Nyheter

Unga kandidater avgörande i judiskt val

Richard Mühlrad, 72 år: Ett historiskt val i Judiska församlingen i Stockholm

Judisk samling får egen majoritet i fullmäktige, som är Judiska församlingens i Stockholm motsvarighet till riksdagen. Det står klart efter det församlingsval som genomförts.
– Vi har skrivit församlingshistoria, säger ordförande Richard Mühlrad. Senast det blev ett liknande resultat var någon gång på 1950-talet.

Vart tredje år väljer medlemmarna i Judiska församlingen i Stockholm 21 ledamöter till fullmäktige. Valet ger sällan några stora rubriker i den vanliga nyhetsrapporteringen, men internt har resultatet betydelse.

I Judiska församlingen, som har cirka 4 500 medlemmar, talas det om kandidaterna som politiker, toppkandidaterna kallas partiledare och grupperna för partier eller partigrupper. Dessa väljs alltså i demokratiska val av medlemmarna.

Den här gången utföll församlingsvalet, som genomfördes på söndagen, enligt följande: Judisk samling fick 11 platser, Judisk enhet 6 platser, Judisk mångfald 3 platser, samt Judisk framtid 1 plats.

– Det innebär att vår grupp får egen majoritet i fullmäktige. Vi har skrivit församlingshistoria, konstaterar Richard Mühlrad som är församlingens ordförande sedan snart två år.

Tidigare var han vice ordförande. Han har även varit styrelsemedlem i flera år och fullmäktigeledamot i många år.

Varför fick Judisk samling så stort stöd av medlemmarna i församlingen?

– Många som röstade på oss ser Judisk samling som ett framtidsparti och ett inkluderande parti oavsett religiös inriktning. Tio av de främsta kandidaterna på vår lista är under 40 år. Det skiljer oss från de andra grupperna och det blev nog avgörande, förklarar Richard Mühlrad för Dagen.

– Vi ser detta resultat som ett gott betyg och ett erkännande på det arbete vi utfört under de senaste två åren och ett stort förtroende för kommande tre åren.

Tvåa på listan

Själv stod han som nummer två på den lista där Aron Verständig, som fyllde 39 år i augusti, var toppkandidat. Även om Richard Mühlrad med sina 72 år inte är någon ungdom längre, omges han av yngre personer, vilket kan ha varit utslagsgivande.

Därmed ser det inte ut att bli någon förändring varken när det gäller ordförandeskapet i Judiska församlingen i Stockholm, eller vad beträffar ordförande för Judiska centralrådet, JC, som är paraplyorganisation för de judiska församlingarna i Sverige.

Den sistnämnda positionen, som i praktiken innebär att vara talesperson för alla judar i Sverige och ansikte utåt, innehas sedan några år av Aron Verständig. Både Richard Mühlrad och Aron Verständig, som båda tillhör Judisk samling, ställer upp för omval.

Ett delat ledarskap

Styrelsen i församlingen väljs av fullmäktige den 19 december. Först vid den tidpunkten vet vi säkert vilka som kommer att sitta i styrelsen, men något annat scenario än den nämnda är osannolik med tanke på valresultatet.

– Tidigare har Judiska församlingens ordförande ofta även varit ordförande i Judiska centralrådet. Men för två år sedan delade Aron och jag upp ansvaret, och det har fungerat utmärkt, berättar Richard Mühlrad och säger att arbetsbördan ökat i de båda rollerna, inte minst efter den 7 oktober.

Nu får ni egen majoritet. Vad vill ni förändra?

– Det kommer inte att bli några radikala förändringar. Skillnaderna mellan de olika grupperna är inte stor. Vi kommer fortsätta att stödja kulturell och religiös verksamhet samt förstärka den sociala verksamheten.

– Vi kommer också fortsätta stödja barn- och ungdomsverksamheten samt pensionärsverksamheten på församlingens barnkoloni. Arbetet med att bekämpa den ökande antisemitismen kommer att intensifieras.

– Högsta prioritet blir att förstärka säkerheten för våra medlemmar. Normalt brukar vi styra tillsammans med de andra grupperna och vi ser fram emot att även denna gång samarbeta med samtliga partier. Vår strävan är alltid att inkludera och inte exkludera.

Någon sa att en skillnad mellan de olika partigrupperna är att några vill ha mer religion och andra mindre. Hur placerar sig Judisk samling på den skalan?

– Andlighet är en viktig del i ett judiskt liv. Att skilja mellan judisk religion och judisk kultur är omöjligt. De hänger ihop. Och i Judiska församlingen i Stockholm finns ett stort kulturellt utbud, berättar Richard Mühlrad.

– Var och varannan dag erbjuds kulturella aktiviteter av olika slag. Ibland är dessa religiösa och ibland inte religiösa. Två av våra synagogor har gudstjänster i stort sett varje morgon året om. Det andliga intresset bland judar är stort.

Idrott och andlighet

Han tar idrotten som ett exempel på hur andra aktiviteter än andlighet märks:

– Många judar har ett idrottsintresse, framför allt barn och ungdomar. De gillar att umgås och hålla i gång fysiskt. Det finns en fristående judisk idrottsförening som heter Makkabi och den engagerar väldigt många av våra medlemmar.

2024-08-28 Jonathan Diller, överlevare från massakern på musikfestivalen i Israel den 7 oktober.

Flera medlemmar i Judisk samling har ursprungligen rötterna i den traditionella judendomen. De senaste tio åren har Judisk samling allt mer insett betydelsen av att alla judar oavsett religiös tradition ska känna sig hemma partiet och även i församlingen.

– Alla ska känna sig välkomna i vår församling och vara stolta judar. Vi ska vara en självklar del i det svenska samhället. Våra medlemmar ska inte behöva vara rädda för att gå med kippa eller visa sin davidsstjärna.

En stor bredd

I år röstade drygt 40 procent av församlingens medlemmar vilket är färre än i valet 2020. Det är också färre än i riksdagsvalet men betydligt fler än i kyrkovalet i Svenska kyrkan år 2021 då drygt 18 procent röstade.

Varför har ni olika grupper eller partier i Judiska församlingen i Stockholm?

– Under alla tider har det funnits olika inriktningar inom judendomen. Från de mest liberala till de mest traditionella/religiösa. Grupperna är ett uttryck för att det judiska livet kan se ut på många sätt.

– Troligtvis ville nog församlingen i början av förra seklet efterlikna det övriga demokratiska samhället. Det fanns då en stor bredd helt enkelt som kanske nu håller på att förändras, säger Richard Mühlrad.

Jubileum nästa år

Judiska församlingen har de senaste åren fått många nya medlemmar. Enbart i år har församlingen fått 150 nya medlemmar.

– Nästa år firar vi 250 år av judisk närvaro i Sverige och Judiska församlingen i Stockholm kommer tillsammans med de andra judiska församlingarna och judiska organisationerna i Sverige på olika sätt uppmärksamma detta jubileum. Vi kommer ha ett stort samarbete med många kommuner, regioner och regeringen med flera.

Fotnot: Judiska församlingen i Stockholm är den största judiska församlingen i Sverige och i Norden och har därför två representanter i Judiska centralrådets styrelse. De är Richard Mühlrad och Aron Verständig. De tre övriga församlingarna, i Göteborg, Malmö och Nordvästra Skåne (Helsingborg), har en representant var.

---

Fakta: Judiska församlingen i Stockholm

  • Cirka 4 500 medlemmar.
  • Bildades 1776.
  • Tre synagogor och under de stora judiska helgerna ytterligare fem.
  • Tre anställda rabbiner.
  • Församlingsval vart tredje år.
  • Fullmäktige är högsta beslutande organ.

---

Fakta: Församlingsval

  • Hålls vart tredje år i Judiska församlingen i Stockholm.
  • Gäller val till fullmäktige. Styrelsen väljs av församlingens fullmäktige.
  • Medlemmar som fyllt 18 år får rösta.
  • Fyra grupper ställer upp med kandidater.
  • Valdeltagandet var i år cirka 40 procent.

---


Fler artiklar för dig