Nyheter

Ekonomiskt kaos i Malmö pastorat – Biskopen: ”Anställda har inte följt rutinerna”

Nu tvingas kyrkan låna pengar för att kunna betala ut anställdas löner • Biskopen Johan Tyrberg till Dagen: Mycket allvarligt.

Malmö pastorat bildades en gång för att få ordning på ekonomin, berättar biskop Johan Tyrberg. Nu visar det sig att man tvingas låna pengar för att betala ut lönerna och biskopen beskriver situationen som allvarlig.
Kyrkofullmäktiges ordförande Claes Block (S) menar att problemet hänger ihop med dyra konsultkostnader och felaktiga signaler.

UPPSALA. Pengarna är slut i Malmö pastorat och nu tvingas man låna pengar till att betala ut löner under resten av året.

Så kan man väl inte ha det?

– Nej, det kan man inte i längden, säger Johan Tyrberg, biskop i Lunds stift.

Dagen träffar biskopen på kyrkomötet i Uppsala, och han säger att han just nu måste ha dubbelt fokus, då han försöker sätta sig in i den ekonomiska debaclet i sitt eget stift, samtidigt som han ska följa med i debatterna i Uppsala. När han ska förklara vad som har hänt i Malmö pastorat säger han att han ännu inte hunnit sätta sig in i alla detaljer.

– Men man har i kyrkorådet inte haft full kontroll på vad som händer, det finns medarbetare som inte följt alla rutiner och man har inte fått in skriftliga rapporter regelbundet, säger biskopen.

Teologiskt och ekonomiskt ansvar

Att ekonomin varit ansträngd har han fått information om tidigare och vid en visitation i pastoratet också framfört sina synpunkter på vad som måste åtgärdas.

– Samtidigt vill jag inte gå in och ta över.

Vilket ansvar har du som biskop?

– Ofta tänker man att en biskops ansvar enbart gäller teologi, men som biskop har jag också ett övergripande ansvar för att kyrkan ska fungera, det gäller då även för ekonomin. För om inte ekonomin fungerar så fungerar inte något annat heller, säger Johan Tyrberg.

Så han berättar att just nu undersöker han vilka möjligheter han har för att agera. Johan Tyrberg säger att han har en viss erfarenhet av församlingar som hamnar i ekonomisk knipa.

– Men då har det handlat om små landsortsförsamlingar. Som biskop kan man då ta initiativ till en organisationsförändring.

Johan Tyrberg berättar att lösningen i sådana fall har varit att slå ihop den ekonomiskt utsatta församlingen med en större församling, för att på så sätt komma på rätt köl. Men en sådan lösning blir svår i fallet Malmö pastorat, Svenska kyrkans största pastorat: de måste lösa problemet på egen hand.

– Konstruktionen med att skapa detta pastorat var för att man skulle rädda ekonomin. Så det här är ett mycket allvarligt problem, säger biskopen.

Kyrkomötet 2024, 18-20 november på Uppsala Konsert och Kongress.
Johan Tyrberg, Lund Stift.

Konsulter och signaler

På plats i Uppsala på kyrkomötet finns också Claes Block (S) som är ordförande i kyrkofullmäktige i Malmö pastorat.

Är det du som är ansvarig för det här?

– Nej, det är det inte, det är kyrkorådet. Jag var själv kyrkorådets ordförande fram till år 2021 och när jag lämnade fanns det 81 miljoner kronor i kassan. På tre år har man lyckats göra sig av med det.

Vad har hänt?

– För det första har man haft rätt mycket konsulter. Sedan har man skickat märkliga signaler till församlingarna, säger Claes Block.

Han berättar att kyrkorådet signalerat att man i pastoratet har gott om pengar, vilket också lett till att utgifterna kunnat skena. Claes Block jämför med hur ett bolag brukar skötas, där det är av yttersta vikt att ha koll på inkomster och utgifter. Det verkar inte vara fallet med nuvarande kyrkoråd.

– Man har agerat ytterst oansvarigt, säger han.

Kyrkomötet 2024. Claes Block, invald på kyrkomötet för Socialdemokraterna och ordförande för kyrkofullmäktige i Malmö pastorat

Osäker på budgeten

Claes Block berättar att han själv försökt få in ekonomiska redovisningar från kyrkorådet eftersom han sitter som ordförande för kyrkofullmäktige, men menar att han inte fått full insyn i hur ekonomin hanterats. Nyligen röstade kyrkofullmäktige också igenom en budget för år 2025, utan att ha fått information om att pastoratet skulle tvingas att låna pengar för de sista två månaderna av året.

– Det beskedet kom fyra dagar efter att vi klubbat igenom budgeten, säger Claes Block.

Så nu litar han själv inte på den budget han varit med och klubbat igenom och har begärt att kyrkans revisorer ska ta en närmare titt på det här.

Malmö pastorat styrs primärt av de två nomineringsgrupperna S och Visk, där ordförandeskapet i kyrkorådet har alternerat mellan Per Håkansson (Visk) och Helén Persson (S). Claes Block säger att han själv som socialdemokrat nu får skämmas för vad som har hänt eftersom hans egen nomineringsgrupp har ett ansvar för den ekonomiska situationen.

– Vi brukar kunna ta ansvar, men det anser jag att vi inte har gjort här. Jag skäms.

Kyrkomötet 2024, biskop Johan Tyrberg och Claes Block, S
Fler artiklar för dig