När Azerbajdzjans president Ilham Alijev inledningstalade på FN:s stora klimattoppöte beskrev han fossila bränslen som olja och gas som en gåva från Gud.
– Vi blev helt bestörta när vi hörde det, säger Margareta Koltai, som ska åka till mötet för Svenska kyrkans räkning.
Cop29, FN:s klimattoppmöte, har inletts. Det är alltså Azerbajdzjan som är värdland och president Ilham Alijev skapade genast rubriker då han i öppningstalet kallade västvärlden för hycklare och sa att olja och gas är Guds gåvor. Själv leder han alltså ett land vars ekonomi bygger på utvinning av fossila bränslen, där flera länder i Europa är storkonsumenter.
Margareta Koltai kommer att vara på plats under andra veckan av klimatmötet, men inledningsvis följer hon förhandlingarna från Uppsala. Hon reagerade kraftfullt på uttalandet att fossila bränslen, som alltså är det som skapar de utsläpp som leder till klimatförändringar, skulle vara Guds gåva.
– Det går inte att försvara. Vi blev helt bestörta när vi hörde det, säger hon till Dagen.
– De som står med vatten upp till knäna kommer inte att acceptera ett sådant uttalande.
Förvalta skapelsen
Margareta Koltai vill som motbild prata om att vi fått skapelsen att förvalta, och då rimmar det mycket dåligt med att utvinna ändliga naturresurser på det sätt som vi gör i dag. Hon berättar också att här krokar Svenska kyrkan arm med världens fattiga i utvecklingsländerna, de som på många sätt drabbas av klimatförändringarna trots att de själva inte varit med och bidragit så mycket till problemet.
Och det är här som Svenska kyrkans hjärta bultar, för klimaträttvisa. I år, berättar Margareta Koltai, kommer förhandlingarna att handla om klimatfinansiering och jämställdhet.
– Det är två frågor som vi haft fokus på i alla år, berättar hon.
– Så det här är enormt viktigt.
Kritik mot värdlandet
Det har varit en hel del kritik mot att FN lägger sitt klimattoppmöte till Azerbajdzjan, en diktatur som anklagas för människorättsbrott och som också utvinner stora mängder fossila bränslen. Margareta Koltai håller med om att det finns en hel del problem med det, inte minst eftersom det skapas en FN-zon runt själva mötet där man inte får komma i kontakt med samhället utanför.
– Det är olämpligt att vara på en plats där man inte kan interagera med det lokala civilsamhället, säger hon.
Så det har varit en del funderingar, ska man åka dit eller bojkotta. Svenska kyrkan valde till slut att vara på plats med två representanter, men ingen biskop som vid tidigare tillfällen.
– För vi kan inte lämna över förhandlingar till fossillobbyister, förklarar Margareta Koltai kyrkans närvaro.
Hon beskriver också att hon är på plats för att vara ett vittne, inte minst när det gäller för att berätta för omvärlden hur de svenska förhandlarna uppträder, med klimatminister Romina Pourmokhtari (L) i spetsen.
Mörkt och hoppfullt
Svenska kyrkan ingår i sin tur i en större delegation av kyrkor där man också har samarbete med andra aktörer inom civilsamhället. Margareta Koltai kommer att vara på plats i Azerbajdzjan vid slutet av FN-mötet med hopp om att kunna vara med och påverka förhandlingarna. Men det finns många knutar att lösa upp för att det ska bli ett lyckat resultat och Margareta Koltai säger sig tyvärr ha ganska låga förväntningar på vad länderna kan förhandla sig fram till.
– Men vid sidan om finns en massa nätverk och det är där vi bygger framtid. Det är där vi ser hoppet, säger hon.
---
Fakta: Cop29
- Cop29 är namnet på FN:s klimattoppmöte som i år hålls i Azerbajdzjan.
- Mötet hålls mellan 11–22 november.
---