Klimatforskaren Lisa Graumlich blev nyligen diakon. Hon är övertygad om att religiösa ledare har en nyckelroll i klimatarbetet: medan forskarna bidrar med kunskap, ger de religiösa ledarna motivation till handling.
På fredag avslutas FN:s stora klimatmöte Cop29 i Baku, Azerbajdzjan. På scenen Faith pavillion – som för andra gången får plats på klimattoppmötet – har det förts många samtal om troendes roll i klimatarbetet. En av de som talat där är Lisa Graumlich som har ägnat hela sitt liv åt klimatforskning och som leder organisationen American Geophysical Union med över 60 000 medlemmar i 137 länder. När hon började sin gärning på 1970-talet hade hon en stark tillit till kunskapens möjlighet att förändra, skriver The Times of Israel.
– Jag var övertygad om att om forskarvärlden bara samlade ihop mer data och analyser, skrev ännu tjockare rapporter, sedan smalare rapporter, och sedan presenterade fler Powerpoint-presentationer, så skulle allmänheten och framför allt världsledare vakna och vidta åtgärder.
Nu sätter hon i stället mycket av sitt hopp till världens religiösa ledare. Nyligen ordinerades hon själv till diakon i Episkopalkyrkan i USA.
– Jag insåg att den vetenskaplig förståelsen är nödvändig men att den inte är tillräcklig för att skapa motivation för den typen av transformativa förändringar som mänskligheten behöver, sa hon i framförandet på Faith pavillion rapporterar The Times of Israel.
Kan fungera som förebilder
Lisa Graumlich menar att det finns principer om medkänsla och rättvisa i alla religioner som därmed manar till omsorg om jorden vi fått. Hon tänker att religiösa ledare skulle kunna inspirera, mobilisera och fungera som förebilder i de samhällen där de befinner sig.
En annan av talarna, rabbinen Yonatan Neri som leder The Interfaith Center for Sustainable Development, hade en något dystrare spaning. Han menar att – trots att 85 procent av världens befolkning tillhör en religion – så röstar de flesta religiösa människor i demokratier på politiska kandidater som motsätter sig klimatåtgärder. Samtidigt menar han att religionen kan ge människor hopp i klimatfrågan, ”inte ett blint hopp om att Gud kommer att vifta med en trollstav, utan hopp om att vi kan förändras”, skriver The Times of Israel.
[ Stefan Swärd: En del har fått för sig att klimatet är en vänsterfråga ]
---
Fakta: Cop29
- FN:s klimatmöte Cop29 hålls i Baku i Azerbajdzjan 11–22 november 2024.
- Över 200 länder som skrivit under FN:s klimatkonvention deltar.
- På mötet förhandlar parterna bland annat det nya globala målet för finansiering av klimatåtgärder.
- Källa: Naturvårdsverket
---