Smyrnaförsamlingen i Göteborg fick 75 000 kronor i böter för att de inte anmält sin utdelning av matkassar. Det har väckt frågor hos andra kyrkor kring vad som gäller för verksamheter som innefattar mat. Dagen har talat med Livsmedelsverket som reder ut reglerna.
Många har protesterat mot beslutet som Göteborgs miljöförvaltning fattade, att bötfälla Smyrnaförsamlingen i Göteborg. En av dem är kommunalrådet Elisabet Lann, som tillsammans med församlingens föreståndare Mats Särnholm, diskuterade ärendet i Dagens ledarpodd. Hon oroas över att beslutet skapar osäkerhet hos församlingar med liknande verksamhet, som gör viktiga insatser för samhället.
– Jag har fått signaler från lite olika håll att man har fått skrämselhicka nu. Man är orolig och börjar söka på nätet för att ta reda på vad det är som gäller. Borde vi ha registrerat något? Löper vi risk att granskas och råka illa ut?
Även Mats Särnholm har haft församlingar som hört av sig med frågor.
Dagen tog kontakt med Livsmedelsverket för att räta ut frågetecknen.
Vilka kriterier behöver uppfyllas för att verksamheten måste registreras?
– Om verksamheten innefattar hantering av mat och den sker med kontinuitet, och viss grad av organisation – som det så fint heter på byråkratiska – ska den anmälas till kommunen, säger Alexander Sobestiansky, statsinspektör på Livsmedelsverket.
Hur definieras hantering av mat, kontinuitet och viss grad av organisation?
– Bara genom att man överlämnar mat på något sätt så hanterar man mat, det handlar ju om att all livsmedelshantering ska stå under kontroll. Gränsen för kontinuitet är ganska låg, gör man något fyra-fem dagar i sträck eller en gång i månaden så är det med kontinuitet. För att uppfylla viss grad av organisation räcker det med att man är en kyrka eller församling som står bakom.
– Däremot, om man till exempel serverar julbord ett par gånger eller delar ut några matkassar i samband med jul, krävs normalt ingen anmälan. Men kontakta er kommun för ett definitivt besked.
[ Startade insamling för att betala kyrkans böter: Hela summan redan inne ]
Vad ger du för råd till församlingar som känner sig osäkra på om de behöver registrera sin verksamhet eller inte?
– Man kan säga så här, hanterar man mat ska man kontakta kommunen och fråga om man behöver registrera verksamheten eller inte. När det gäller lagstiftningen så finns det inget som skiljer en kyrka från vilken krögare som helst.
Ska församlingar som bedriver verksamhet med mathantering vara oroliga för att kontakta kommunen, för att de då riskerar att bli bötfällda för att de inte anmält tidigare?
– Nej, det ska man inte behöva vara, det ska inte innebära några böter. Att det finns den här typen av straffavgift beror på att det har varit mycket fusk kring detta. I fallet med Göteborgsförsamlingen handlade det om att de missat att anmäla, men kommunen kan inte göra undantag för det.
– Det är lite som när en polis tar fast någon för fortkörning, då måste polisen bötfälla, även om jag personligen kan tycka att det är synd i det här fallet. Men en församling som själva anmäler sin verksamhet ska inte bötfällas.
[ Delade ut mat till hemlösa - nu hotas Frihamnskyrkan med böter ]
---
Fakta: Frihamnskyrkans böter: Detta har hänt
- Smyrnaförsamlingen har i Frihamnskyrkan delat ut mat till hemlösa i ett års tid utan tillstånd.
- Det hela uppdagades i samband med en inspektion från miljöförvaltningen i Göteborgs stad.
- Församlingen tvingas nu betala 75 000 kronor i vite för att ha brutit mot livsmedelslagen.
---