Nyheter

Ilska när finsk regering vill prioritera kristna flyktingar

Anklagas för rasism och diskriminering efter att ha bett tjänstemän se över flyktingkvoterna

När kvotflyktingar hämtas till Finland via UNHCR ska det snarare vara kristna från Kongo eller Venezuela, än muslimer från Afghanistan och Syrien. Det beskedet från inrikesdepartementet har fått oppositionen att tala om rasism och diskriminering.

Frågan om hur många kvotflyktingar som Finland ska ta in varje år är politiskt känslig och den regering som tillträdde 2023 har halverat nästa års kvot från drygt 1 000 personer till 500 personer, skriver Helsingin Sanomat.

Regeringspartiet Sannfinländarna hade helst slopat kvotflyktingarna helt. I oktober blev det känt genom medier att partiet vill sålla bland de flyktingar som får komma till Finland, på så sätt att kristna prioriteras. Det skulle ske genom att ta in fler flyktingar från exempelvis Venezuela, och samtidigt sluta att ta emot flyktingar från Afghanistan.

Uppgifterna fick inte bara de rödgröna oppositionen att rasa och tala om diskriminering och rasism. Sannfinländarnas koalitionspartner Svenska folkpartiet (SFP) sa enligt Svenska Yle att man aldrig skulle godkänna den typen av riktlinjer om kvotflyktingar.

Debatten ledde till att Diskrimineringsombudsmannen började att utreda frågan. Och i veckan kom beskedet, skriver Svenska Yle: Inrikesdepartementets politiska ledning har verkligen instruerat tjänstemännen att bereda fördelningen av flyktingkvoten så att kristna flyktingar prioriteras framför andra.

– Ur utredningen framgår det att det är ministerns specialmedarbetare som gett direktiv till tjänstemännen, säger ställföreträdande Diskrimineringsombudsmannen Robin Harms till Yle.

Barn och kvinnor prioriteras

Av informationen som departementet gett DO framgår, skriver Svenska Yle, att departementet vill prioritera kristna flyktingar från till exempel Kongo och Venezuela. Detta trots att FN:s flyktingorganisation UNHCR så sent som i juli föreslog att Finland i första hand skulle ta emot flyktingar från Afghanistan och Syrien.

Inrikesminister Lulu Ranne, som tillhör Sannfinländarna, säger till Yle att regeringen fortfarande prioriterar barn, kvinnor och personer med funktionsnedsättning vid valet av kvotflyktingar.

– Vi anser att det inte har skett någon diskriminering, säger hon till Yle.

DO är inte lika säker på saken och kommer att fortsätta sin utredning, för att säkerställa att fördelningen av flyktingkvoten inte strider mot grundlagen och diskrimineringslagen.

Finlands inrikesminister Lulu Ranne.
Fler artiklar för dig