Antalet hatbrott mot kristna i Europa ökar dramatiskt. Det visar en årlig rapport från institutet Oidac som undersöker olika typer av attacker mot kristna i europeiska länder.
Rapporten om hur kristna i Europa kan leva ut sin tro görs av Oidac, eller Observatory on Intolerance and Discrimination Against Christians, ett institut med säte i Wien.
Oidac samlar in information från polismyndigheter och organisationer i civilsamhället. Och den här gången synliggör kartläggningen en alarmerande situation för Europas kristna, rapporterar Premier Christian.
Totalt dokumenteras 2 444 hatbrott som riktats mot kristna i 35 länder i Europa under 2023. Detta är en markant ökning jämfört med 2022 då 749 sådana brott registrerades.
Frankrike, Storbritannien och Tyskland är de länder där flest hatbrott mot kristna har begåtts.
I Frankrike rör det sig om 1 000 hatattacker medan motsvarande siffra för Tyskland är 277, vilket är en ökning med 105 procent jämfört med 2022 då 135 attacker utfördes i Tyskland.
På de brittiska öarna skedde också en ökning. Mellan april 2023 och mars 2024 rapporterades 702 incidenter i England och Wales. Det innebär en ökning med 15 procent jämfört med perioden innan, skriver Christian Post.
Ett exempel är attacken mot Javed Nouri, en kristen konvertit från islam. Han överlevde med nöd och näppe ett mordförsök av sin rumskompis, som såg honom som en ”avfälling som förtjänade att dö”.
Bön var olaglig
Ett annat uppmärksammat fall i Storbritannien gäller Adam Smith-Connor. Han fälldes av en domstol efter en tyst och stillsam bönestund på offentlig plats i en så kallad buffertzon utanför en abortklinik.
Den senare händelsen är ett exempel på de inskränkningar i religionsfriheten som drabbar kristna i Europa. Det kan handla om böter, eller som i fallet Smith-Connor om begränsningar av att fritt uttrycka sin tro.
– I dag har domstolen beslutat att vissa tankar – också om de utförs under tystnad – kan vara brottsliga i Storbritannien, sa Adam Smith-Connor efter domslutet den 16 oktober i år.
– Det enda jag gjorde var att be till Gud, tyst i mitt inre – och ändå blir jag dömd som en brottsling. Det kan inte vara rätt, menade han.
Döljer kristen tro
Att kristna i Europa diskrimineras i det offentliga livet och på sina arbetsplatser, framgår tydligt i rapporten. En grupp som särskilt lyfts fram är politiker, som på ett tydligt sätt diskrimineras på grund av sin kristna tro.
Ibland blir konsekvenserna ödesdigra. Politiker ser sig tvingade att välja mellan sina politiska karriärer eller sin kristna tro. Detta har lett till en ökad självcensur bland politiker med kristen tro och livssyn.
Inte minst gäller detta unga personer i det politiska livet, som ofta döljer sin kristna övertygelse av rädsla för att bli konfronterade eller trakasserade, heter det i rapporten.
Nunnor förföljdes
Många fler exempel finns som åskådliggör hur kristna drabbas hårt av attacker, våld och olika typer av förföljelse runt om i Europas länder.
I Frankrike tvingades två nunnor i Nantes lämna landet i mars 2023. Detta på grund av att de hade utsatts för trakasserier som enligt nunnorna själva inbegrep ”misshandel, spott och förolämpningar”.
I rapporten sägs också att antalet attacker där personer med muslimsk bakgrund är involverade nästan fördubblats. Från 11 sådana fall 2022 till 21 fall år 2023.
Budskap om exkludering
Varför antalet hatbrott mot kristna har ökat så mycket ges inga förklaringar till. Men Regina Polak på organisationen Osce, som bidragit med data till rapporten, säger i en kommentar:
[ Ledarpodden: Lars Adaktusson om förföljda kristna ]
– Sådana hatbrott skickar ett budskap om utanförskap till offren och de samhällen där de bor, men även till samhället i sin helhet, säger hon till Christian Daily.
– Att hatbrotten mot kristna ökar i Europa måste ses i en större kontext av ökad intolerans och diskriminering mot andra grupper. Inte minst mot andra religiösa grupper, både minoritets- och majoritetsgrupper.
Behov av krafttag
Oidac uppmanar regeringar runt om i Europa att ta krafttag mot den allt mer ökande intoleransen mot kristna.
Slutsatsen är att många europeiska länder på ett mycket bättre sätt måste skydda religionsfriheten och säkerställa att kristna kan utöva sin tro utan att behöva frukta förföljelse.
Rapporten stryker under det akuta behovet bland politiker och beslutsfattare att ta itu med den växande fientligheten mot kristna. Syftet är att skydda den mänskliga rättigheten att fritt uttrycka sin tro i hela Europa.
Rapporten från Oidac Europe har titeln Intolerance and Discrimination Report 2024.
[ Hatbrotten mot kristna i Europa ökar ]
---
Fakta: Ny rapport om hatbrott mot kristna
- Årlig redogörelse från Oidac, Observatory on Intolerance and Discrimination Against Christians.
- Oidac Europe är en ideell organisation i Wien.
- Forskar om och analyserar information om intolerans och diskriminering mot kristna.
- Hjälper politiker och kyrkor att vidta åtgärder för att värna religionsfriheten i Europa.
---