Hizbollahs raketer regnar över norra Israel och storstaden Haifa är en måltavla. Stadens borgmästare styr från en underjordisk bunker – och samtidigt kan en vapenvila vara på gång.
HAIFA. Sedan Israel inledde sin markoffensiv i södra Libanon i slutet av september har kriget trappats upp. Israel anfaller mål allt djupare in i Libanon medan den Iranstödda milisen Hizbollah skjuter hundratals raketer och drönare mot norra Israel varje dag – och Haifa, Israels tredje största stad, är bland de främsta måltavlorna.
Samtidigt kommer allt fler uppgifter om att en vapenvila mellan Israel och Hizbollah kan vara på gång. Den amerikanske medlaren Amos Hochstein anlände till Beirut på tisdagen, oklart för vilken gång i ordningen. Han har tidigare sagt att han inte skulle resa tillbaka till regionen innan det finns en reell chans till ett avtal.
– Min önskan är att stoppa kriget nu. Att förstöra halva Libanon, vad ska det tjäna till? Vad blir nästa steg? Vi måste nå en överenskommelse, annars är vi i samma situation igen om några år, säger Haifas borgmästare Yona Yahav.
– Jag bygger hellre upp min stad än erövrar Libanon. Vi har ingen konflikt med Libanon. Libanon har erövrats av våra fiender två gånger, först av palestinska PLO, sedan av islamistiska Hizbollah, säger han.
Slut på kriget
Till skillnad från alla övriga kommunalpolitiker i norra Israel är han en duva som vill se ett snabbt slut på kriget. De andra manar Israels politiska och militära ledning att gå hårdare och djupare in i Libanon för att utplåna hotet från Hizbollah, vars beskjutning har tvingat upp till 100 000 israeler i gränstrakterna att fly från sina hem.
Borgmästaren och hans stab tar emot Dagen och några andra medier nere i en bunker, tre våningar under jord. Hela kommunens ledning sitter runt ett bord. Borgmästaren, hans närmaste medarbetare, säkerhetschefen, representanter för armén och polisen. Sedan ett år har de arbetat stora delar tiden under jorden.
Under hela den perioden har Hizbollah avlossat robotar och drönare från Libanon mot norra Israel. Israel har dödat nästan alla i Hizbollahs högsta ledning och slagit ut mängder av avfyrningsramper och ammunitionsförråd i byar södra Libanon. Men den islamistiska milisen har fortfarande kapacitet att skjuta in i Israel varje dag.
Fortsatt krig i Gaza
Samtidigt som möjligheten till eldupphör vid Israels norra gräns ökar syns inga tecken på avmattning i söder. Israel fortsätter att attackera i främst norra Gaza. Den israeliska militären beskriver målen som platser där Hamas återuppbyggt sin verksamhet – medan palestinierna säger att de flesta döda är civilpersoner, främst kvinnor och barn.
– Vi är en storstad så vi är en måltavla. Vi flyttade ned hit tre våningar under marken eftersom de sköt direkt mot stadshuset. Det här är Haifas underjordiska kommando- och kontrollcentral, ingen annan stad i Israel har något liknande, säger Yona Yahav.
– Själva stadskärnan har inte drabbats så hårt av raketer, men det är många nedslag i förorterna. Här nere kan kommunens ledning fungera även om Hizbollah får in en direktträff, säger han.
Värre 2006
Haifas borgmästare minns Libanonkriget 2006 då Hizbollahs raketer ledde till död och förödelse i staden.
– 2006 hade vi inte raketförsvaret Järnkupolen som vi har i dag. Varje raket som träffade Haifa dödade människor då. Det var väldigt svårt den gången, gudskelov är det inte lika illa i dag, säger han.
Väggarna i det stora rummet är täckta med kartor och tv-monitorer som bevakar hela regionen. Nyheterna från Israels Kanal 12 är på hela tiden på en stor tv-skärm.
Haifa ligger vid Medelhavet på Karmelberget i norra Israel. Med förorter har regionen mer än en miljon invånare, medan det bor runt 300 000 i själva Haifas kommun. Där finns en stor hamn, oljeraffinaderier och tung industri, men också badstränder och strövområden på bergssluttningarna. Och sevärdheter som högkvarteret för världsreligionen Bahai med dess lummiga trädgårdar.
Den 80-årige borgmästaren har under sin långa politiska karriär sett det mesta. Han styrde sin födelse- och hemstad Haifa i 15 år, men förlorade förra valet – och återvann makten i hög ålder tidigare i år med en Trumpliknande comeback. Utan alla jämförelser i övrigt eftersom Yona Yahav alltid har hållit sig i vänster- eller mittfåran i den israeliska politiken.
Också förorten Kiryat Motzkin, strax norr om Haifa, ligger i Hizbollahs skottlinje. Myndigheterna har därför utrymt en skola – för elever som evakuerats från områden ännu närmare gränsen till Libanon – och det lokala civilförsvaret har nu inrättat sitt högkvarter där.
– Skolan är evakuerad så nu jobbar vi här. Vi hjälper kommunen att upprätthålla ett normalt civilt liv så långt det är möjligt trots raketlarm och nedslag, säger major Aviv, 29, som inte får uppge sitt efternamn.
Arik Mugerman, 23, är Israels yngsta kommunalråd. Han är ansvarig för ungdomsfrågor i Kiryat Motzkin.
– Vi har tusentals volontärer i kommunen som hjälper invånare som drabbats av raketattacker. Vi har mest haft lindrigt skadade här, men också raserade byggnader i tätbefolkade områden. Kommunen hjälper invånare att röja och bygga upp efter attacker, vi erbjuder psykologiskt stöd och terapi, säger han.
“Om larmet går försvinner alla”
Det stora köpcentret i Kiryat Motzkin är inte tomt trots de många raketlarmen. Men det är inte lika fullt som vanligt, enligt butiks- och kaféägare.
– Läget är katastrofalt. Om larmet går försvinner alla från köpcentret, då kan vi stänga för dagen. Det är larm hela tiden, vi springer till skyddsrummet på andra sidan gången, säger Mario Brukman, 53, som driver pizzerian Me Gusta tillsammans med sin fru Silvina Polovinsky, 53.
– Våra inkomster har minskat med en tredjedel under kriget. Vi bor i Karmiel i västra Galiléen, inte långt härifrån. Där är det också larm och raketnedslag, säger han.
Zion Adiri, 53, är kommunens ansvarige för att stötta det lokala näringslivet. Han säger att kriget har medfört en drastisk nedgång i den ekonomiska verksamheten.
– Vi stöttar företag, hjälper till med rådgivning och startbidrag. Vi agerar för att företagen här ska få mera statligt stöd. Och vi samarbetar med polis och brandkår för att öka säkerheten här i köpcentret, säger han.
---
Fakta: Samtal om eldupphör
- Den Iranstödda islamistgruppen Hizbollah började i oktober förra året skjuta raketer och drönare in i norra Israel för att visa sitt stöd för sina allierade i palestinska Hamas – vars attacker mot israeliska gränsbyar i söder den 7 oktober 2023 utlöste Gazakriget.
- I Libanon har cirka 3 100 människor dödats sedan kriget bröt ut förra året. Enligt libanesiska myndigheter är de flesta civila, kvinnor och barn, medan Israel säger att man fokuserar på Hizbollah.
- Under samma period har ett 60-tal civilpersoner dödats i norra Israel och ett 50-tal israeliska soldater, de flesta under markoffensiven i södra Libanon som inleddes i slutet av september.
- Samtal om eldupphör pågår med bland andra USA och Frankrike som medlare.
---