Nyheter

Pastor: Vad som än händer blir det bättre än Assad-regimen

”Jag hoppas att det här innebär att misären är över”

I helgen störtades Syriens diktator Bashar al-Assad. Ingen vet exakt vad som kommer att hända i landet, men Emad Hanna, pastor i den arabisktalande gruppen i pingstförsamlingen Bet:L i Skövde, och med rötter i Syrien, är försiktigt positiv.
– Jag hoppas att det här innebär att misären är över, säger han till Dagen.

Emad Hanna har bott i Sverige sedan slutet av 1980-talet. Släkten som är kvar i Syrien finns framför allt i den nordöstra delen av landet. Regionen har varit kurdkontrollerad sedan IS tvingades bort 2017 och enligt Emad Hanna är rapporterna från släktingarna att det senaste maktövertagandet i landet inte har orsakat några större oroligheter.

Emad Hanna har också varit i kontakt med två pastorskollegor i Syrien, den ena i Aleppo, den andra i Damaskus.

– Från Aleppo har jag också hört att det är ganska lugnt. Min kollega har beskrivit det som att Aleppo är ”befriat”. I Damaskus är det mer spänt med utegångsförbud på kvällar och nätter på grund av att det inte finns poliser som kan stoppa kriminella ungdomsgäng.

Skövde pingstkyrka. Emad Hanna, ledare för arabisktalande grupp.

”På ytan låter det ju bra”

För egen del känner Emad Hanna hopp – men också en viss oro inför framtiden för Syrien.

– Assad och Assads regim har varit väldigt hård och många har fått lida på grund av detta. Så när nyheten kom om att han hade störtats kände jag spontant att det var något positivt, förklarar Emad Hanna.

– Samtidigt kan jag också känna lite oro. Rebellerna som har tagit makten är islamister och radikala islamister har vi erfarenhet av, både i form av IS och Nusrafronten. Det är det vi är oroliga för.

Enligt Emad Hanna har de rebellgrupper, ledda av jihadistiska Hayat Tahrir-al Sham (HTS), som tog makten i Syrien i helgen förklarat att Syrien ”är för alla”. Enligt Emad Hanna har de också uppmuntrat till utbildning.

– På ytan låter det ju bra. Men vi vet fortfarande inte vilka intentioner de faktiskt har, kommenterar Emad Hanna, som sammanfattningsvis ändå låter ganska hoppfull kring framtiden.

– Syrien har varit behövande av hjälpsändningar i många år, situationen i landet har varit fruktansvärd. Nu hoppas jag att vi kan lämna det bakom oss. Och vad som än händer tror jag att det blir bättre än Assad-regimen.

”Historisk möjlighet”

HTS är terrorstämplad av flera länder, bland annat USA, samt av EU och FN. Detta till trots har dock tongångarna även från internationellt politiskt håll varit positiva efter helgens dramatiska händelser. Flera länder välkomnar al-Assadregimens fall. Enligt TT talar exempelvis FN-chefen António Guterres om en historisk möjlighet.

”Efter 14 år av brutalt krig och den diktatoriska regimens fall kan Syrien i dag ta vara på en historisk möjlighet att bygga en stabil och fredlig framtid”, säger han i ett uttalande.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz beskriver den syriske presidentens fall som goda nyheter och tillägger att al-Assad har otaliga liv på sitt samvete.

Frankrikes president Emmanuel Macron konstaterar på X att den ”barbariska staten” har fallit och hyllar Syriens folk för dess mod.

”Ber för hela landets framtid”

Även Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus har kommenterat situationen.

”Diktaturen i Syrien har fallit och vi tänker på alla dem som under åren tystats, plågats, tvingats på flykt och dödats under Assad-regimens över 50 år långa styre. I dag uttrycker många glädje, samtidigt som oron också är påtaglig för hur framtiden ska formas”, säger han i ett pressmeddelande.

”Nu behövs internationell samverkan för att säkerställa stabilitet i regionen, skapa förutsättningar för humanitärt tillträde och respekt för demokrati och mänskliga rättigheter i återuppbyggnadsarbetet. Jag ber för hela landets framtid, och särskilt för de många minoriteterna, inte minst de kristnas situation”, fortsätter han.

---

Fakta: Syrien

  • Syrien är en relativt ung stat, grundad i ett område där människan bott i årtusenden – såväl huvudstaden Damaskus som Aleppo platsar bland världens äldsta städer.
  • Fram till och med första världskriget var dagens Syrien del av Ottomanska riket, alltså det som nu krympt och omvandlats till dagens Turkiet. Mellan världskrigen styrdes Syrien-området av Frankrike, som sedan drog sig tillbaka så att landet kunde bli självständigt efter andra världskrigets slut.
  • Men även sedan dess har syrierna haft en turbulent och ofta brutal politisk tillvaro. Landet har krigat mot Israel ett antal gånger sedan slutet av 1940-talet och bildade kortvarigt Förenade arabrepubliken med Egypten och Gazaremsan i slutet av 50-talet. Efter flera kupper under 60-talet tog familjen al-Assad makten, först fadern Hafez al-Assad och efter hans död 2000 sonen Bashar al-Assad. Den sistnämnde har lyckats hålla sig kvar vid presidentposten, mycket tack vare ryskt stöd, även under det inbördeskrig som rasat i landet sedan ”Arabiska våren” i början av 2010-talet.
  • Källa: TT

---

Fler artiklar för dig