En armbindel i regnbågsfärger orsakar het debatt i fotbolls-England. I blickfånget står två spelare, den ene med rötter i Elfenbenskusten och den andre i Egypten. Den ene kristen och den andre muslim.
– Mitt budskap är ganska tydligt. Det handlar om kärlek, och om sanning, och om att vara inkluderande, säger Marc Guehi, mittback i Crystal Palace och engelska landslaget.
Sedan 2013 manifesterar Premier League hbtq-människors rättigheter genom att lagkaptenerna i den engelska fotbollens högsta liga, drar på sig regnbågsbindeln när de spelar match. Detta sker under en eller ett par matcher varje säsong.
Samtidigt är det förbjudet för spelarna att visa några religiösa eller politiska budskap. En regel som har funnits i ganska många år, och som kom till som ett svar på att många spelare började fira mål genom att dra upp tröjan över huvudet och visa kristna budskap som ”Gud älskar dig” eller ”Jesus är Herre”.
Med några få undantag har en övervägande majoritet av lagkaptenerna i Premier League, som består av tjugo lag, ställt in sig i ledet och accepterat att delta i en sådan manifestation för homosexuellas och andra sexuella minoriteters mänskliga rättigheter.
Men just i år skedde något ovanligt. När nykomlingen Ipswich mötte Crystal Palace i tisdags, gjorde båda lagkaptenerna var sin markering. Marc Guehi i Crystal Palace hade, för andra matchen i rad, skrivit en text på sitt armband: ”Jesus loves you” (”Jesus älskar dig”). Men i stället för ordet älskar hade han ritat ett hjärta.
Detta rapporterar många nyhetsmedier om, bland andra BBC.
I det blåfärgade hemmalaget, som kämpar i botten av tabellen, valde muslimen Sam Morsy att i stället inte ta på sig det regnbågsfärgade armbandet. Han hade sin vanliga lagkaptensbindel på armen. Även han gjorde detta för andra matchen i rad.
Rätt välja själv?
Men hur ska detta tolkas? Som en markering från båda dessa stjärnspelare? Åsikterna går isär i England där fotbollen dominerar sportutbudet och där spelares individuella val både på och utanför fotbollsplanen särskådas och analyseras i minsta detalj i den omfattande nyhetsrapporteringen.
Det engelska fotbollförbundet FA har reagerat genom en vänlig men bestämd tillsägelse att regelverket måste följas. Och de två berörda klubbarna har rättat in sig i ledet och försäkrat att de helt och fullt ställer sig bakom satsningen på hbtq-personers rättigheter.
Kärnan i den diskussion som uppstått handlar om hur långt den individuella friheten stäcker sig i en kollektiv sport som fotboll. När en spelare som Marc Guehi gör på detta sätt kan han påverka unga killar och tjejer som siktar på en framtida proffskarriär, tycks det mäktiga engelska fotbollsförbundet resonera om en regel som kan vara svår att följa för var och en.
Marc Guehi i Crystal Palace redogör i ett kort uttalande för BBC sin ståndpunkt.
– Mitt budskap var ganska tydligt, om jag ska vara ärlig. Det handlar om kärlek, och om sanning, och om att vara inkluderande, säger spelaren som är född i Elfenbenskusten och flyttade till de brittiska öarna som barn.
På landslagsnivå representerar han England och senast deltog han i EM-slutspelet i somras.
Född i Egypten
Sam Morsy har inte kommenterat händelsen i någon intervju utan har kommunicerat via Ipswich Towns officiella kanaler. Där heter det att Morsy har agerat ”i enlighet med sin religiösa övertygelse”. Någon ytterligare kommentar har inte kommit.
Han är född i England, hans pappa kommer från Egypten och Sam Morsy har valt att representera sitt födelseland på landslagsnivå där han spelat några landskamper. Han har aldrig tidigare spelat i Premier League, detta är alltså hans första säsong på den nivån.
Morsy beskrivs som en muslim som respekterar den heliga fastemånaden ramadan, och han har tidigare berättat om sin religiösa övertygelse i en intervju med East Anglian Daily Times.
Blir inte straffad
Det engelska fotbollförbundet har meddelat att Marc Guehi inte kommer att få någon påföljd för sitt agerande, rapporterar nyhetsbyrån AP. Anledningen till att Guehi slipper straff, till exempel i form av avstängning i en eller flera matcher, är dock oklart.
Inte heller tidigare har spelare som manifesterat mot Premier Leagues hbtq-kampanj blivit straffade. Kanske vill Engelska fotbollsförbundet undvika att ta strid mot klubbarna och stjärnspelarna i frågan. Om FA skulle kräva påföljder för enskilda spelare, är det mycket som talar för att klubbarna skulle stå enade i ett kompakt motstånd.
Manifestationen genomfördes under de matcher som spelades i Premier League under perioden 29 november till och med 5 december.
[ Kyrkans hejarklack laddar med gudstjänst inför kvalmatchen ]