PMU gläds åt att Sida slopar beloppsgränserna för organisationer som kan ansöka om stöd för utvecklingssamarbete i andra länder. Nu behövs en nära dialog mellan Sida och civilsamhällets organisationer inför de ansökningar som ska lämnas in senast den sista februari 2025, menar PMU:s direktor Niclas Lindgren.
Plötsligt hände det. Efter en storm av kritik vände biståndsmyndigheten Sida på tisdagskvällen: nu skulle alla civilsamhällesorganisationer som godkänts som framtida partner till Sida få ansöka fritt om anslag för sitt arbete i andra länder.
Sida skrotade alltså sitt beslut från tidigare i november om att placera organisationerna i två olika grupper, där den ena kunde söka max 70 miljoner kronor och den andra 5 miljoner kronor. Gruppindelningen kom att ifrågasättas än mer efter uppgifter i Dagen om att ”en överrepresentation av kristna trosbaserade organisationer” hade bidragit till att Sida placerade PMU i gruppen med ett lägre tak.
Niclas Lindgren, direktor för Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU, är tacksam för det stora engagemang som fick Sida att till slut svänga i frågan.
– Det är positivt att Sida har tagit intryck av debatten och har omprövat sitt beslut. Jag tänker att det bäddar för en god dialog framåt, säger han till Dagen.
– Det är också bra att Sida inte längre verkar vilja kategorisera och begränsa oss utifrån vår kristna identitet. Vi har sagt hela tiden att vi önskar bli prövade på ett likvärdigt sätt och utifrån vilka resultat vi kan bidra med i regeringens biståndsstrategi för civilsamhället, och det skapar Sidas beslut förutsättningar för.
Som en kalldusch
Beskedet om att PMU endast skulle ha kunnat ansöka om 5 miljoner kronor i ett direktavtal med Sida kom som en kalldusch för organisationen, som i så fall skulle ha fått får nära 40 miljoner kronor mindre till bistånd runt om i världen.
– Med en så stor neddragning hade det på kort sikt medfört stor skada för vårt arbete, säger Niclas Lindgren.
Nu får man chansen att, liksom de andra närmare 50 godkända civilsamhällesorganisationerna, lämna in en fullständig ansökan till Sida senast den 28 februari.
– Det är självklart att med en fullständig ansökan har man bättre chanser att beskriva sitt nätverk och sin relevans än i en intresseanmälan. Alla har möjlighet att beskriva hur man bidrar till strategins mål på ett mer utvecklat sätt, säger Niclas Lindgren.
– Här har våra nätverk som svensk pingstmission enorma möjligheter att spela en stor roll i sina länder. Vi är ingen liten aktör globalt sett. Det var därför vi reagerade så starkt på den gräns som sattes för oss.
Hoppas på dialog
Men när 50 organisationer plötsligt kan söka fritt om medel är risken stor att äskandena hamnar långt utöver den totala budgeten för anslaget, som ligger på 1,5 miljarder kronor per år. Därför hoppas Niclas Lindgren att Sida nu tar sig tid att föra dialog med varje organisation.
– Anslaget till civilsamhället har inte ökat, vi har samma pengapåse att dela på. Då behövs en nära dialog med Sida om hur båda sidor tänker, om vad som är rimligt och vad man ska sikta mot som organisation. Det ger oss också chansen att hantera den ganska invecklade planering som alla står i som har ett stort nätverk av samarbetspartner ute i världen.
– Självklart är det Sida som ska bedöma kvalitet i ansökningarna, men en bra dialog kommer att skapa goda förutsättningar för alla.
Samtidigt pågår en process inom PMU för att bredda sina samarbeten och öka intäkterna bortom de statliga anslagen.
– Vi behöver i dialog med svenska församlingar och våra samarbetspartner hela tiden vidareutveckla vårt arbete om vi ska nå upp till målen och kunna driva långsiktiga förändringsprocesser, som hur man undanröjer hinder för att flickor ska kunna gå i skolan eller finner nya odlingstekniker i en tid av klimatförändringar, säger Niclas Lindgren.
– Biståndsflödena räcker ju inte på långa vägar för att vi till exempel ska kunna nå målen i agenda 2030. Vi behöver alla vara duktiga på att samspela med andra resurser, exempelvis med ideella krafter i andra länder och andra aktörer som vill förändring, inom näringsliv och akademi liksom offentlig sektor.
[ Läkarmissionen: Sida har visat stor lyhördhet ]