Forskningen om pingströrelsens förhållande till antisemitismen har hittills handlat mycket om grundaren Lewi Pethrus. Om även andra specifika områden inom rörelsen kommer att omfattas är i dagsläget osäkert, uppger forskningsledaren Markus Lundström.
Det är ett treårigt forskningsprojekt som har inletts i år och som ska pågå fram till utgången av 2026, finansierat av Vetenskapsrådet. Rubriken är: ”Frikyrkan och Förintelsen: Den svenska pingströrelsens förhållande till antisemitism 1930–1974″.
– Det återstår att se om vi ska titta på fler områden. Som med all forskning får vi se vart materialet leder oss, och vilka spår vi hittar, säger Markus Lundström, docent i sociologi vid Mittuniversitetet i Sundsvall.
– Just nu gräver vi i predikningar, brev och annat skriftligt material, nästan som arkeologer, och så får vi se vad vi hittar. Ingen vet svaret i dag, innan projektet är slutfört.
Pethrus tongivande
Han konstaterar att Lewi Pethrus var en enormt tongivande person under den aktuella tidsperioden, och att det finns ett omfattande material från pingstledaren, vilket gör att detta är huvudparten av det de tittat på. De har valt att avgränsa sig till just det skriftliga.
Men ni ser i dagsläget inga andra specifika områden att djupdyka i gällande pingströrelsen?
– Vi vill gärna även försöka hitta antirasistiska engagemang inom pingstkyrkan. Det är något att leta efter, och här tar vi gärna emot input. En mer tydlig antirasistisk organisering fanns mycket i andra frikyrkor, som Lewi Pethrus valde att inte vara en del av.
Markus Lundström framhåller att de har fört diskussioner om sin forskning vid fyra seminarier på olika universitet och högskolor, med fascistforskare, kyrkohistoriker, sociologer och teologer, och fått konstruktiva synpunkter.
Det är synd att vår forskning misstänkliggörs när antisemitism och rasism är så allvarliga frågor.
— Markus Lundström, forskare och docent i sociologi
Olika saker efterfrågas
Han beskriver att en del tycker att de borde vara ”snällare” mot Pethrus och att andra tycker att de borde gå mycket tuffare fram. Själv tycker han att de försöker sätta forskningen i ett sammanhang, och att de försöker lyssna in olika röster, och även mer pro-judiska uttryck hos pingstledaren.
[ Historiker: "Vi måste förstå Lewi Pethrus - varken svartmåla eller urskulda" ]
Starka reaktioner
Beskrivningarna av radikalnationalistiska och antisemitiska tankegångar hos Lewi Pethrus har samtidigt väckt reaktioner inom både pingströrelsen och Kristdemokraterna efter att Markus Lundström tillsammans med sin bror Tomas Poletti Lundström, teologie doktor i religionshistoria, har publicerat populärvetenskapligt i Aftonbladet.
– Det är synd att vår forskning misstänkliggörs när antisemitism och rasism är så allvarliga frågor, säger Markus Lundström.
[ Lewi Pethrus-släktingar: Vi har marinerats i att stå upp för det judiska folket ]