Nyheter

”Det kom väldigt starka reaktioner på Sidas svar”

Många frågor till PMU från församlingsengagerade under Pingst ledare • ”Det finns en kampvilja”

Svensk pingströrelse har ett hjärta som bultar för Sverige. Det är en av slutsatserna man kan dra av storsamlingen med Pingst ledare som under lördagen möttes på Noliamässan i Umeå. Lika sant är att det hjärtat också klappar för omvärlden, vilket tydligt framgick när PMU för första gången efter beskedet om kraftigt minskade Sidaanslag mötte rörelsens fotfolk i mer samlad form.

På plats fanns Niclas Lindgren, direktor för Pingstmissionens utvecklingssamarbete (PMU), som har sin folkrörelseförankring i 440 församlingar med omkring 87 000 medlemmar. Dessutom är PMU med och driver ett 60-tal second handbutiker runt om i Sverige, Ett av seminarierna under Pingst ledare handlade om att ha hjärta för utsatta människor och i panelen tillsammans med PMU fanns Pingst omsorg och LP-verksamheten. Samtalet var fokuserat på hur man kan hjälpas åt för att hjälpa människor på fötter som på olika sätt fått se sin tillvaro gå sönder. Kanske ligger det nära till hands att betrakta PMU som en kraft som i huvudsak bedriver hjälparbete i andra länder, men Niclas Lindgren förklarar att verkligheten är betydligt större än så.

– Det finns ett oerhört stort engagemang i vår rörelse för människor i fattigdom och utsatthet. Det märker man tydligt i ett sådant här sammanhang, säger Niclas Lindgren till Dagen efteråt.

– Engagemanget ligger djupt i vårt dna men också i vår historia. Pingströrelsen har varit engagerade i arbete mot fattigdom långt innan det fanns statligt bistånd och det kommer fram väldigt tydligt när man pratar med folk. Både vårt engagemang i Sverige och i världen.

Omkring 400 deltagare hade samlats till Pingst ledare i Umeå.

“Starka reaktioner på neddragning”

Från konferensdeltagarna mötte Niclas Lindgren många reaktioner på Sidabeskedet att dra ner anslagen till PMU med omkring 90 procent, i reda pengar 40 miljoner kronor.

– Det kom väldigt starka reaktioner på Sidas svar som Dagen skrivit om, att andelen kristna organisationer var för stort. Bara fyra av 24 trosbaserade organisationer blev utvalda. Många av dem jag mötte har egna erfarenheter av att vårt arbete ute i världen, och de har sett vilken roll våra nätverk och samarbetskyrkor spelar, berättar Niclas Lindgren.

Samtidigt som han är mån om att vara saklig, kan man inte undgå att det mellan raderna finns en frustration över att svenska myndigheter inte förstår att religions roll i samhället är helt annorlunda i de länder där arbetet bedrivs.

– I många länder är det till kyrkan människor går med sina behov. När det uppstår problem är det de religiösa institutionerna folk söker sig till och förväntar sig hjälp av, förklarar PMU-direktorn.

– Men hur kommer det att se ut med 90 procent minskade anslag? Sidastödet har inneburit att vi har kunnat göra så mycket mer än annars. Det är en smärta att nu behöva meddela våra partners att de måste lägga ner fullt fungerande verksamheter, om vi inte kan hitta sätt att kraftsamla tillsammans. Här utmanar vi alla församlingar och medlemmar att tänka tillsammans med oss, säger Niclas Lindgren.

Pingst ledare hade hyrt in sig på Noliamässan i Umeå.

Chock och förvåning

Han berättar hur det lät på PMU-kontoret när de nåddes av Sidas besked.

– Vi blev chockade. Först trodde vi att de tappat en nolla. Sedan blev vi väldigt förvånade när vi hörde deras skäl till beslutet.

Seminariedeltagarna i Umeå hade många frågor. Går beslutet att påverka? Kan man kontakta politiker själv? Hur kommer detta att drabba våra samarbetskyrkor? Hur kan vi säkerställa det som byggts upp genom åren? Hur ska arbetet se ut om vi måste jobba med mindre pengar? Och inte minst: Om Sida nu bedömer vilka organisationer som bäst kan bidra till målen, men sedan undantar några och bedömer dem separat för att de har en kristen identitet, har en myndighet verkligen rätt att göra så?

– Det är många frågor kring hur vi kan gå vidare, konstaterar Niclas Lindgren.

På vilket sätt spelar PMU en roll i arbetet mot utsatthet här på hemmaplan?

– Genom vårt omfattande second handarbete. Tillsammans med LP-verksamheten, Pingst omsorg och folkhögskolorna för vi gemensamma samtal om hur vi kan samspela i arbetet för utsatta. Hur hjälper vi människor till ett nytt liv?

Niclas Lindgren förklarar att second hand handlar om så mycket mer än att bara generera ett ekonomiskt överskott. Eftersom församlingar är en viktig plats för integration blir butikerna en viktig väg in på arbetsmarknaden för många, där det kan ges praktikplats och arbete. Second hand är också ett svar på den klimatutmaning som världen står inför. Via second hand öppnas en chans att prata om hur världen hänger ihop, att med hjälp av återvinning ta tillvara på jordens resurser. Många butiker använder också en del av överskottet i butikerna till att göra sociala insatser i den egna staden.

– Dessutom är second hand en plats där många utanför kyrkan hittar en plats att engagera sig. Det är fantastiskt bra, konstaterar Niclas Lindgren.

Är församlingarna beredda att satsa mer på mission nu?

– Det kommer fram otroligt mycket idéer. Det finns ett väldigt engagemang. Det är många som vill kavla upp ärmarna och jobba och vi vill definitivt inte ge upp. Jag är glad att vi har chansen till ett nytt avtal med Sida, men vi är inte nöjda att vi hamnar i en grupp som kan söka så lite pengar.

Vandring med Jesus

Umeåpastorn Ulf Sundkvist, som var en av värdarna för Pingst ledare, bekräftar Niclas Lindgrens bild.

– Det finns en kampvilja. Vi är tacksamma för statsbidrag i olika sammanhang, men vi är också skattebetalare. 87 000 pingstvänner är röstberättigade medborgare och många av oss tycker att biståndet borde ligga på minst en procent av BNP. Men vårt engagemang är inte beroende av de pengarna. Vill inte staten stötta de mest utsatta ska vi inte ge upp. PMU är ju en internationellt erkänd organisation som burits av församlingar och den ska vi vara rädda om, säger Ulf Sundkvist.

Pingsts föreståndare Pelle Hörnmark predikade på Pingst ledare i Umeå.

Utöver de olika seminarierna hölls flera storsamlingar med lovsång, undervisning och förbön. I ett av dessa tog nyblivne Luleåpastorn Nicklas Mörling med de församlade på en vandring med Jesus och visade då på hur Jesus hela tiden var upptagen med dem som ännu inte hört evangeliet. Ulf Sundkvist konstaterar att det budskapet slog an starkt hos de församlade.

– Vi fick en jättehärlig dag med ett brett engagemang. Många församlingar representerade och engagerade pastor som är på tårna när det blir förbön på slutet, Jag åkte hem väldigt tacksam. Framåtlutad. Välsignad, sammanfattar Ulf Sundkvist.

---

Fakta: Pingst ledare

  • En konferens som syftar till att utmana och uppbygga lokala församlingsbyggare runt om i landet.
  • Samlingarna hålls i Umeå (9/11), Jönköping (16/11) och Örebro (23/11).
  • Årets tema är ”Hjärta för Sverige”.

---

Fler artiklar för dig