Hur pass bejakande ska Svenska kyrkan vara när det gäller polyamorösa relationer? Frågan hanterades på kyrkomötet, där vissa ville lyfta ett varningens finger, medan de flesta verkade acceptera att det behövs en teologisk bearbetning av begreppet – vilket också var beslutet som klubbades igenom.
UPPSALA. Är det okej att ha en kärleksrelation med flera personer samtidigt? Polyamori är en fråga som dykt upp i Svenska kyrkan och debatten har nu landat i kyrkomötet, utifrån en motion skriven av duon Linda Sjöö och Ann-Charlotte Miller, båda invalda för Visk.
– Anledningen till denna motion är att det skett en del saker gällande polyamori som fått kyrkan att framstå som otydlig, sa Linda Sjöö inledningsvis i debatten.
Sedan tog hon upp tre exempel, en präst som var osäker om han kunde viga ett par som levde i en polyamorös relation, att biskopar har uttryckt en viss tveksamhet om man kan bli diakon i Svenska kyrkan och samtidigt ha flera förhållanden samtidigt, samt att Lunds domkapitel gett en församling beskedet att stryka en fras i den inklusiva regnbågsmässan där man hälsade polyamorösa välkomna. Just denna fras ansågs strida mot kyrkans lära.
Teologisk bearbetning
I den ursprungliga motionen var förslaget att Svenska kyrkan ska börja bejaka polyamorösa relationer. Men efter att frågan bearbetats i utskottet vid kyrkomötets första session landade man i ett annat förslag, nämligen att frågan ska bearbetas teologiskt.
Exakt var man sedan kommer att landa återstår att se, men flera som var uppe i debatten menade att det här var ett rimligt förslag, där man förutom polyamorösa relationer även teologiskt ska bearbeta hela hbtqia+begreppet.
Olycklig utveckling
De flesta som gick upp och talade försvarade det här, men inte alla. Exempelvis Torbjörn Aronsson, från Kristdemokrater i Svenska kyrkan.
– Jag vill inte bidra till en utveckling där polyamori accepteras.
Risken, menade han, var att det här blir första steget mot att bejaka polyamorösa förhållanden och att det kan bana väg för kyrkliga handlingar som välsignar detta, i förlängningen kan det leda till att Svenska kyrkan accepterar polygami.
Sara Waldenfors (S), ordförande i kyrkolivsutskottet, gick upp och poängterade att det inte finns något i förslaget som indikerar att man kommer landa där, men Torbjörn Aronsson lät sig inte påverkas utan ville lyfta en varningens finger om sluttande plan.
– Jag tror att tar man ett steg, så tar man snart nästa.
Kyrkan och pride
Även företrädare för Sverigedemokraterna gick upp och argumenterade mot en teologisk behandling av polyamorösa relationer. Men de hade också en egen motion att försvara när det kom till hbtq-frågor, nämligen att Svenska kyrkan borde lämna Priderörelsen.
– Vi är kritiska till det engagemanget som Svenska kyrkan slagit in på, där politiska symboler har flyttat in i kyrka och kyrkorum, sa Anna Sundberg (SD).
På så sätt kan man säga att polariseringen är total, där vissa delar av kyrkomötet vill gå vidare och ta ytterligare steg när det gäller hbtq-frågor, medan andra snarare vill dra i handbromsen och dra kyrkan ut ur redan existerande samarbeten.
Woke eller inkludering?
Petter Nilsson (SD) tyckte exempelvis att det var absurt att man inte bara kan säga att alla är välkomna, att det inte finns någon anledning att argumentera ”in absurdum” för att peka ut vilka sexualiteter som är välkomna. Snarare bekymrade han sig för en allt vänsterliberal kyrka som blivit “woke”.
– Det ger människor en ursäkt att söka sig ifrån Svenska kyrkan. Man behöver inte godhetssignalera så att man skrämmer bort folk.
Motionären Ann-Charlotte Miller, Visk, tyckte tvärtom. Hon beklagade sig över att hennes församling inte längre får hälsa polyamorösa välkomna när de firar regnbågsmässa, och ondgjorde sig över domkapitlets beslut.
– Vi vill att människor ska få uppleva ett möte med Gud, med Jesus Kristus, då är det vår uppgift att riva de murar som hindrar folk att göra det, sa hon.
Hon hade heller ingen förståelse för att man kunde avstå från att teologiskt reflektera över något som sitter så djupt inne i en människa, vilket är identitet och sexualitet.
Kyrkomötet beslutade till slut att frågan om polyamori ska få en teologisk bearbetning, men när det gällde SD:s förslag att lämna pride blev det ett rungande nej.