Stefan Swärd har ett stort engagemang i klimatfrågan och oroas över inställningen hos en del kristna i Sverige.
– Att som kristen problematisera viktig klimatforskning har jag väldigt svårt att begripa.
Världens ledare är just nu samlade i Azerbajdzjan för FN:s klimatkonferens Cop29. Stefan Swärd har själv deltagit i 15 tidigare upplagor och tycker att årets konferens präglas av osäkerhet.
– Det står och stampar ganska mycket och är svårt att komma framåt på den politiska nivån. Det viktigaste som händer för klimatet nu är i stället på marknaden med stora genombrott för solenergi, biodrivmedel och vindkraft.
Stefan Swärd, som tidigare varit pastor, jobbar fortfarande med konsultuppdrag inom näringslivet med fokus på energi- och klimatpolitik. Han är bekymrad över det utbredda ifrågasättandet av klimatforskningen, som han också ser i kyrkan – både globalt och i Sverige.
– Det är ett uttryck för ett vetenskapsförakt som är oroväckande. Att som kristen problematisera viktig klimatforskning har jag väldigt svårt att begripa.
Han har noterat att det är svårt att skapa engagemang kring klimatfrågan. När han har hållit föredrag, skrivit debattartiklar och blogginlägg i ämnet har responsen varit svag.
– När jag skriver i andra ämnen är det helt annat.
Varför tror du att klimatfrågan inte engagerar många kristna i Sverige?
– Jag vet inte. Kanske har det att göra med att många kristna är allmänborgerliga och en del har fått för sig att det är en vänsterfråga. Men att lyssna på vad vetenskapen säger har ju inget med vänster och höger att göra.
Samtidigt lyfter han fram att både Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan har ett tydligt klimatengagemang och att samfundet han själv tillhör, EFK, har antagit en motion om att jobba med frågan.
Många religiösa sammanhang finns representerade på Cop29 och tillsammans har de en egen scen med seminarium och samtal. De har också gått ut med ett gemensamt uttalande inför konferensen där de bland annat uppmanar alla länder att ”prioritera den akuta utfasningen av fossila bränslen”.
Har du hopp för att vi kan vända den negativa utveckling som forskarna pekar på?
– Jag tror att det fortfarande är möjligt. Men jag tror att lösningarna knappast ligger hos politikerna utan förhoppningen är att sol och vind och andra lösningar blir billigare och konkurrerar ut fossila bränslen. Även kärnkraft behövs.
[ Kallade olja och gas en gåva från Gud – "vi blev bestörta" ]
---
Fakta: Cop29
- FN:s klimatmöte Cop29 hålls i Baku i Azerbajdzjan 11–22 november 2024.
- Över 200 länder som skrivit under FN:s klimatkonvention deltar.
- På mötet kommer parterna bland annat att förhandla det nya globala målet för finansiering av klimatåtgärder.
- Källa: Naturvårdsverket
---