Inte sedan 2015 har underhuset röstat om ett förslag till att tillåta dödshjälp i England och Wales. Men den 29 november är det dags, efter en omfattande debatt i landet. En som redan förklarat att han kommer att rösta nej är Labourregeringens social- och hälsovårdsminister, Wes Streeting – något som han fått mycket kritik för.
Egentligen skulle Wes Streeting inte ha sagt ett knyst. Ministrarna hade uppmanats att ”visa återhållsamhet och inte delta i den allmänna debatten” om lagförslaget Terminally Ill Adults (End of Life) Bill, som läggs fram i parlamentet den 29 november.
Men social- och hälsovårdsminister Wes Streetings åsikter blev offentliga efter ett möte med partiets parlamentsledamöter tidigare i november. Den palliativa vården, sa han då, är ännu inte så pass väl utbyggd att den kan erbjuda svårt sjuka ett verkligt alternativ till dödshjälp, om det infördes. Sedan dess har han upprepat sin åsikt flera gånger, och varnat för samma sluttande plan som bland andra ärkebiskopen av Canterbury, Justsin Welby, har gjort.
Förslaget skulle ge svårt sjuka vuxna med en förväntad livslängd på mindre än sex månader, och som har en uttalad önskan att avsluta sina liv, rätt att inta ett dödligt läkemedel i läkares närvaro. Men först måste den sjuka få godkännande av två läkare, plus en domare.
Förslaget har lagts fram av Wes Streetings partivän Kim Leadbeater. Hon har sagt sig vara ”besviken” över ministerns tydliga ställningstagande, som hon menar kan störa processen kring det som sagts bli en omröstning utan partipiska, enligt NBC.
Hon har också invänt mot att Wes Streeting – som röstade för dödshjälp i parlamentet 2015 men ändrat sig sedan dess – vill låta utreda de ekonomiska följderna av att tillåta dödshjälp.
Debatten i underhuset beräknas pågå i fyra eller fem timmar. Om den går igenom där måste den godkännas även av överhuset innan den kan träda i kraft.