Ett nytt politiskt parti har lanserats. Förnöjsamhetspartiet vurmar för ett mjukare samhälle genom tacksamhet, omtänksamhet och vänlighet.
– Det är en idé jag burit på i fyrtio år, säger pastor Ingemar Tidefors i Falkenberg, som är en av partiets grundare. Han är pastor i Equmeniakyrkan och var pastor i Tullbrokyrkan i 25 år.
I Svenska Akademiens ordlista heter det att förnöjsam är den person som är ”lätt att tillfredsställa, som har små anspråk, och är nöjd med litet”.
– Vi kan välja att fokusera på det vi har eller på det vi inte har. Fokuserar vi på det vi har och odlar tacksamhet över det mår vi bättre, konstaterar Ingemar Tidefors och lyfter därmed fram partiets huvudbudskap.
Han talar om tacksamhet och förnöjsamhet som ett förhållningssätt som ger kraft och ork att stå emot konsumtionssamhällets habegär.
– I Första Timotheosbrevet 6:6 står det att ”gudsfruktan förenad med förnöjsamhet är verkligen en stor vinst”. Och det är ett synsätt som behöver prägla samhället mer.
– Omtänksamhet, vänlighet och hjälpsamhet är bristvaror. Och vi kan alla bli bättre på det, resonerar han.
Mot den bakgrunden är det ingen tillfällighet att partiet grundades på tacksägelsedagen i kyrkoåret, den 13 oktober i år.
Först i världen
Förnöjsamhetspartiet är förmodligen världens första och enda parti som har detta fokus. Partiets motto lyder: ”Har vi hem, mat, kläder och vänner kan vi vara nöjda.”
– Under fyra år på 1990-talet bodde vi som familj i Centralafrikanska republiken. Där bland de allra fattigaste av fattiga i ett av världens fattigaste länder mötte vi en gästvänlighet av stora mått. Det gjorde stort intryck på oss.
Hur kom det sig att du tog initiativet att starta partiet?
– Jag är 67 år och har varit pastor och predikat Guds ord i 40 år. Ibland har jag skojat och sagt att om jag skulle starta ett politiskt parti så skulle det vara ett förnöjsamhetsparti.
– När jag för en tid sedan predikade om just förnöjsamhet och nämnde detta, fick jag efteråt respons från flera personer som uppmuntrade mig att göra slag i saken, berättar han för Dagen.
Fick grönt ljus
Ett besök hos valmyndigheten gav grönt ljus. Ingen annan hade lagt beslag på namnet Förnöjsamhetspartiet.
Men finns inte förnöjsamhet med som en del i andra partiers politik även om exakt det ordet inte används?
– Jo, men inget parti som jag känner till har det som sitt varumärke. Vi vill att fokus primärt inte ska vara på ”mig, min och mitt” utan i stället på ”vi, oss och vårt”, och det anser jag att vi är ensamma om.
Dela med sig
Partiprogrammet innehåller elva punkter som uttrycker hur detta kan praktiseras i vardagslivet. Till exempel att visa uppskattning genom att tacka, fråga hur någon har det eller bjuda hem på mat.
Vad har ni för politik i andra frågor, exempelvis ekonomi?
– När det gäller ekonomi är vår enda politik att man bör dela med sig av det man har. På andra områden har vi ingen utarbetad politik utan vi kommer att ta ställning i dessa frågor när det blir aktuellt.
Var finns ni på höger-, vänsterskalan i svensk politik?
– Ingenstans. Det går inte att placera oss varken på höger- eller på vänsterskalan i politiken. Och inte i mitten heller, så man kan nog säga att vi placerar oss utanför den skalan, förklarar Ingemar Tidefors.
Ett lila parti
Än så länge har Förnöjsamhetspartiet varken en hemsida eller logga, men det kommer. Färgmässigt verkar de ha fastnat för lila, en färg som inte är särskilt vanlig bland svensk politiska partier.
Partiet är godkänt och registrerat för val i kommunfullmäktige i Falkenberg 2026, och det är där de kommer att satsa. Att komma in i riksdagen är inte en rimlig målsättning i dagsläget.
– För att få ställa upp i riksdagsvalet måste ett parti ha 1 500 namnunderskrifter och för regionval krävs 100 underskrifter. Till kommunfullmäktige måste man ha 50 namnunderskrifter och det fick vi.
Betyder det att ni har 50 medlemmar?
– Nej, i nuläget har vi 25 medlemmar. Vi hoppas förstås att fler ska upptäcka oss, gå med i partiet och jobba för det vi ser som viktigt för att samhället ska bli ännu bättre.
Är ni ett kristet parti?
– Nej, vi har medlemmar både i och utanför kyrkan. Och vi är inte heller ett missnöjesparti som några kanske tror.
Tid för politik
Som nybliven pensionär har Ingemar Tidefors tid att ägna sig åt politik. Han är pastor i Equmeniakyrkan och har varit pastor i Tullbrokyrkan i Falkenberg i sammanlagt 25 år. Han känner det lokala sammanhanget väl.
– Jag har bott i Falkenberg sedan 1987 och känner många i stan. Även om jag aldrig tidigare har sysslat med politik har jag ändå samlat på mig erfarenheter som kanske kan vara till nytta och glädje.
Hur ska ni göra partiet mer känt?
– Till våren planerar vi att anordna föredrag och workshops där vi berättar vad vi står för. Det är två år kvar till nästa val. Vi har goda förhoppningar om att fler ska få upp ögonen för oss och se oss som ett alternativ.
Vad krävs för att komma in kommunfullmäktige i Falkenberg?
– Om man tittar på hur det sett ut tidigare krävs 400 röster för att komma in i fullmäktige i Falkenberg. Det känns inte som en omöjlighet.
Fotnot: Förutom Ingemar Tidefors har partiet grundats av hans fru Anette Tidefors och av Christian och Elisabeth Antoni.
[ Uppstickarparti vill locka besvikna kristna väljare ]
---
Fakta: Förnöjsamhetspartiet
- Grundat: På tacksägelsedagen i kyrkoåret, den 13 oktober 2024.
- Grundare: Ingemar och Anette Tidefors, Christian och Elisabeth Antoni.
- Motto: Har vi hem, mat, kläder och vänner kan vi vara nöjda.
- Siktar på: Att ställa upp i valet 2026 till kommunfullmäktige i Falkenberg.
---