Nyheter

Sida kan ändra sig om mindre pengar till kristna hjälporganisationer

Överväger att slopa beloppsgränserna, efter Dagens rapportering om hur kristna organisationer missgynnats

Kritiken mot Sida har varit stor efter Dagens avslöjande om att kristna biståndsorganisationer viktats mot varandra på ett sätt som bland annat missgynnat PMU. Nu överväger Sida att slopa det tak som satts för organisationernas möjlighet att söka medel. Det rapporterar DN på söndagen.

Det är Torbjörn Pettersson, chef på Sidas globala avdelning, som säger till Dagens Nyheter att myndigheten har tagit intryck av kritiken.

– Vi ser över om det finns ett bättre sätt att göra det här på så att alla parter känner sig så nöjda som möjligt. Jag överväger att ta bort beloppsgränserna i grupperna, säger han till DN, som tillägger att ett beslut kan komma att fattas redan kommande vecka.

Bakgrunden är Sidas besked om vilka organisationer som kommer att kunna söka statliga anslag med stöd av regeringens nya strategi för civilsamhället. Organisationerna placerades i en större grupp, som kan söka bidrag upp till 70 miljoner kronor, och i en mindre, med ett tak på fem miljoner kronor.

När Dagen frågade Sida varför PMU, Pingstmissionens utvecklingssamarbete, bara fick söka 5 miljoner kronor, blev svaret att det funnits en ”en överrepresentation av kristna trosbaserade organisationer” i den större gruppen.

Mister 40 miljoner kronor

Beslutet gör att PMU mister 40 miljoner kronor i statliga anslag för sitt arbete.

På liknande sätt sorterades även flera barnrättsorganisationer bort från gruppen med ett högre anslagtak, rapporterade Global Bar.

Även Läkarmissionen hamnar i gruppen som bara kan söka fem miljoner kronor.

– Om vi inte hade haft en kristen värdegrund, hade vi hamnat i gruppen med 70 miljoner då? frågar sig generalsekreterare Josephine Sundqvist enligt DN.

Torbjörn Pettersson bekräftar även för DN att frågan om organisationernas kristna identitet har påverkat Sida i processen kring civilsamhällesorganisationernas anslag.

– Vi har haft en stark slagsida bland de kvalificerade organisationerna åt en specifik identitet. Den har påverkat, men det är absolut inte det enda som vägts in, säger han.

Så sent som i torsdags tog Kristdemokraterna upp Sidas resonemang i en fråga till statsminister Ulf Kristersson i riksdagen.

Han svarade då att han ”varken kan eller ska kommentera hur Sida fattar beslut i enskilda ärenden”.

Fler artiklar för dig