Tonläget höjs och anklagelserna om sexuella övergrepp blir alltmer explicita i tvisten inför domstol mellan tidigare nationella pingstledaren Daniel Alm och pingstförsamlingen i Västerås. Nu uttalar sig en av kvinnorna i centrum av historien för första gången till Dagen.
Daniel Alm har stämt sin församling inför domstol efter att ha blivit uppsagd. Bakomliggande orsak till uppsägningen är två kvinnors anklagelser mot pastorn gällande olämpligt sexuellt beteende – där ord står mot ord om relationerna har varit ömsesidiga eller inte.
Det är drygt ett år sedan Daniel Alm plötsligt blev arbetsbefriad som nationell ledare för Pingst – fria församlingar i samverkan, och strax efteråt valde att avgå. Han blev senare också uppsagd från pastors- och föreståndartjänsten i Västerås pingstförsamling.
Alm har själv medgett att han har haft två olika relationer med två kvinnor som han uttryckt har ”gått för långt”.
Alltmer intima beskrivningar
Även om den första chocken har lagt sig i pingströrelsen hålls saken fortfarande aktuell genom den rättsprocess som pågår i Västerås tingsrätt – och där alltmer intima beskrivningar nu skymtar fram i olika inlagor hos domstolen.
Både kvinnorna och Alm tillstår, enligt domstolsprocessen så här långt, att där har funnits relationer med sexuella inslag, men i vilken grad och med vems drivkraft – eller hur ömsesidig saken varit från kvinnornas sida – där skiljer sig beskrivningarna åt rejält.
Vad som har skett i slutna rum är alltid svårt för domstolar och andra myndigheter att avgöra, och här finns höga krav för bevisning. Vid tingsrätten i Västerås framgår det av ärendet att de två kvinnorna tidigare har gjort var sin polisanmälan gällande sexuella övergrepp där förundersökningar mot Daniel Alm inleddes, men att båda har blivit nedlagda i brist på bevisning.
Alla uppgifter kring detta finns i Västerås pingstförsamlings argumentation för varför de sa upp Alm från hans pastorstjänst – i den nu aktuella rättstvisten.
Pingstledningen tvingas hantera
Även om församlingslivet inom pingströrelsen fortgår som vanligt ute i landet pressar tvisten framför allt Västerås pingstförsamling och ledningen för Pingst FFS nationellt. Självklart sipprar en del också vidare till samfundets medlemmar och pastorer runt omkring i landet – liksom att diskussioner ibland förs i sociala medier eller dyker upp i tidningarnas nyhetsförmedling.
Daniel Alm har i sin stämningsansökan till tingsrätten begärt skadestånd samt att han ska få tillbaka sin tjänst i Västerås pingstförsamling.
Om rättstvisten kring uppsägningen inte kan lösas genom en överenskommelse mellan församlingen och Daniel Alm, något som hittills har visat sig svårt, är det inte uteslutet att ordväxlingen och försöken till bevisföring om vad som hänt, eller inte hänt, i det intima fortgår inför domstolen när tingsrätten nu för samtal och begär in olika uppgifter från parterna.
Huvudförhandlingen i Västerås tingsrätt, där tvisten ytterst kan avgöras av en domare, är planerad till 14 och 17 mars 2025.
Alms ombud ger annan bild
Daniel Alms juridiska ombud, advokat Joakim Sjöberg, skriver till Dagen att det är ”grova anklagelser” som framförs till Västerås tingsrätt, och att det angående den ena kvinnan är exakt samma påståenden som tidigare har utretts i den oberoende arbetsrättsliga utredning som tillsattes av Pingst nationellt. Sjöberg påpekar att utredarnas slutsats var att sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling inte har förekommit mot kvinnan.
Som grund hänvisar det juridiska ombudet bland annat till kommunikation mellan parterna i form av meddelanden på sociala medier och i sms ”som pekade i en helt annan riktning än vad som påstods i anmälan”.
När det gäller delgivande av misstanke från polisen för en tid sedan, påpekar Joakim Sjöberg att det skett vid ett enda tillfälle, och att det då gäller den andra personen.
”Daniel försattes i svår chock av det påstående om brott som framställdes mot honom. Hans uppfattning om den relationen är totalt den motsatta än vad han nu fick höra. Förundersökningen lades dock ned mycket hastigt med följande motivering av åklagare: ‘Det går inte att bevisa de objektiva förutsättningarna för att förfarandet ska vara brottsligt'.”
Tar ansvar för ”omoraliska relationer”
Advokat Sjöberg skriver vidare: ”Daniel Alm vill framhålla att han tar fullt ansvar för de två omoraliska relationer som har förevarit vid två vitt skilda tidpunkter. Dessa relationer har varit helt ömsesidiga, enligt Daniel Alm.”
Vad den oberoende tidigare arbetsmiljöutredningen, som beställdes av Pingst, verkligen visade finns det samtidigt olika versioner av. Lennart Edström, styrelseordförande för Pingst FFS, påpekade vid Pingsts rådslag i maj att en utredning av det slag som gjordes kring Daniel Alm varken frikänner eller dömer någon. Han berättade att han fått en skarp reprimand från utredarna när han i en intervju [i Dagen] sagt att Alm blivit ”frikänd”.
[ Rättstvist i domstol hotar efter uppsägning av Daniel Alm ]
En av kvinnorna: påfrestande process
Dagen har också varit i kontakt med den av kvinnorna som inledningsvis anmälde Alm till Pingst FFS, och som nu för första gången gör ett kort uttalande:
”I nuläget kan jag inte lämna några kommentarer om den pågående processen där Daniel Alm har stämt min församling. Detta beror på att hans agerande gentemot mig som anställd är en av de faktorer som ligger till grund för församlingens beslut om uppsägning och jag i denna process därmed är ett vittne. Det som har hänt och hela den här processen är förstås oerhört påfrestande. Jag är tacksam för det stöd jag fått och får”, säger hon till Dagen.
Pingst vill lära av misstag som begåtts
Lennart Edström, ordförande i styrelsen för Pingst FFS, väljer att inte närmare kommentera det som nu framkommer inför Västerås tingsrätt, men uppger att Pingst i ett tidigt skede har tagit del av kvinnornas berättelser och från första stund tagit dem på största allvar.
”Sedan detta kom till vår kännedom, har vi på olika sätt försökt stötta dem och alla inblandade, och det arbetet fortsätter”, skriver Edström till Dagen.
Han säger att Pingst nu ser över ”arbetsplatskultur, maktstrukturer, rutiner kring ledarskap och själavård” samt att personalen på nationella Pingstkontoret i Alvik, Stockholm, och chefer och verksamhetsledare kommer att genomgå utbildning gällande kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Pingst har under året arbetat målmedvetet med att genomlysa sig själva och organisationen.
”Vi vill ta vårt ansvar, lära av misstag som begåtts och målmedvetet arbeta för att vår rörelse ska vara en trygg och hälsosam miljö att leva och verka i”, skriver Lennart Edström.
Dagen har också haft kontakt med den andra kvinnan i bakgrunden till den rättsliga tvisten kring Daniel Alms uppsägning samt med styrelseordföranden i Västerås Pingst. Ingen av dem vill i nuläget uttala sig.