Från drygt 70 000 till knappt 35 000. Så dramatiskt sjönk antalet frivilliga i Svenska kyrkan mellan åren 2019 och 2023. Forskaren Sara Fransson ser flera orsaker som samverkat till utvecklingen.
Den första orsaken Sara Fransson, forskare vid Svenska kyrkans enhet för forskning och analys, lyfter fram är en förändring i kyrkans barnverksamheter. Dels att det under hela 2000-talet blivit färre barn som deltar och att fler verksamheter är riktade till icke-aktiva medlemmar, som efter-skolan-träffar och öppen förskola.
– Det gör att det både behövs färre ledare och att rekryteringsbasen bland föräldrar minskar. Vi har också sett att barnverksamheten har varit ett mellansteg för många konfirmandledare innan man går in i andra roller i församlingen. Med minskad barnverksamhet blir det svårare att ta steget vidare i sitt engagemang i kyrkan.
Volontärer i flera olika verksamheter
Statistiken som nu presenteras, som Kyrkans tidning var först att skriva om, bygger på siffror från flera av kyrkans verksamheter. Det handlar om ideella i den diakonala verksamheten, ledare inom barn- och ungdomsverksamheten, konfirmandledare och kyrk- och gudstjänstvärdar.
En annan viktig orsak till volontärtappet är pandemin, menar Sara Fransson, då många hittade nya rutiner och fick andra prioriteringar. Framför allt bland äldre, som utgör kärntruppen i många församlingar, märktes en markant minskning i engagemang efter pandemin.
En tredje orsak som hon lyfter fram är en generell motivförändring i samhället till volontärarbete.
– Tidigare var organisationens syfte viktigt, många tänkte att jag är aktiv för att kyrkan, till exempel, behöver mig. Nu utgår man mer från de egna motiven, var känner jag att jag vill bidra. Det kan vara där mitt barn är aktivt eller kanske Röda korset lika gärna som kyrkan.
Är minskningen av antalet volontärer en oroande trend?
– Det är en utmaning utifrån att Svenska kyrkan är väldigt professionaliserad, mycket görs av anställda. Kyrkan behöver avprofessionaliseras för att kyrkan i framtiden ska ha råd att erbjuda alla de verksamheter den erbjuder i dag. Jag vet ingen annan civilsamhällesorganisation som stått inför en sådan här stor utmaning.
Svenska kyrkan i Östersund går emot trenden
Siffrorna visar att minskningen av antalet volontärer är ungefär lika stor på landsbygden som i städerna. En av de församlingar som går emot trenden är Svenska kyrkan i Östersund. Där har man sett en ökning av antalet ideella de senaste fyra åren.
– Vi har arbetat aktivt med att få fler frivilliga, att öka delaktigheten och gemenskapen i verksamheterna, säger Lena Tågefeldt, diakon med övergripande ansvar för arbetet med ideella.
För henne är frågan om engagemang i kyrkan teologiskt och pekar på Bibelns ord i Romarbrevet om att alla har olika uppgifter men tillsammans utgör en kropp. Hon menar att de frivilliga insatserna inte bara viktiga för verksamheternas skull, utan kan vara minst lika viktiga för den som engagerar sig.
– Vi vet att många som gör en insats för en medmänniska upplever en känsla av glädje och meningsfullhet i sina egna liv. Det gör att de växer och när människor växer, då växer kyrkan. Det här är ett kulturskifte som just nu pågår i hela Svenska kyrkan, att vi går från att vara en kyrka för brukare till en kyrka av bärare.
[ Elisabeth Sandlund: Den som räknar bort Svenska kyrkan i påkristningen gör ett stort misstag ]
---
Fakta: Antalet frivilliga i Svenska kyrkan
- 2019: 71 652
- 2020: 57 173
- 2021: 48 804
- 2022: 40 456
- 2023: 34 839
---