I helgen har konferensen Uppdrag: Guds rike arrangerats i Citykyrkan i Stockholm. Huvudtalare var den brittiska apologeten och författaren Amy Orr-Ewing som bland annat talade om synen på trauma i dagens samhälle och var Gud finns i allt lidande.
Olof Edsinger, generalsekreterare för Svenska evangeliska alliansen berättar att de har försökt få Amy Orr-Ewing till Sverige i flera år och att bitarna äntligen föll på plats.
För egen del berättar hon att det är många år sedan hon senast var i Sverige och att hon aldrig tidigare har föreläst här. Under konferensen talade Amy Orr-Ewing på två av de gemensamma mötena, men även på det särskilda apologetiknätverket – ett av sju olika nätverk som erbjöds.
Fredagens kvällsmöte hade temat ”Var finns Gud i allt lidande?”.
– Det är en väldigt vanlig fråga i dag, konstaterar Amy Orr-Ewing.
”En enorm utmaning i väst”
Ett annat ämne som hon berörde under helgen var det rådande kulturella landskapet i många länder. Hon beskriver upplevelser av trauma som något centralt.
– Det är en enorm utmaning i väst, säger hon till Dagen och tillägger att traumaupplevelser hänger samman med ondskan.
– Men människors erfarenhet av trauma och hur vi bemöter detta på ett informerat sätt kopplar också ihop evangeliets budskap med det djupa behovet i vår kultur.
I ett av sina föredrag lyfte Amy Orr-Ewing fram fyra specifika frågor varav ovanstående var den första. Punkt 2 gällde den så kallade identitetspolitiken – Amy Orr-Ewing beskriver det som att ”människor definierar vad det innebär att vara människa utifrån missnöje och offermentalitet, snarare än att en människa är skapad till Guds avbild”.
– Hur hanterar vi den kulturella utmaningen, frågar hon sig?
– Den tredje saken handlar om utmaningen med ångest. Men också om hur, speciellt i väst, vissa grupper dras till en sorts skadlig övertygelse.
Bok om kvinnor och ledarskap
Punkt 4 kopplade till utmaningen kring materialism och synen på kroppen, att kroppen är allt.
– Mycket av mitt arbete är för tillfället fokuserat på apologetik som berör dessa fyra typer av relaterade kulturella frågor.
Tidigare i år släpptes Amy Orr-Ewings senaste bok, Lead Like the Real You. Boken riktar sig till kristna kvinnor som har en ledarfunktion inom olika sektorer, till exempel på sina arbetsplatser. Under konferensen i Citykyrkan medverkade hon på ett seminarium specifikt för kvinnor.
– Mycket av det existerande ledarskapsmaterialet fokuserar på program och tankesystem, säger Amy Orr-Ewing, men beskriver Jesus sätt att leva som annorlunda.
– Vi behöver inte göra så här hela tiden, men att som kvinnor ha tid tillsammans kan vara värdefullt och användbart, då kan vi prata om några av de specifika utmaningar som kvinnor står inför. Det var därför jag skrev boken och jag tror att det också är därför som konferensarrangörerna ville erbjuda denna möjlighet.
”Arbetar ofta ensamma”
Två av nätverken som erbjöds under konferensen var nya för året; dels Själavård, dels Den unga generationen.
En av deltagarna på själavårdsnätverket var John Breneman.
Han är kristerapeut och arbetar bland annat som själavårdslärare på Strandhems bibelskola i Örkelljunga. Han är glad över att vara på plats i Citykyrkan och säger att det behövs nätverk för själavårdare.
– Vi arbetar ofta ensamma och det kan finnas jättestora utmaningar, inte minst när det gäller att jobba med par. Då är det skönt att vi kan träffas då och då och få inspiration, nya verktyg. Så det är jättevärdefullt att ha ett tillfälle som vi har den här helgen.
---
Fakta: Uppdrag: Guds rike
- Den nationella konferensen arrangeras av Svenska evangeliska alliansen och Apologia tillsammans med Bibeln idag, Bilda, Claphaminstitutet, Focus Business School, Langham Sverige, Sallux och Världen idag.
- På konferensen i Citykyrkan fanns sju olika nätverk representerade: Apologetik, Samhällspåverkan, Kristna naturvetare, Förkunnare, Kristna företagare, Själavård samt Den unga generationen.
---