”Jag har fått nog.” Det säger musikern Tomas Hagenfors, som efter 46 års engagemang väljer att lämna Kristdemokraterna. Att partiets försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson öppnade för truppminor och klusterbomber blev droppen som fick bägaren att rinna över.
Partiets svar är dock att man inte ändrat hållning i frågan.
– Det här är ett beslut som jag gått och malt på länge, men nu blev det akut, jag kände att här passerades en gräns. Här kan jag inte vara med längre.
Tomas Hagenfors låter bestämd när han till Dagen förkunnar sitt beslut att lämna Kristdemokraterna. Inom svensk frikyrklighet är han mest känd som musiker och kompositör, men han har också genom åren varit politiskt aktiv och varit invald för Kristdemokraterna lokalt i Örebro, Kumla och Hallsberg.
Redan 1982 blev han invald i kommunfullmäktige i Örebro, innan partiet kom in i riksdagen, och fick då många blickar riktade mot sig eftersom partiet inte fanns representerad i någon annan kommun av den storleken.
Senaste utspelet avgjorde
Men nu har alltså en gräns passerats för vad han klarar av.
– Det var det senaste utspelet, att KD och SD gått samman och försökt bygga opinion för att man vill se över förbudet mot minor och klusterbomber. Där drog jag en gräns, säger Tomas Hagenfors.
– Det är fel väg. Jag har fått nog.
Fokus på fred
Han berättar att han själv arbetat för fredsfrågor sedan tonåren och att han därför ogillar utvecklingen mot ökade militära utgifter där länder kapprustar mot varandra. Utifrån den hållningen har han varit på kollisionskurs med partiet ett tag, där han menar att de ideal som man tidigare hade numera gått förlorade.
– Det är klart att jag delar uppfattningen att vi inte kan låta Ryssland härja hur som helst, säger Tomas Hagenfors.
Men han kan ändå inte förlika sig med de stora satsningarna som görs på det militära försvaret, inte minst när det finns så många andra utmaningar, där han lyfter fram miljöproblemen, neddragningen av biståndet och hoten mot civilsamhället som exempel.
Har du några förtroendeuppdrag för partiet just nu?
– Nej, jag är numera 73 år och när jag fyllde 70 ställde jag inte upp till val.
Men trots det så är det känslosamt att lämna ett parti som man varit engagerad i de senaste 46 åren. Som vid valrörelsen 1991 där Tomas Hagenfors hade skrivit flera kampsånger för partiet, vilka gick att nynna på när partiet för första gången på egna ben tog sig in i riksdagen. En av sångerna hette ”Frisk luft i riksdagen”.
Hur är luften där i dag?
– Inte så frisk från Kristdemokraternas sida. Men jag vill inte sätta något nytt väderepitet på var vindarna blåser, säger Tomas Hagenfors.
Men han har noterat att det verkar finnas en tydlig generationsklyfta när det gäller KD, att många i hans egen ålder är förvånade över utvecklingen.
– Vi skulle vilja se en återgång till de värderingar vi en gång byggde partiet på, säger Tomas Hagenfors.
Kontroversiellt vapen
Det var Mikael Oscarsson (KD), försvarspolitisk talesperson, som i medier uttryckt sig positivt till att Sverige ska skaffa sig truppminor. Det är ett kontroversiellt vapen som många länder kommit överens om inte ska användas, och som regleras i Ottawakonventionen. En mina av det här slaget kan spränga bort benen på den som trampar på den, något som riskerar att drabba även civila.
Till Sveriges Radio sa Mikael Oscarsson att det handlar om att Sverige ska kunna hejda ett ryskt anfall och eftersom Ryssland använder sig av truppminor måste Sverige kunna matcha det. Men huvudanledningen till att Sverige skulle kunna skaffa sig detta vapen handlar om avskräckning.
– Vet Ryssland om att vi har det här vapnet ökar chanserna att vi inte behöver använda det. Så det här är en del av vår hemförsäkring.
Mikael Oscarsson menade att det även kan behövas en översyn av att köpa in klustervapen, också det ett kontroversiellt vapenslag.
KD har inte ändrat sig
När Dagen når KD väljer de att tillbakavisa påståendena om att de är för inköp av dessa vapenslag.
“Kristdemokraterna röstade för antagandet av Ottawakonventionen och partiets ståndpunkt gällande konventionen har inte ändrats. I inslaget med Mikael Oscarsson framstod det som partiet har ändrat position till förbudet av minor. Det har vi inte”, kommenterar Camilla Brodin, gruppledare i riksdagen, skriftligen till Dagen.
Även Mikael Oscarsson lämnar i efterhand en skriftlig kommentar om tidigare uttalanden om truppminor.
“Det ligger på mig som ansvarig för försvarsfrågor att lyssna och utreda frågan från alla håll. Givet den diskussion som nu förs i Finland, tyckte jag att det var lägligt att diskutera frågan. Det betyder att varken jag eller partiet ändrat uppfattning gällande truppminor.”
Från partiets håll vill man inte kommentera att Tomas Hagenfors väljer att lämna.