Nyheter

Frikyrka förlorar stämningstvist – måste nu betala miljoner

Frikyrkoförsamlingen i Malmö stämde kapitalrådgivare - förlorat tvisten • ”Det tog oss väldigt hårt när vi fick beskedet”.

Wesleykyrkan i Malmö – Equmeniakyrkan på Limhamn stämde sin kapitalrådgivare efter en misslyckad investering, men förlorade tvisten i tingsrätten. Nu måste församlingen betala rättegångskostnader på 4,5 miljoner kronor – och har redan förlorat lika mycket i pengar som investerades.

De ekonomiska förlusterna är ett hårt slag mot de cirka 100 medlemmarna i församlingen. De får nu svårt att förverkliga sina planer på att bygga ut kyrkan med en ny kafédel. Dessutom kan de behöva hålla igen på personal och få svårt att göra andra satsningar i framtiden, uppger församlingens ordförande Mats Arebäck.

– Även om vi är en liten församling så vill vi mycket. Vi vill skapa en väckelse i Sverige och fokuserar mycket på att vinna människor. Till det behöver vi ekonomiska resurser, säger Mats Arebäck till Dagen.

Mats Arebäck.

Bakgrunden är att två församlingar för tio år sedan gick ihop och blev en. I samband med detta sålde nybildade Equmeniakyrkan på Limhamn, en stadsdel i Malmö, den gamla Linnékyrkan och behöll Wesleykyrkan. Fastighetsförsäljningen innebar nya möjligheter ekonomiskt och för att förverkliga utbyggnadsplanerna av serveringsytor.

Kyrksalen - bild tagen mot estraden i kyrkan.

Investerade i bolag

Byggnadslov och annat drog ut på tiden. Då bestämdes att 8,5 miljoner kronor – en stor del av försäljningsbeloppet från kyrkofastigheten – skulle placeras i ett bolag som sysslade med fakturabelåning för att ge församlingen avkastning mot ränta. SVT har varit först med att berätta historien.

– Vi tog hjälp av ett placeringsföretag [kapitalrådgivare] som någon i församlingen hade goda erfarenheter av. De gav oss råd, och vi litade på dem, och följde deras rekommendationer. Vi fick väldigt starka löften att detta var en säker placering, säger Mats Arebäck.

Han förklarar att församlingen inte är van att placera pengar på det här sättet, och att man därför tog in sakkunniga experter för att få rådgivning. Man efterfrågade en säker placering på kort sikt, med låg till medelhög risk.

Fasaden.

Utsatt för bedrägeri

Bolaget som församlingens pengar lånades ut till på rekommendation drabbades dock av ekonomiska problem efter att ha varit utsatt för ett bedrägeri. Efter ett par år var bolaget på gränsen till konkurs, men kunde leva vidare genom en så kalla företagsrekonstruktion 2022.

Uppgörelsen med fordringsägare som Wesleykyrkan och 15-talet andra investerare innebar att församlingen tvingades avstå hälften av de investerade pengarna – drygt 4 miljoner kronor, som inte kommer tillbaka – och där resterande hälften skulle återbetalas under en tioårsperiod.

– De har betalat i 16 månader fram till april i år. Men sedan har det inte kommit några pengar, konstaterar Mats Arebäck.

Stämde rådgivaren

Besvikna över det inträffade stämde församlingen kapitalrådgivaren de använt sig av. Församlingen anser att rådgivaren i sina rekommendationer inte följde den placeringspolicy som Wesleykyrkan har, och den risknivå man angett.

– Det visade sig också att det företag vi fick rekommenderat var kopplat till kapitalrådgivaren, har vi förstått, säger Mats Arebäck.

Kapitalrådgivaren anser å sin sida att de har informerat om riskerna med att investera pengar, och att ansvaret därför ligger på kyrkan.

Ny miljonsmäll mot kyrkan

För en dryg vecka sedan, i slutet av november, stod det klart att tvisten inför tingsrätten i Malmö inte hade gått församlingens väg. Wesleykyrkan – Equmeniakyrkan på Limhamn fick beskedet att den förlorat ärendet, och nu dessutom måste betala sina egna och motpartens rättegångskostnader på 4,5 miljoner kronor.

– Det som varit kvar efter försäljningen av kyrkan går nu åt till att betala rättegångskostnaderna, säger Mats Arebäck.

Wesleykyrkan har inte på egen hand råd att överklaga domstolsbeslutet i dagsläget, uppger församlingens ordförande. Men han säger att advokaterna de anlitat menar att de skulle ha goda chanser att vinna i hovrätten, och att de nu undersöker möjligheterna till extern finansiering av en sådan process.

Vilket eget ansvar har ni i församlingen i detta?

– Det är alltid så att man i efterhand kan vara efterklok. Men vi har följt de rekommendationer vi fått från sakkunniga, både när det gäller investering och stämning – och har grundat våra beslut på deras omdömen, säger Mats Arebäck.

Hoppfull – trots allt

Ordföranden i församlingen har ändå inte gett upp hoppet framåt.

– Vi har bett väldigt mycket för det här. Det tog oss väldigt hårt när vi fick beskedet. Men vi tror att Gud har en väg ut ur detta. Just nu ser vi det inte så tydligt och klart, men Guds vägar är ju outgrundliga.

Fler artiklar för dig