Nyheter

X-odus har pågått i åratal: Nu lämnar allt fler det sociala mediet

Ärkebiskopen uttåg från X, forna Twitter blev en riksnyhet i veckan • Fler kristna samfund är sedan länge utloggade • Hillsong: X är inte ett forum där våra församlingsmedlemmar söker information.

Svenska kyrkan och dess ärkebiskop Martin Modéus lämnar plattformen X, tidigare Twitter. Men flertalet kristna samfund, församlingar och rörelser i Sverige har sedan länge sökt sig till andra forum i sociala medier, främst Facebook och Instagram. Med ett undantag.

Kärlekshistorien mellan den svenska kristenheten och X, eller Twitter som det tidigare hette, är över. Landets största samfund, Svenska kyrkan, uppdaterade ihärdigt med böner, biskopsvigningar, resor och annat. Men nu är det slut på det. Plattformen, som sedan några år ägs av Elon Musk, är inte rätt plats för förtroliga samtal, menar kyrkan.

Den nationella nivån slutade att göra aktiva inlägg på kontot i mars i år, och nyligen följde ärkebiskop Martin Modéus efter.

Johanna Stenius, redaktör på Svenska kyrkans sociala medierredaktion

– X är en plattform som kräver mycket tid och energi, och vi har sett att vi kan göra större nytta och möjlighet att sprida våra budskap på andra kanaler med bredare genomslag, förklarar Johanna Stenius, gruppledare för sociala medier på Svenska kyrkans nationellt, för Dagen.

Ärkebiskop Martin Modéus utanför Högfjällshotellet i Sälen, där Folk och försvars konferens hölls förra veckan.

Flytt för länge sen

Andra kristna samfund eller grupper har flytt X för länge sedan, och hittas i dag framför allt på Facebook och Instagram, och i viss mån Youtube.

Equmeniakyrkan, till exempel, har inte uppdaterat sitt konto på X sedan 2018.

George Olvik, kommunikationschef på Equmeniakyrkan.

– När vi tog beslutet såg vi inte att plattformen gav den utväxling vi önskade i förhållande till de resurser som krävdes för att hålla kontot aktivt och relevant. Vi prioriterade i stället andra kanaler där vi kunde nå våra målgrupper på ett för oss bättre sätt, förklarar Equmeniakyrkans kommunikationschef George Olvik.

– Med tiden har denna känsla förstärkts, och vi har sett att andra plattformar bättre motsvarar våra behov för att kommunicera och engagera människor.

Barn- och ungdomsorganisationen Equmenia slutade att göra uppdateringar 2018 och Svenska kyrkans unga redan 2016. Oasrörelsens senaste inlägg är från 2020.

Hillsongs senaste inlägg är från 2017.

Eric Liljero är pastor i Hillsong Sweden och en av låtskrivarna som medverkar på albumet "Other Side".

– Vi upplever inte att X är ett forum där våra församlingsmedlemmar söker information utan mer en plats för samtal och diskussioner mellan personer, inte organisationer. Därav vår inaktivitet på X, uppger pastor Eric Liljero i Hillsong Sweden för Dagen.

Evangeliska frikyrkan, EFK, lade ned sin aktivitet på X år 2019.

– Vi har nog aldrig varit väldigt aktiva på kanalen och har de senaste åren inte sett det som en prioriterad plattform för vår rörelses kommunikation. Våra missionsdirektorer har däremot genom åren varit olika aktiva på egna konton, säger Staffan Jenemark, EFK:s kommunikations- och insamlingschef, till Dagen.

Staffan Jenemark, kommunikationschef, EFK.

– X är ju inte heller en dominerande plattform i Sverige. Det är en relativt stor plattform för olika påverkansaktörer men inte bland folk i allmänhet, enligt senaste årens rapporter av Svenskarna och Internet. Det har också spelat in i bedömningen att vi istället prioriterar andra kanaler.

Inte ett enda inlägg

Svenska missionsrådet, SMR, fortsatte att uppdatera X fram till början av detta år. Medan kontot Pingst Sverige inte har gjort ett enda inlägg sedan det lades upp 2012.

Åter andra, som Frälsningsarmén, Livets ord och Sveriges kristna råd, SKR, uppdaterar sina konton på X med jämna mellanrum, samtidigt som de har en betydligt större digitala närvaro på annat håll – framför allt på Facebook och Instagram.

Samfund som Stockholms katolska stift, Svenska alliansmissionen och landets två syrisk-ortodoxa stift lyser helt med sin frånvaro på X.

Det stora undantaget är Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS, som uppdaterar sitt konto på X i stort sett dagligen. Frågan om varför EFS går mot strömmen här, jämfört med hur andra kristna grupper gör, har dock Dagen inte fått något svar på.

Ledare vänder ryggen

De kristna samfundsledarna, då? Flertalet av dem har vänt ryggen åt X för länge sedan, på så sätt att de inte uppdaterar sina konton längre eller har avslutat dem – om de ens haft något.

Varken Hillsongpastorn Andreas Nielsen och Frälsningsarméns överstelöjtnant Bo Jeppsons har uppdaterat sina konton sedan 2023.

Andra lämnade skutan tidigare. Equmeniakyrkans kyrkoledare Karin Wiborn gjorde sitt senaste inlägg år 2016 och den biträdande kyrkoledaren, Niklas Piensoho, redan 2014.

EFK:s ena missionsdirektor, Linalie Newman, uppdaterade sitt konto senast 2019. Den andra missionsdirektorn, Ingemar Forss, har inget konto på X i dag. Pingstledaren Pelle Hörnmark verkar ha ett konto. Men det ligger vilande sedan 2016.

Ett undantag är SKR:s generalsekreterare Sofia Camnerin uppdaterar sitt X-konto då och då, men är betydligt mer aktiv på Facebook.


Fler artiklar för dig