Nyheter

”Kulturkristen” högerpolitiker tar över brittiska Torypartiet

Kemi Badenoch skriver historia - och siktar på att ta ifrån Labour regeringsmakten

Hon ser sig som kulturkristen och har Margaret Thatcher som en förebild. Brittiska Torypartiets nya ledare Kemi Badenochs kompromisslösa stil lockar några – och avskräcker andra.
– Jag är inte alls religiös, men jag vet vad tro och religion betyder i människors liv, har hon sagt.

Kemi Badenoch är historisk som den första svarta kvinnan att ta över ett stort brittiskt parti. Men vad kan hon uträtta i ett parti som i somras gjorde sitt sämsta val sedan 1800-talet och förlorade regeringsmakten till Labour?

Under kampanjen för att bli partiledare var hon ganska försiktig med löften. Om man inte menar kritik mot det egna partiets politik när det gäller nollutsläpp fram till år 2050 eller det rökförbud som företrädaren Rishi Sunak drev hårt.

Tidigare har hon gjort sig känd som en frispråkig debattör, till exempel i frågan om tonåringar ska kunna påbörja könsbyte med pubertetsblockerare, där hon är en tydlig motståndare, rapporterar Godmorgon världen i P1.

Hon talar om sina egna konservativa värderingar som frihet, personligt ansvar och familjen. Dock utan att precisera vad hon menar. Hon är väl medveten om att partiets idéer behöver omvandlas till konkreta politiska förslag.

– Till nästa val måste vi inte enbart presentera en plan som det brittiska folket vill ha, utan vi måste ha en tydlig plan för hur vi vill förändra landet, sa hon i sitt segertal efter att ha röstats fram på kongressen i Birmingham.

Att det blir en förskjutning i det konservativa partiets politik står klart. Kemi Badenoch tillhör Tories högerfalang, och hon behöver få ordning på partiet som de senaste åren bytt partiledare ofta.

Sedan David Cameron avgick 2016, efter förlusten i folkomröstningen som ledde till Brexit, har Tories haft fyra partiledare: Theresa May, Boris Johnson, Liz Truss och Rishi Sunak. Den sistnämnde ledde partiet till en jordskredsförlust i det senaste valet.

Uppväxt i Nigeria

Men vem är Kemi Badenoch? Hon föddes i London och växte upp Lagos i Nigeria, en nation där en övervägande majoritet av befolkningen antingen är kristna eller muslimer. Under sin uppväxt fick hon en grundmurad respekt för tro och religion.

Också i familjen, som förutom två syskon bestod av pappan som var läkare och mamman som var professor i fysiologi, var religion en självklar del av livet och något hon lärde att förhålla sig till.

Hennes morfar arbetade som metodistpastor och hennes farfars far var muslim men han konverterade till kristendomen, skriver Premier Christian. Dessutom är hennes make katolik, de gifte sig i en katolsk kyrka, och hennes barn döptes där.

Är inte kristen

Med den bakgrunden är det lätt att få för sig att Kemi Badenoch själv definierar sig som kristen. Men det gör hon inte. Visserligen beskriver hon sig själv som ”hederskatolik”, men det betyder inte att hon har en tro på Gud.

– Jag är inte alls religiös, men jag har en förståelse för tro och religion. Jag är uppväxt i ett mycket religiöst land, så jag förstår vad tron betyder för många människor, har hon sagt i intervjuer.

På frågan om religion påverkar henne när hon fattar politiska beslut är Kemi Baden och tydlig enligt Premier Christian:

– Inte speciellt, nej. Jag definierar mig själv som kulturkristen, har hon sagt och hon ingår därmed i en växande grupp britter som beskriver sig själva som just kulturkristna.

Med uttrycket menas ofta personer som definierar sig som icke kristna, men som har kristna värderingar, uppskattar kristen kultur och firar kristna högtider som till exempel påsk och jul.

Försvarar religionsfriheten

Kemi Badenochs inställning till tro är pragmatisk. För något år sedan tog hon en politiker i Skotska nationalistpartiet, SNP, i försvar. Kate Forbes hade uttryckt skepsis gentemot samkönade äktenskap och motiverade den inställningen med sin kristna övertygelse.

– Om ni begär att jag ska fördöma någon för dennes religiösa övertygelse har ni missförstått mitt uppdrag som jämställdhetsminister, sa Kemi Badenoch till Premier Christian och försvarade därmed religionsfriheten.

Den 44-åriga trebarnsmamman gick med i Torypartiet som 25-åring. Efter en karriär inom it-sektorn och bankväsendet valdes hon 2017 in i parlamentet. I sitt jungfrutal listade hon Winston Churchill och Margaret Thatcher som förebilder.

Hur har hon tagits emot inom och utom det egna partiet? Partikollegan och förre premiärministern Boris Johnson lyfter enligt BBC fram Badenochs ”mod och tydlighet” och säger att hon ”tillför partiet en välbehövlig energi, vitalitet och stabilitet”.

Kompromisslös stil

Lika positiv är inte en av hennes politiska motståndare, Liberaldemokraternas förre partiledare Tim Farron. I en krönika i Premier Christian redogör Farron, som numera är parlamentsledamot, för sin tveksamhet när det gäller Badenoch:

”Hennes kompromisslösa stil gör att hon får både vänner och fiender. Men hon måste vara försiktig så att hennes kärva och framfusiga attityd inte leder till att hon förlorar sitt stöd i parlamentet”, skriver Farron.

Tim Farron som är bekännande kristen, och som tidigare sagt att ”mitt beslut att bli en kristen vid 18 års ålder är det viktigaste beslut jag någonsin har tagit”, avslutar med följande ord:

”Låt oss be att oppositionspartiets nya ledare kan bära sitt uppdrag med uthållighet och god vilja”.

---

Fakta: Kemi Badenoch

  • Född 2 januari 1980 (44 år).
  • Gift med Hamish Badenoch, tre barn.
  • Född i London av föräldrar från Nigeria.
  • Uppväxt i Nigeria, kom tillbaka till Storbritannien som 16-åring.
  • Har sagt om sig själv: ”Jag är kulturkristen”.
  • Valdes till partiledare för Tories den 2 november.

---

Fler artiklar för dig