Pingstledaren Lewi Pethrus anklagas för att ha haft antisemitiska tankegångar och kopplingar till radikalnationalister. Men de efterlevande släktingarna ställer sig frågande till uppgifterna från forskningen som har inletts, uppger de till Dagen.
Désirée Pethrus är ordförande i föreningen ”Lydia och Lewi Pethrus familj”, där alla de nio Pethrus-barnens familjer finns representerade. Den tidigare pingstgrundaren var hennes farfar. Hennes kusin Alf-Göran Peterson är den äldsta kusinen i livet, född 1939.
De har följt debatten kring forskningen med koppling till antisemitism, men säger att de som barnbarn till Lewi Pethrus har svårt att ta till sig uppgifterna utifrån sina egna erfarenheter.
– Jag tror ingen av oss kan känna sig hemma i något som har med antisemitism att göra. Jag har aldrig hört något åt det hållet under min uppväxt. Tvärtom har vi marinerats i att stå upp för Israel och judarna som det utvalda folket, säger Desirée Pethrus, och berättar hur hennes syster exempelvis åkte till en kibbutz i Israel som ung.
Bakgrunden är att forskarna Markus Lundström och Tomas Poletti Lundström hävdar att tidigare okänt källmaterial visar att Lewi Pethrus hade antisemitiska tankegångar och att han omkring sig samlade flera personer som funnits, eller fortfarande fanns, inom nationalsocialistiska miljöer.
Morfar har varit synonym med Israel från början.
— Alf-Göran Peterson, barnbarn till Lewi Pethrus
Väljer att ge familjens bild
Kusinerna har funderat över om de över huvud taget ska kommentera den debatt som har uppstått sedan i somras, och kommit fram till att det kanske ändå är bra att familjens röst blir hörd. Den enda av Lewi och Lydia Pethrus barn som finns i livet är dottern Lilian, 99 år i dagsläget.
– Morfar har varit synonym med Israel från början. Så har vi sett det, säger Alf-Göran Peterson. Vi kan inte alls förstå de antydningar som finns. Jag läser väldigt mycket Lewi Pethrus själv, där han berättar hur han besökt Israel med jämna mellanrum.
Med morfar i Kongo
Alf-Göran Petersons föräldrar, Arne och Mirjam Peterson, var missionärer i Kongo när Alf-Göran växte upp. Han fick ofta gott om tid tillsammans med sin morfar Lewi Pethrus när denne var på besök och kanske stannade en månad för att resa runt i regionen.
Alf-Görans familj bodde också periodvis i ett sidohus på Bredden vid Upplands Väsby utanför Stockholm där Lewi och Lydia Pethrus hade sitt hem, odlade jordgubbar och hade både svinhus och höns med ägg.
Aldrig någonsin hörde han något som kunde uppfattas antisemitiskt där, uppger han.
– En livaktigare morfar fanns bara inte. Han visste och kunde allt om världspolitiken, och läste massor av böcker och intervjuade människor.
– I stora rummet på Bredden träffade han alla som kom dit. Vi barn fick ofta vara med och lyssna, minns han.
[ Historiker: ”Vi måste förstå Lewi Pethrus – varken svartmåla eller urskulda” ]
Välkomnar forskningen
Désirée Pethrus är dotter till Knut och Marianne Pethrus, och hör till de yngre barnbarnen. Hon säger att familjen samtidigt vill välkomna forskning om hennes farfar.
– Vi måste självklart alltid se sanningen i vitögat det är viktigt. Finns det saker som sades då, är det inget man kan ta bort.
Men hon förväntar sig att forskarna ska sätta saker i sitt sammanhang, uppger hon. Den aktuella forskningen pekar exempelvis på hur rådmannen Harald Ljungström, en av de första styrelseledamöterna i Kristen demokratisk samling, KDS, tidigare hade varit med i ledningen för högerradikala och med tiden allt mer pronazistiska Sveriges nationella förbund, innan han plockades upp av partigrundaren Lewi Pethrus.
– Det var 22 år efter att Ljungström lämnade förbundet som han ville gå med i KDS, konstaterar Désirée Pethrus. Och han hade gjort avbön. Lewi Pethrus ville förlåta människor, och få in personer med kunskap. Men om detta sägs ingenting.
Deklaration mot nazism
Désirée Pethrus har själv en mångårig bana inom Kristdemokraterna som både riksdagsledamot och regionråd i Stockholm. Hon berättar att hon sett dokumentation om hur medlemsmötet i partiets Stockholmsavdelning redan 1964 gjorde en stark deklaration mot både nazism och kommunism, inklusive antisemitism.
Hon säger att även familjen självklart tar avstånd från allt vad antisemitism heter, inklusive om det skulle förekomma under kristna förtecken.
Som mest var de i Pethrus-familjen omkring 50 barnbarn som samlades runt Lyda och Lewi Pethrus. Fortfarande ses de nu betydligt äldre kusinerna med jämna mellanrum. Släktföreningen har de kvar för att kunna hantera när någon exempelvis vill ha tillstånd att använda material som deras farfar/morfar hade i sin ägo.
Föreningen förvaltar också en mindre summa Stimpengar som fortfarande kommer in efter sånger som Lewi Pethrus skrev. De används till att anordna träffar för att bevara hans minne, berättar de.
Stolta över arvet
Alf-Göran Peterson och Désirée Pethrus är samtidigt fascinerade över att Lewi Pethrus, och vad han har gjort och sagt för nästan hundra år sedan, fortfarande anses intressant.
– Vi kan naturligtvis aldrig ta ansvar för vart enda uttalande, eller vad farfar skulle ha sagt över allt, säger Désirée Pethrus. Vi kan bara säga vad vi känner till som hans eftermäle och det som har förmedlats i vår familj. Där har vi aldrig mött någonting som har en antisemitisk anstrykning.
I stället ser de Lewi Pethrus som en person som berörde väldigt många och som hade stort socialt engagemang att hjälpa missbrukare och svaga.
– Vi är stolta över vad farfar gjorde och över hans arv.