Regelbundet samlas ungdomar i S:t Gabriels syrisk-ortodoxa kyrka i Södertälje för bibelstudier.
– Folk är hungriga. Vi vill ha något mer och kyrkan ger oss det, säger 24-årige Charbel Ûre till SVT Nyheter Södertälje.
Våren 2024 rapporterade Dagen om ny statistik från Svenska kyrkan som visade att allt fler unga människor väljer att konfirmera sig, i synnerhet i storstäderna.
I Södertälje, drygt tre mil sydväst om Stockholm, märker också S:t Gabriels syrisk-ortodoxa kyrka i Ronna av ett större intresse för religion bland unga. Charbel Ûre har tillsammans med sin bror Johannes tagit initiativ till bibelkvällar. Enligt SVT Nyheter Södertälje såg de ett behov bland unga i området.
– Vad var det som hände med oss alla? Vi levde inte i kyrkan och därför är vi där vi är nu, tror jag, med problem i samhället, säger Charbel Ûre, som menar att goda exempel i Bibeln kan bli ett sätt för unga att ta sig framåt.
Regionala träffar växer
– Det är det här jag försöker förmedla också till nästa generation. Att det finns ett liv utanför det man tror är det normala i dag, fortsätter han.
Charbel Ûre berättar vidare att kyrkans regionala träffar kan locka upp till 1 000 ungdomar.
– Folk jobbar dagen efter, men ändå kommer, säger han.
”Lever i ett mångkulturellt samhälle”
SVT Nyheter Södertälje har också pratat med Maria Klingenberg, docent i religionssociologi vid Uppsala universitet. Hon är inte särskilt förvånad över utvecklingen med fler unga i landets kyrkor.
– Unga som växer upp i dag lever i ett mångkulturellt samhälle. Och det finns därför en större förståelse för att människor tror olika. Unga talar om religion på ett annat sätt än tidigare generationer, säger hon.