Nyheter

Så slutade dramat om brudöverlämning

Biskop markerade att kyrkans ledning inte kan bestämma hur enskilda medlemmar tolkar en viss tradition

Något förbud av brudöverlämning i samband med vigsel är inte aktuellt. Kyrkomötet beslutade i stället att Svenska kyrkan ska ta fram ett fördjupande material om vigseltraditioner, vilket ska vara till hjälp för präster och blivande brudpar.
– Jag är bara glad, säger Sara Waldenfors (S) som initierade frågan.

UPPSALA. – Vem kunde ana, att när man lämnar in en motion till kyrkomötet ska bli sådant rabalder, inledde Sara Waldenfors (S) kyrkomötets debatt om brudöverlämning.

För det var hon, tillsammans med Jesper Eneroth (S), som satte i gång det som blev en stor nationell debatt om vigseltraditioner efter att ha skrivit motionen om att få bort bruket av brudöverlämning i Svenska kyrkan.

Men lagom till debatt och beslut på kyrkomötet hade den tidigare så heta fråga kylts ned. De båda motionärerna hade backat från sitt ursprungliga förslag och ställt sig bakom idén att det i stället ska tas fram ett fördjupande material om vigseltraditioner i Sverige, något som är tänkt att användas av präster och brudpar inför ett bröllop.

– Min och Jespers vilja var att det skulle bli ett samtal. Det fick vi. Och jag vidhåller att jag älskar vår demokratiska process, sa en synnerligen nöjd Sara Waldenfors.

– Jag är bara glad över behandlingen.

Handlar om jämlikhet

Trots att frågan om förbud hade avfärdats blev det ändå en viss debatt på kyrkomötet. Exempelvis önskade Louise Callenberg (S) att man hade fullföljt det ursprungliga förslaget med motivering att Svenska kyrkan måste kunna visa vilka värderingar hon står för, även vid en vigselgudstjänst.

– Det är två jämlika personer som ingår äktenskap, menade hon.

Att bruden lämnas över är därmed symboliskt olämpligt och visar på en brist på jämlikhet i själva vigselceremonin. Trots sin markering valde Louise Callenberg ändå att ställa sig bakom det förslag som presenterats, vilket även flera andra som resonerade som hon gjorde.

Onödigt material

Det fanns också de som tyckte att det var helt onödigt att ta fram ett material om vigseltraditioner, exempelvis Niklas Grahn (Posk).

– Vi har ofta en övertro på att materialproduktion ska lösa mycket. Detta är ett typexempel på ett uppdrag vi inte ska ge till kyrkostyrelsen, menade han.

Han menade att Svenska kyrkans välutbildade präster redan har god kunskap om vigseltraditioner och att det snarare kostar mer än det smakar att ta fram den här typen av kunskapsmaterial.

Kyrkomötet 2024, 18-20 november på Uppsala Konsert och Kongress.

Två biskopar deltog också i debatten, Åsa Nyström från Luleå stift menade att det här kanske inte behöver bli så kostsamt för Svenska kyrkan då hon menade att bokförlaget Verbum kunde ta på sig uppdraget att ge ut en bok i ämnet. Hon ville också passa på att lyfta fram samiska vigseltraditioner, med hopp om att de ska få plats i det kommande materialet.

Ledning nervös

Teresia Darlén, biskop i Härnösands stift, valde att ge en liten känga till alla dem som argumenterat för att brudöverlämning alltid ska tolkas som en patriarkal tradition. Hon gjorde det genom att visa på skillnaden mellan kyrkans ledning och vanliga medlemmar, där hon menade att man ovanifrån aldrig kan gå in och bestämma hur människor tolkar och upplever vissa saker, som i frågan om brudöverlämning.

– Vi vet inte vad det symboliserar för dem, sa biskopen.

Snarare menade hon att det här visade på hur vanliga människor lever ut sin teologi och tro, även om det i vissa fall går emot vad den enskilde prästen anser vara rätt.

– Allt sådant här har genom århundraden gjort kyrkans ledning nervösa och obekväma, vi har länge velat kontrollera det här, sa Theresia Darlén som menade att all den här typen av kontroll ovanifrån varit ett misstag.

När det slutligen blev omröstning i frågan om brudöverlämning blev det votering, där 140 röstade ja till att ta fram ett material om vigseltraditioner och 94 röstade emot.

Kyrkomötet 2024, 18-20 november på Uppsala Konsert och Kongress.
Fler artiklar för dig