Nyheter

”Vi ska inte se ner på profetrösterna i församlingen utan bejaka dem”

Pastorn Marina Andersson: Församlingen hamnar fel när vi försöker styra upp och inte bejakar Anden

Närmare 1 000 personer var anmälda till konferensen Pingst ledare i Jönköping på lördagen. Där talade bland annat pastor Marina Andersson om vikten av att som kyrka vara öppen för allas gåvor, även när de kan verka obekväma.
– Man är rädd för det man inte kan kontrollera. Men det är helt fel väg, säger hon till Dagen.

Lördagens samling var den andra av tre regionala konferenser i november, tänkta att inspirera och utmana ledare och lokala församlingsbyggare inom pingströrelsen. Fokus i samtalen är på att nå nya människor, den unga generationen liksom utsatta och nödlidande.

En av talarna, pastor Marina Andersson från Pingst Gränna, utmanade sina trossyskon att gå från ord till handling, och att släppa fram människor med olika slags gåvor.

– Vi måste höra vad Anden säger till församlingen och sedan göra vad Anden säger att vi ska göra. Då kommer under att ske, och det som var dött ska få liv, säger hon till Dagen senare på lördagseftermiddagen.

Det bibelord Marina Andersson valde att utgå från var Matteus 9:13: ”Barmhärtighet vill jag se och inte offer”. Det är från ett kapitel som handlar om hur Jesus på olika sätt, bland annat genom underverk, överskrider gränser för att visa på Guds nåd och kärlek.

Lyssna på Andens ledning

Som ett konkret exempel på hur Guds Ande leder och hjälper berättade Marina Andersson om de böner och möten som ledde till att Pingst Gränna kunde bygga upp en musikskola med barn från hela samhället.

Hon bjöd också upp en 95-årig man på scenen, då han hade fått med sig en särskild hälsning till samlingen.

– Det var ett sätt att åskådliggöra de profetröster som finns i våra församlingar. Och de ska vi inte se ned på utan bejaka, säger hon.

– Jag tror att vi hamnar fel i våra församlingar när vi försöker att styra upp för mycket. Man är rädd för det man inte kan kontrollera. Men det är helt fel, tror jag. Vi måste vara mycket mer lyhörda för den helige Anden, måste vara öppna för hela paletten av olika personligheter.

Mingel under Pingst ledare i Jönköping.

Profetiska tilltalet

En församling i regionen som försöker att arbeta medvetet med bland annat det profetiska tilltalet är Pingstkyrkan i Hovslätt.

Om det, och om församlingens fokus på att ha samma budskap för alla grupper, berättade barn- och familjeledare Sophie Garphammar och hennes pastor Samuel Jonsson.

– Vi försöker att öva barn och unga på det profetiska på ett enkelt sätt, genom att bjuda in dem till att lyssna och urskilja om Gud har någon hälsning till dem. Kanske talar han till oss i en bibelberättelse, säger hon till Dagen på lördagen.

– Som vi förstår det är många föräldrar tacksamma för att vi tar barnen och deras tro på allvar, och att vi låter dem smaka på både förbön och det profetiska.

Gemensamt budskap

Församlingen arbetar sedan en tid tillbaka med att ge ett gemensamt budskap, om än på olika sätt, till alla grupper, och att låta all verksamhet peka mot söndagsgudstjänsten.

Sophie Garphammar på Pingst ledare i Jönköping.

– Vi har sagt att vi vill vara en kyrka med gudsmöten. Då måste vi våga ta det steget också i de ”tillsammansgudstjänster” dit det kommer många som inte är kristna. Och kunna ge profetiska hälsningar också om det sitter 30 personer där som inte har varit i kyrkan förut.

Sophie Garphammar och Samuel Jonsson berättade också för sina kollegor om den söndagsskola som församlingen sedan två år har i en lokal i ett bostadsområde i Hovslätt.

– Det är ett område där vi kände att vi inte nådda de unga och därför valde vi att gå ut till dem, säger Sophie Garphammar.

– Så nu kommer en grupp unga en gång i månaden, med föräldrarnas goda minne. Ibland är de 25, ibland är de sju. Främst är det barn från familjer som inte har en tro, och det kan vara en kamp i det. Men det är mycket spännande.

Mingel under Pingst ledare i Jönköping.

---

Fakta: Pingst ledare

  • Under tre helger i november samlar Pingst sitt ledarskap på tre olika platser i landet. Först ut var Umeå, där de tre värdförsamlingarna hyrt Noliamässan för att ta emot de runt 400 som anmält sig till konferensen.
  • Den andra konferensen hålls i Jönköping den 16 november och den tredje i Örebro, den 23 november.
  • Ledarsamlingarna har temat ”Hjärta för Sverige”, med fokus på unga människor, nya människor och de som är utsatta på ett eller annat sätt.
  • Huvudtalare i Jönköping var Nicklas Mörling, föreståndare för Luleå Pingst, Marina Andersson, Gränna, Robert Wirehag, Uppsala, och Pingsts nationelle föreståndare Pelle Hörnmark.
Pingst ledare i Jönköping.


---

Fler artiklar för dig