har varit att starta 50 nya församlingar fram till 2025, under en tioårsperiod. Dagen kan berätta hur det har gått. Nu pågår utvärdering och funderingar kring nya målsättningar för framtiden.
– Nya människor behöver få möta Jesus, säger Bengt Åkesson, samordnare i Equmeniakyrkans Region syd.

Just nu gör Equmeniakyrkans ledning vad de kallar ”Pionjärresan 2″. De reser runt i landet för att samla in information från lokala kyrkor och prata om församlingsplantering med pastorer och ledare. Detta ungefär på samma sätt som man gjorde ”Pionjärresan 1″ tio år tidigare.

Joel Backman, pastor och föreståndare i Elimkyrkan i Eskilstuna, är en av ledarna som har deltagit i samtalen. Elimkyrkan i Eskilstuna är en etablerad gammal församlingsgrupp med runt 200 medlemmar, och har varit engagerad i att starta nya församlingar senaste åren.

Bland annat har man agerat så kallad moderförsamling, med stöd av samfundet, till församlingen Vois i Norrköping och Linköping, som startades för några år sedan. Vois samlar numera runt 75 personer till sina olika gudstjänster.

Förbön för pastorsparet framme i kyrkan.

Behov av kyrklig närvaro i utsatta områden

I dagsläget är Joel Backman personligen handledare för den ännu nyare och betydligt mindre gemenskapen Vidakyrkan i Örebro. Och han berättar att Elimkyrkan i Eskilstuna nu för samtal om att kanske kunna ta initiativ att starta en ny grupp i sin egen stad framöver.

Joel Backman, Elimkyrkan.

– Inga beslut har fattats, men vi för samtal om att göra en så kallad förstudie om församlingsplantering. Eskilstuna är en väldigt utsatt stad. Vi har en hög andel skottlossningar och har haft säkerhetszoner. Det klart vi kan se behov av kyrklig närvaro på många platser här i staden.

– Jag tror i grunden det finns något sunt i att äldre, stabila och etablerade gemenskaper är med och stöttar nya projekt som är vingligare, säger Joel Backman.

Målsättning har gett riktning

Har det då bildats 50 nya kyrkor i Equmeniakyrkan under de senate tio åren? Svaret är nej. I samfundet har det gjorts ett 40-tal församlingsplanteringar runt omkring i landet, och ett 25-tal av dem finns kvar i dag, enligt de siffror Dagen får del av. Det innebär att några av dem inte har tagit fart, utan har fått läggas ned.

Bengt Åkesson, samordnare i södra Sverige, vill dock inte se detta som något misslyckande.

Bengt Åkesson, samordnare för församlingsgrundande arbete i region syd inom Equmeniakyrkan

– Målsättningen har hjälpt oss att sätta fart och få en riktning. Vi har haft ett tydligt initiativ under de här tio åren. Det viktiga har inte varit att uppnå just 50 nya kyrkor, säger han.

Finns erfarenheter att lära av

Inte nödvändigtvis ett misslyckande alltså enligt Bengt Åkesson. Han uppger att det också var känslan när församlingsgrundare och pastorer från några regioner i landet nyligen möttes i Skövde, och där bland annat nya biträdande kyrkoledaren Niklas Piensoho närvarade. Samtidigt finns saker att lära från det decennium som gått, framhåller Åkesson.

– Vi behöver förstå att det här är ett mer långsiktigt arbete än vi trodde från början. Nya församlingar är ofta väldigt utsatta när kriser och annat kommer, och vi behöver ha större tålamod och omsorg.

– Vi behöver också tänka bredare kring moderförsamlingarna. Det finns en risk att det bara är några få medlemmar som har den genuina överlåtelsen att plantera nytt. Här behöver vi på ett tydligare sätt försäkra oss om att hela församlingen är med. Ibland handlar det också om att samarbeta med andra församlingar i närområdet, säger Bengt Åkesson.

Liten samling i mindre lokal.

Framtidsrapport till våren

Till april 2025 ska en rapport om församlingsgrundande erfarenheter finnas klar att presenteras för Equmeniakyrkans ledning med förslag kring hur strategin skulle kunna se ut för de närmaste åren. Ska det sättas nya siffermål? Eller ska målsättningarna formuleras på annat sätt? Här finns olika tankar i luften för bearbetning i de samtal som nu förs med ledare på olika håll under ”Pionjärresan 2″, uppger han.

Bland Equmeniakyrkans cirka 600 församlingar i landet är det bara ett 30-tal som i dagsläget agerar moderförsamlingar. Och utmaningarna är stora. Fortfarande läggs fler församlingar ned bland svenska frikyrkor än det startas nya.

Samfundet står bakom

Såväl Bengt Åkesson som Joel Backman är glada för att Equmeniakyrkan nationellt ställer sig bakom ekonomiskt och strukturellt även om det sedan är de lokala moderförsamlingarna som håller kontakten gentemot nybildade och spirande församlingsgrupper.

– Det rör sig framåt och har gjort så de senaste åren. Men samtidigt finns det mycket som är skört och som behöver vård och stöd, säger Bengt Åkesson.

---

Fakta: Strategi för start av nya kyrkor senaste tio åren

  1. Migrantförsamlingar.
  2. Storstäder och universitetsorter.
  3. Församlingar som planterar församlingar.
  4. Kyrka för en ny generation.

---

Fler artiklar för dig