Bättre reklam för sin verksamhet gick inte att få. Miljöförvaltningens böter på 75 000 har skapat ett enormt engagemang kring Frihamnskyrkans matutdelning i Göteborg, där många nu vill vara med och bidra. Församlingen meddelar nu också att de kommer att överklaga beslutet om böter.
GÖTEBORG. – Jag har levt ett destruktivt liv. Jag är 68, men nykter sedan två år tillbaka. Jag kämpar på.
Anne-Marie berättar kortfattat om sitt liv samtidigt som hon stoppar ner bröd och yoghurt i sin rullväska. Pensionen, erkänner hon, är inte mycket att skryta med. Så nu är hon här, på matutdelningen Manna i Frihamnskyrkan i Göteborg.
– Jag kommer även hit för själva mötet, säger hon om det sociala sammanhanget.
Till sist står hon med en fryspizza i handen och velar in i det sista om den ska med hem eller inte.
– Bröd, det behöver väl alla människor, säger Kennet.
Han pekar ut vad det är han vill ha och även han fyller sina medhavda väskor till bredden. Han förklarar att han också är här för sin väns skull, eftersom han inte kan ta sig hit. Kennet har ett kors runt halsen och ett härligt flin på läpparna, där en glugg kikar fram. Att han varit här tidigare är tydligt eftersom volontärerna kan hans namn och han deras. De skrattar gott tillsammans när de möts.
Morsning korsning
Självklart har Kennet och de andra människorna som kommer hit och hämtar mat hört talas om att kommunen gett verksamheten böter för att de inte hade rätt tillstånd.
– Det är alldeles konstigt, säger han.
– Jag har ingen förståelse.
En annan av besökarna, Anna-Lena, skakar på huvudet och har svårt att hitta ord när böterna kommer på tal.
– Morsning korsning, säger hon till slut och låter kroppsspråket sköta resten för att markera det orimliga.
Hon berättar att hon går på socialbidrag och är handikappad. Pengarna räcker inte till. Nu sitter hon på en stol och pustar ut medan hennes sambo plockar på sig maten de behöver.
– Vi brukar alltid få väldigt mycket gott här, konstaterar hon med ett nöjt leende.
Enkelt koncept
Matutdelningen Manna är en ganska enkel hjälpinsats. Två hyllor rullas fram fullastade med bröd och torrvaror, sedan finns mejeriprodukter, juice och kött i kylskåp strax intill. Volontärerna får springa fram och tillbaka för att hjälpa alla som kommer hit.
Maten dukas upp i ett hörn på entréplan i den kubformade Frihamnskyrkan, smyrnaförsamlingens nybygge på Hisingen. Efter några timmar, när maten är utdelad, flyttas hyllorna tillbaka och spåren från verksamheten sopas igen.
Utbredd matfattigdom
– Det här är viktigt för alla har inte råd att köpa mat, berättar pastor Johan Mörlid som ansvarar för verksamheten.
– Matfattigdomen är utbredd, inte bara här i Göteborg utan i hela Sverige, även om det bara är göteborgarna vi vill hjälpa här.
Han konstaterar att i dag kom det 46 personer hit, men maten som hämtas ska räcka till fler än så, eftersom det ofta finns fler i hushållen. Det är ett brett klientel, alltifrån den utslagne alkoholisten, fattigpensionären till den ensamstående mamman. Johan Mörlid berättar att hungern är mycket större än vad de i Frihamnskyrkan kan mätta, de har själva 350 personer som står i kö för att få bli inskrivna i systemet. Har man väl blivit det får man komma hit en dag i veckan i ett halvårs tid för att hämta mat.
Vad säger du om böterna ni fick?
– Det har bara belyst för oss hur viktigt det här arbetet är, säger Johan Mörlid.
– Det har gjort arbetet roligare och mer meningsfullt. Vi som stått i det har hela tiden vetat hur betydelsefullt det är, men nu är det som att vi har fått ett kvitto på det också.
Han berättar att i stället för att låta aggression och frustration ta över, så har det här snarare gett en extra injektion i arbetet med matutdelningen. Dessutom har pengarna strömmat in som aldrig förr. Det visar sig nämligen att många vill vara med och ge en gåva efter att det blev känt att kommunen bötfällde församlingen.
Nästan 400 000 kronor
KD-politikern Elisabet Lann drog exempelvis i gång en egen insamling som snabbt fick ihop drygt 80 000 kronor, redan då var man alltså över själva bötesbeloppet. Smyrnaförsamlingen har sedan själv samlat in pengar, både på adventsgudstjänsten och på annat håll, och har där fått in cirka 300 000 kronor. Pengarna tickar fortfarande in.
– Så nu kommer vi att göra en julsatsning, berättar Johan Mörlid.
– Vi besegrar det onda med det goda, vi tänker inte gräva ned oss i skyttegravar.
Tanken är att många av dem som står i kö för att få ta del av matutdelningen tack vare detta ska få en extra julkasse, vilket församlingen till viss del kan tacka miljöförvaltningen för, utan deras böter hade de fått jobbat på i det tysta utan någon större uppmärksamhet.
– I stället har jag blivit nedringd och nermejlad av folk som bedriver en liknande verksamhet, som vill veta hur man ska tänka och agera, berättar Johan Mörlid.
Utifrån de samtal som kommit in verkar det också som om andra kommuner tacklat det här annorlunda, där liknande hjälpverksamhet sluppit böter.
– Så min uppfattning är att tillämpningen av lagen kan vara lite olika beroende på var i landet man befinner sig, säger Johan Mörlid.
Ska överklaga
Smyrnaförsamlingen har därför bestämt sig för att överklaga beslutet de fått om att betala böter. Det är föreståndare Mats Särnholm som själv intygar detta då han kommer ner till Manna lagom till stängningsdags.
– Det är inte för att vi vill krypa undan vårt ansvar, utan det som gjorts fel vill vi göra rätt. Men vi vill pröva rimligheten i vitet, säger Mats Särnholm.
– Är det rätt lagtolkning som har gjorts? Ska den här lagen verkligen appliceras på den här verksamheten? Vi vill bara få till en rättvis prövning.
Själva vill de alltså få ett kraftigt reducerat bötesbelopp, som beräknas enbart på matutdelningens verksamhet, inte det maxbelopp som kommunen slog fast baserad på församlingens totala omsättningen.
Så ni vill lyfta en princip?
– Exakt, och det är kanske den stora poängen med detta. För nu när vi hamnat i centrum vänder sig många föreningar och kyrkor till oss. De berättar att de varit i kontakt med sin kommun som gjort en annan tolkning.
Då kanske det är så att miljöförvaltningen i Göteborg har fattat ett högst godtyckligt beslut, resonerar Mats Särnholm.
– De säger att de har lagen att luta sig mot. Men vad är det vi ska luta oss mot, undrar han?
– Så vi tror att vi kan agera lite plog här.
I grunden handlar det inte om församlingens väl och ve, pengarna att betala böterna har som sagt redan kommit in. Det viktiga nu är snarare civilsamhällets förutsättningar att kunna hjälpa utsatta, och ytterst handlar det om Anne-Marie, Kennet och Anna-Lena som kommit hit för att få hjälp med mat.
– Det är för dem vi gör det här. Vi klarar oss, men de gör det inte, säger Mats Särnholm.
[ Då måste din kyrka registera matutdelning - för att inte få böter ]