Församlingen fick 75 000 kronor i böter för att ha delat ut matkassar utan tillstånd. När beskedet kom drog KD-politikern Elisabet Lann i gång en insamling, och drygt 30 timmar senare var bötesbeloppet insamlat.
– Helt fantastiskt, säger hon till Dagen.
Det var ett tungt besked man fick i Frihamnskyrkan, den nya kyrka som Smyrnaförsamlingen byggt i Göteborg. Eftersom de missat att registrera sin matutdelning till hemlösa och behövande till myndigheterna fick de ett bötesbelopp på 75 000 kronor.
Församlingen har dragit i gång en insamling för att kunna täcka de här utgifterna, men fick också draghjälp från politiskt håll. Kommunalrådet Elisabet Lann (KD) startade nämligen en egen insamling efter att beskedet om straffavgift bekräftats. Den inleddes på måndag strax efter lunchtid, och redan på tisdagskvällen hade den passerat 75 000 kronor.
– Helt fantastiskt. Jag trodde inte att det skulle gå så fort, men det är så fint och uppmuntrande att se att engagemanget var så stort, säger Elisabet Lann till Dagen.
En tyst protest
Hon förklarar insamlingssuccén med att det här inte bara handlar om att människor vill vara med och stötta en verksamhet som verkar för en god sak.
– Utan det här är en tyst protest när man ser att det offentliga inte tjänar det gemensammas bästa, säger hon.
– Det är viktigt att kunna resa sig och protestera när myndigheter glömmer bort att de finns till för medborgarna och för att de ska göra samhället bättre.
Tal om matförgiftning
De argument som lyfts för att böterna ändå är rimliga handlar om att säkerställa att mat som delas ut håller en god kvalitet och att ingen ska matförgiftas.
Är inte det viktigt?
– Absolut, det är inte så att livsmedelslagstiftningen är onödig, men man kan också bli matförgiftad om man letar efter mat i soporna, säger Elisabet Lann.
Hon menar att tillämpningen av gällande lag inte får bli så fyrkantig att den blir det godas fiende, samt att byråkraternas rädsla för att göra fel kan få förödande konsekvenser för enskilda.
– Så därför måste de bli lite modiga när de bedömer rimlighet i besluten.
Menar du att tjänstemännen borde ha trotsat lagen?
– Nej, jag säger inte det. Men kanske borde lagstiftningen förändras, eller så skulle det behövas ett prejudikat när det gäller utrymme för tolkning, säger Elisabet Lann.
För om det inte finns tjänstemän som kan göra moraliska bedömningar eller använda det sunda förnuftet, resonerar hon, då skulle deras arbete lika gärna kunna digitaliseras.
Insamling fortsätter
Även om Elisabet Lanns insamling redan nått sitt uttalade mål så kommer den att finnas kvar ett tag till. De pengar som fortsätter att strömma in kommer att gå till Frihamnskyrkans verksamhet med matutdelning.
– Jag tror att det kan behövas lite extra inför jul, så vill människor vara med och stötta så får de gärna göra det, säger Elisabet Lann.
– Sedan ska jag ta kontakt med ansvariga i församlingen för att se hur vi bäst för över pengarna.
Säljer sin HV-tröja
Förutom själva insamlingen lade Elisabet Lann också ut en exklusiv tröja från hockeylaget HV71 till försäljning, den auktioneras ut till högstbjudande. Tröjan är signerad av alla spelare som vann SM-guld år 2004.
– Jag lade ut den till försäljning när det var det cirka 10 000 kronor kvar till målet. Jag tänkte att jag slänger in den här, för det skulle vara så tråkigt att inte gå i mål.
Så nu blir det i stället några extra tusenlappar till matutdelningen, hur många beror på hur intresserade hockeyfansen är. HV71 är ett lag från Jönköping och göteborgaren Elisabet Lann förklarar att hon hejar på laget eftersom hon har sina rötter i den småländska myllan.