Nyheter

Planer på svenskkyrklig storförsamling i Stockholm avblåst

Hans von Schreeb: Ett bra beslut av Stockholms stiftsfullmäktige som gör att vi går vidare med andra planer

Det blir ingen sammanslagning av fem svenskkyrkliga församlingar i Stockholms innerstad. Det beslutade Stockholms stiftsstyrelse på onsdagen.
– Det är ett bra beslut för oss, säger Hans von Schreeb, ordförande i kyrkofullmäktige i S:t Johannes församling som var tänkt att ingå i den nya församlingen. Församlingen kan därmed gå vidare med sina planer på att sälja S:t Johannes kyrka.

Stockholms stiftsstyrelse har förordat en sammanslagning av fem församlingar: Gustav Vasa, Adolf Fredrik, S:t Matteus, Stockholms domkyrkoförsamling samt S:t Johannes. Tillsammans skulle de ha bildat en storförsamling i Stockholm.

Men nu blir det inte så. Ett beslut i Stockholms stiftsstyrelse på onsdagskvällen betyder att planerna har avblåsts.

Vad innebär beslutet för er?

– Det innebär att vi i S:t Johannes församling kan återuppta diskussionerna med Engelbrekts församling om ett samgående. Det är en lösning som vi har förordat, och som vi nu alltså kan gå vidare med, berättar Hans von Schreeb.

Stockholms stiftsstyrelse uppmuntrar S:t Johannes och Engelbrekt att fortsätta samtalen. Detta med målsättningen att vara klara den 30 juni 2025, vilket i så fall öppnar för att sammanslagningen kan börja gälla från 1 januari 2027.

Det betyder att ni har ett halvår på er att bli klara. Är det en rimlig tidsplan?

– Det är en rimlig tidsplan. Vi har ju redan kommit en bit på väg i våra diskussioner, så utsikterna att vi ska komma överens inom den tidsramen bedömer jag som goda.

Varför är ni i S:t Johannes negativt inställda till planerna på en storförsamling?

– Det finns många frågetecken i den utredning som gjorts. En sådan är hur samarbetet mellan de fem församlingarna skulle gå till. Vem ska leda församlingen? Vilka ekonomiska mål har den? Den typen av frågor ger utredningen inga svar på.

Hans von Schreeb, ordförande i kyrkofullmäktige i S:t Johannes församling i Stockholm.

Kan ni i S:t Johannes församling andas ut en aning efter stiftsstyrelsens beslut?

– Ja, stiftsstyrelsens beslut är positivt för oss. Nu kan vi lugnt fortsätta samtalen om ett samgående med Engelbrekt. Det ger goda förutsättningar för att vi på ett klokt sätt ska kunna komma fram till hur vi ska lösa det praktiskt, säger han.

Vill sälja kyrka

Som Dagen tidigare berättat planerar församlingen att sälja S:t Johannes kyrka. Hans von Schreeb betonar att en förutsättning för ett samgående med Engelbrekt är att kyrkan säljs.

För något år sedan reparerades kyrktornet i S:t Johannes kyrka eftersom det annars riskerade att rasa.

Är kostnaden för renoveringen orsaken till att ni vill sälja kyrkan?

– Nej. Driftskostnaderna för kyrkan är 2 miljoner kronor per år och vi får in ungefär 1 miljon kronor om året i hyresintäkter. Ett minus på 1 miljon varje år är inte ekonomiskt försvarbart i längden.

– En annan faktor att ta hänsyn till är att om vi går samman med Engelbrekts församling kommer vi att ha Stefanskyrkan, Engelbrektskyrkan och Hjorthagens kyrka. Jag anser att tre kyrkor räcker för det uppdrag vi har, säger han till Dagen.

Flera intressenter

Den 11 december har kyrkofullmäktige i S:t Johannes församling ett extrainsatt sammanträde.

Kommer ni att ta beslut om vem ni säljer S:t Johannes kyrka till på det mötet?

– Det är inte jag som beslutar, så den frågan kan jag inte svara på i dagsläget.

Det har spekulerats om att Katolska kyrkan är en av intressenterna som vill köpa kyrkan. Men att det stämmer vill Hans von Schreeb inte bekräfta. Inte heller vill han svara på om församlingen fastnat för en köpare.

– Vi har blivit kontaktade av flera intressenter under hösten och haft samtal med dem. Mer kan jag inte berätta just nu.

Fler artiklar för dig