Engelska kyrkan är i chock efter veckans besked från ärkebiskop Justin Welby att han avgår. Nu kommer rop på fler avgångar, efter rapporten om hur kyrkan misslyckats med att hantera uppgifter om övergrepp på ett ansvarsfullt sätt.
”Engelska kyrka står inför sin störta kris i modern tid och det finns ingen tydlig väg mot återhämtning”, skriver The Guardian.
Bakgrunden är beskedet från ärkebiskop Justin Welby om att han avgår – ett besked som kom efter påtryckningar från Engelska kyrkans led. Själv såg han först ingen anledning att avgå, då han redan bett om ursäkt för kyrkans undfallenhet mot förövaren John Smyth, och trott att polisen utredda övergreppen.
Men kraven blev för starka, och i veckan meddelande han att han avgår, vilket Dagen har skrivit om.
Frågan är om fler huvud nu kommer att rulla.
– Att ärkebiskopen av Canterbury avgår kommer inte att lösa problemet, säger biskop Julie Conalty, som har ansvar för trygghetsfrågor inom Engelska kyrkan, till BC Radio 4′s Today.
– Det handlar om institutionella ändringar, om vår kultur och om systematiska brister, så vi måste kunna göra mer. Troligtvis måste [fler] personer avgå.
Tim Wyatt, journalist och expert på Engelska kyrkan, pekar i ett inlägg sin blogg på de många andra ansvariga personer som nämns i Engelska kyrkans rapport om John Smyths övergrepp. Ändå, konstaterar han, har flera biskopar under senare år fått göra avbön efter avslöjanden om övergrepp inom sina stift, men kommit undan med ursäkter.
– Nu talar vi om att städa ur stallet i grunden och börja om från början. Känslan bland många i kyrkan är att hela ledningen, inte bara mannen högst upp, är delaktiga och besudlade, säger han till The Guardian.
Försökte hålla ihop
Just Welbys beslut att avgå har hyllats som hedersamt av många. Samtidigt frågar sig många hur det ska gå att finna en efterträdare till en ledare som kämpat med att hålla ihop en alltmer polariserad kyrka.
Bortsett övregreppsskandalerna handlar det till exempel om biskopar som vägrar att prästviga kvinnor, trots att samfundet har kvinnliga biskopar. Liksom om beslutet att tillåta välsignelse av samkönade par.
Vad som händer härnäst är att ärkebiskopen måste be kungen, som formellt leder Engelska kyrkan, att godkänna hans avskedsansökan.
Därefter börjar processen att finna en ersättare – något som enligt brittiska medier kan ta minst sex månader.
De kandidater som ska tas fram, utifrån olika kravprofiler, ska sedan intervjuas av en kommitté vars ordförande utses av landets premiärminister. I kommittén ingår företrädare för det globala anglikanska kyrkosamfundet att delta, Generalsynoden, liksom minst en biskop. Minst två tredjedelar av medlemmarna måste vara överens innan ett beslut fattas.
Ärkebiskopen av Canterbury har inte bara det högsta ämbetet inom Engelska kyrkan utan även för den världsvida anglikanska gemenskapen, med totalt 85 miljoner medlemmar.
---
Fakta: Övergreppsskandalen i Engelska kyrkan
- John Smyth (1941–2018) var advokat och ordförande för en stiftelse som samlade in pengar till kristna barnläger.
- Han har anklagats för att ha förgripa sig på tiotals pojkar, bland annat sådana han träffat på barnläger, i Storbritannien på 1970- och 1980-talet.
- Han flyttade senare till först Zimbabwe och senare Sydafrika, där han förgrep sig på uppemot 100 pojkar mellan 1 och 17 år gamla, enligt en rapport som nyligen publicerades. Han tros ha fortsatt med övergreppen fram till sin död 2018.
- Den rapport som samfundet publicerade förra veckan konstaterade att Justin Welby och andra personer inom Engelska kyrkan kände till omfattningen av övergreppen redan 2013, och borde ha anmält John Smyth till polisen då, både i Storbritannien och i Sydafrika.
---
[ Anglikanska kyrkan kan splittras över välsignelse av samkönade par ]