Inbördeskriget i Syrien har blossat upp igen, efter att en islamistisk rebellgrupp intagit landets näst största stad Aleppo. Här finns en stor kristen befolkning, där oron för vad ska hända nu är stor.
– Plötsligt har stämningen förändrats, säger en av stadens präster.
Efter flera års stiltje har nu inbördeskriget i Syrien dragit i gång igen. Det är en rebellgrupp som heter Hayat Tahrir al-Sham som gjort framryckningar och på kort tid lyckats inta storstaden Aleppo. Gruppen beskrivs som islamistisk och ska vara en utbrytargrupp från al-Qaida, de ska i sin tur backas upp av Turkiet.
Att Syriens kristna oroas över att islamister åter är på frammarsch är inte så konstigt med tanke på vad som hänt tidigare. År 2014 var det Islamiska staten som härjade och under en period lyckades de också skapa ett skräckvälde i sitt självutropade kalifat som sträckte sig över delar av Syrien och Irak, ett styre som var förödande för religiösa minoriteter.
Mitt i julförberedelserna
– Plötsligt har stämningen förändrats, säger den katolske prästen Bahjat Karakach i Aleppo, enligt AsiaNews.
Han berättar hur stadens kristna som bäst höll på att förbereda sig inför den stundande julen. Den katolske präster säger att man fortfarande försöker göra det med glädje, även om förutsättningarna förändrats. För blodiga strider har rasat i staden och fader Karakach vittnar själv om hur han vaknade upp till ljudet av en bomb som dödade en student i närheten av kyrkan.
– Självklart ska vi inte uppmana folk att drabbas av panik, men det är samtidigt klart att många har rätt att vara orolig.
Kristna på flykt
Uppgifterna är än så länge knapphändiga när det gäller de kristnas situation efter rebellernas intåg. Men en som vittnar om tuffare tider är den kurdiske researchen Hemdad Mehristani som på X berättar om hur kristna redan flytt staden för att söka skydd i områden som kontrolleras av kurdiska styrkor.
”Aleppos kristna har flytt till sina kurdiska grannar, där kurder, även äldre kvinnor, tar till vapen för att försvara kurder och kristna”, skriver han på X.
Christians of Aleppo have fled to the Kurdish neighborhoods where the Kurds, even the elderly women, are taking up arms to defend Kurds and Christians.
— Hemdad Mehristani (@Mehristani) November 30, 2024
But how long can they resist Turkish-backed jihadists?
The world must support the Kurds, the only democratic forces in Syria. pic.twitter.com/JzdzXQumXH
I ett uppföljande inlägg återger han ett samtal med en kristen person som befinner sig i Aleppo.
”Alla som sätter upp en julgran får den förstörd. Jag är 58 år och vi i Syrien har alltid dekorerat balkonger och gator inför julen, vi har satt upp granar och Syriens tv har alltid sänt våra gudstjänster. Men så fort de kom in i Aleppo började de förstöra julgranarna, och jag önskar att det var allt som de förstörde”.
Kristna måltavlor
Flera av de historiska kristna kyrkorna finns i Aleppo, inte minst den syrisk-ortodoxa kyrkan. Den kristna minoriteten i Syrien är för det mesta lojala mot staten, vilket innebär att de offentligt ger sitt stöd till president Bashar al-Assad, även om han av omvärlden ses som en hårdför diktator med blod på sina händer. Det går alltid att diskutera hur pass helhjärtat stödet är, om det en finns ett alternativ i en hårdför diktatur, men risken är nu uppenbar att kristna blir måltavlor från islamisterna på grund av denna lojalitet.
Rebellgruppen som nu intagit Aleppo har tidigare kontrollerat provinsen Idlib. En anledning till att de nu lyckats med sina militära expeditioner har flera förklaringar, men en av dem är att Hizbollah blivit kraftigt försvagat på grund av Israel, och det är bland annat ryska styrkor och Hizbollah som, utöver den syriska armén, hållit de militanta oppositionella grupperna tillbaka.
[ Kyrkoledare ångrar sig om julen - bör firas fullt ut i krigshärjad region ]
---
Fakta: Inbördeskriget i Syrien
- År 2011 drog den arabiska våren fram i arabvärlden, vilket skapade stora spänningar i en rad länder.
- I Syrien innebar det en start på landets blodiga inbördeskrig, där regimen slagit ned hårt mot allt motstånd.
- Flera grupper har deltagit, bland annat lyckades islamistgruppen Islamiska staten roffa åt sig delar av landet under en period.
- I flera års tid har striderna legat på sparlåga, men nu har de blossat upp igen.
---