Nyheter

Kommunalråd om Frihamnskyrkans vite: Intressant om beslutet överklagas

Karin Pleijel (MP), kommunalråd med ansvar för miljö och klimat i Göteborg, välkomnar juridisk process efter Frihamnskyrkans böteshot.

Frihamnskyrkan i Göteborg riskerar böter på 75 000 kronor för att utan tillstånd ha delat ut matkassar till behövande. Enligt stadens kommunalråd med ansvar för miljö och klimat vore det intressant att se vad ett överklagat beslut leder till.

Vid en inspektion i Frihamnskyrkan upptäckte miljöförvaltningen i Göteborgs stad att kyrkans matutdelning inte var registrerad hos dem. Påföljden blev ett sanktionsärende där församlingen nu riskerar böter på 75 000 kronor.

En av personerna som har reagerat på beskedet är KD-politikern Elisabet Lann. Till Dagen har hon tidigare sagt att hon tänker starta en insamling av pengar till kyrkan om hotet om böter blir verklighet. Och i samband med kommunfullmäktiges sammanträde för några dagar sedan diskuterade hon hanteringen av ärendet med Miljöpartiets Karin Pleijel som är kommunalråd med ansvar för miljö och klimat i Göteborg.

Elisabet Lann började med att beskriva hotet om böter som ”helt orimligt”. Därefter frågade hon om Karin Pleijel tänkte agera för att Frihamnskyrkan och andra som bedriver verksamhet av samma slag ska ges chansen att rätta till ett administrativt misstag som i detta fall.

Karin Pleijel betonade inledningsvis att det är en underrättelse som Frihamnskyrkan har fått – inte ett beslut – men att ett eventuellt beslut om böter kan överklagas.

– Det skulle vara intressant att se vad som händer då, tycker jag, för att pröva var gränsen går där.

”En av de fyrkantigaste lagstiftningar”

Hon konstaterade vidare att ”Livsmedelsverket är väldigt noga när de utfärdar sina regler”.

– Ingen ska bli matförgiftad oavsett vem man är, hemlös eller med hem. Så den tar bara hänsyn till risken för människors hälsa, inte syftet med handlingen. Därför är det också en av de fyrkantigaste lagstiftningar som vi har faktiskt, eftersom människor riskerar hälsa och livet här och nu, om det inte fungerar.

Karin Pleijel förklarade vidare att hon inte kan göra någonting eftersom det är myndigheterna som ska göra tolkningar av lagen. Samtidigt öppnade hon en liten dörr för att eventuellt ingripa.

– Man skulle kunna tänka sig att vi tillsammans med Stockholm och Malmö till exempel agerar mot lagstiftaren och tycker att man ska kunna göra undantag för idéburna organisationer.

Ser fördel med lag utan undantag

Elisabet Lann frågade därefter om Karin Pleijel delade hennes oro för att ”den här typen av fyrkantighet” kan försvåra för civilsamhället.

– Jag önskar att det kan vara så pass mjukt att man känner att det stämmer med det man upplever skulle vara en rättvis bedömning. Men jag får också säga att jag tycker det är ganska skönt att det är en livsmedelslagstiftning som inte ger undantag utifrån risken att människor kan bli matförgiftade då, svarade Karin Pleijel.

Avslutningsvis lyfte kommunalrådet åter fram att det skulle vara intressant att se vad en eventuell överprövning av ett beslut om böter skulle leda till.

Fler artiklar för dig