Nyheter

Firade Trump-segern med “O store Gud”

Flera evangelikala ledare tolkar Trumps valseger som ett bönesvar

Mitt i natten efter att det stod klart att Donald Trump vann presidentvalet började man sjunga lovsång inne på valvakan. Sången som man stämde upp i var ”O store Gud”, skriven av svensken Carl Boberg.

Det är Sean Feucht, lovsångsledare i Bethel church, som delar med sig av filmen från valnatten där Donald Trumps medarbetare brister ut i lovsång efter att valresultatet stod klart. Sången som de valde att sjunga var alltså den svenska psalmen ”O store Gud”, skriven av Carl Boberg år 1885, en sång som översatts och spridits till flera språk.

Och att själen brister ut i lovsångsljud bland dessa Trump-medarbetare var enkelt att se, då de tar i för kung och fosterland, djupt berörda av vad de nyss bevittnat. Den spontana sångstunden inne på Trump-kampanjens högkvarter är också en tydlig bild på hur tro och politik alltmer flyter in i varandra i USA, framför allt hur evangelikalt kristna fått ett stort inflytande över det republikanska partiet.

Andlig seger

Lovsångsledaren Sean Feucht var alltså själv på plats på valvakan och har lagt upp bilder på sig själv med en röd Make America Great Again-keps. Han har i flera års tid varit en öppen Trump-supporter och lett bönekampanjer med tydliga politiska inslag.

Flera ledare i den evangelikala rörelsen i USA är efter valet lyriska och tolkar Donald Trumps seger utifrån ett andligt perspektiv.

En av dem är Lance Wallnau som på X delade filmen där man sjöng ”O store Gud” och konstaterar glatt att det finns många troende i den här vinnande rörelsen. Dagen har tidigare skrivit om honom och den teologi han sprider om att kristna måste ta kontroll över ”de sju bergen”, en teologi som ibland beskrivs som dominionism eller Seven Mountain Madate.

Ett av bergen handlar om att kristna ska ta kontroll över den politiska makten, och det är alltså något som nu Lance Wallnau kan checka av på sin lista då han nöjt konstaterar att Donald Trump blivit president.

Lance Wallnau håller en predikan om de sju bergen som kristna borde ta kontrollen över.

Ett bönesvar

En annan som gläds är Eric Metaxas, författaren som jämför demokraterna med de tyska nazisterna och Dagen har inför presidentvalet berättat hur han använt den tyske martyren Dietrich Boenhoeffer i sina argument för att rösta på Trump och Republikanerna.

”Prisa Gud”, utropade han på plattformen X när valresultatet blev klart.

Den evangelikala ledare som kanske främst förknippas med stöd till Donald Trump, och som tidigare har fått leda bönen när han tillträdde som president, är pastor Franklin Graham. Han har inför valet inte hymlat med vilken kandidat han stödjer och har öppet bett för Donald Trumps framgång.

När valresultatet blev känt gick han ut på plattformen X och tackade Gud.

”Miljoner och åter miljoner människor har bett, och jag tror att Gud hörde deras böner”, skriver han.

Lita på Gud

Alla evangelikala kristna röstade dock inte på Donald Trump, och den motkampanj som drogs i gång under namnet ”Evangelicals for Harris” valde som svar på valresultatet att dela en kort snutt av Kamala Harris tal där hon erkände sig besegrad.

– Bara när det är tillräckligt mörkt kan du se stjärnorna, sa hon.

Sedan uppmanade hon alla som tror att USA nu är på väg in i nattens mörker att göra allt vad de kan för att fylla hela himlen med miljontals stjärnor som ska skina av optimism, tro, sanning och handling.

Evangelicals for Harris lägger sedan själva till;

”För alla oss som tror att vi är på väg in i en mörk period, låt oss hålla fast vid vår tro på Gud. Låt oss stå sida vid sida och röra oss framåt, i visshet att samme Gud som bär oss och förser oss i livets alla skiftningar, han ska även bära oss vidare in till nästa fas”.

Fler artiklar för dig