Nyheter

Sändaren efter besked om nedläggning: Läsarna frågar vad de kan göra för oss

Robert Tjernberg om beskedet att tidningen läggs ned: ”Det är oerhört trist och ledsamt”

Sorg och vemod. Det är känslorna hos Sändarens redaktion efter onsdagens besked om nedläggning.
– Samtidigt är det något vackert i att kunna lägga ned på ett värdigt sätt, säger tidningens chefredaktör Robert Tjernberg.

Att den ekonomiska situationen för Sändaren såg mörk ut var ingen nyhet. Redan tidigare i år stod det klart att tidningen skulle mista mediestödet som de haft under många år. Men att det skulle leda till att Sändaren läggs ned redan i år var ändå en överraskning för tidningens chefredaktör, Robert Tjernberg. Han hade hoppats på att få åtminstone ett års möjlighet att rädda fortsatt utgivning. Så blev det inte.

– Det är oerhört trist och ledsamt. På redaktionen hade vi hoppats att klara mediestödneddragningen och komma ut på andra sidan. Men även om vi ökat har vi inte nått de nivåer av prenumeranter som vi skulle behövt nå. Beskedet var oväntat och sorgligt, men ingen chock, säger han.

Robert Tjernberg sitter varken i styrelsen i Verbum (ägarbolaget) eller Berling media (koncernen som äger Verbum) och har därför ingen insyn i processen kring beslutet att lägga ner Sändaren, men säger sig ha fullt förtroende för att alla alternativa möjligheter har utretts.

Nu handlar det främst om att gå in för landning. Sändaren har funnits i sin nuvarande form sedan 1992, efter en sammanslagning av Svenska baptistsamfundets och Svenska missionsförbundets respektive veckotidningar. Dessa två samfund har givit ut tidningar sedan mitten av 1800-talet.

– Det är många som hört av sig och sagt att det är en sorg. Tidningen är som en egen organism. En del har läst oss i 60–70 år och en del har bara fått sina nyheter via Sändaren. De kanske inte ens vet om att vi lägger ned än, utan får det beskedet i nästa nummer av Sändaren.

Sändarens redaktion har sex nummer kvar att producera och den sista utgåvan är satt till den 18 december i år. Sedan är resan över för gott.

– Det finns något vackert i att lägga ned något på ett värdigt sätt. Det är hela redaktionen inställda på. Vi vill köra in i kaklet.

Vad minns du mest från dina sex år som chefredaktör?

– Det är flera minnen som dyker upp. Att få bevaka Hönökonferensen och se allt det liv som finns där, men också att få bevaka allt det som görs i de olika församlingarna i Equmeniakyrkan. Det har varit helt otroligt att jobba i den här miljön. Nio av tio som ringer vill säga något uppmuntrande. Det är en anomali för en tidningsmakare, vi är ju vana vid motsatsen. Speciellt nu på slutet har det varit en otrolig respons av människor som vill stötta oss och som frågar vad de kan göra för att vi ska överleva.

Vad svarar du då?

– Det är tyvärr utanför min kontroll. Varumärket går vidare till Equmeniakyrkan och det kan hända att de har en annan tanke framöver.

Hur ser du på framtiden för kristen journalistik nu när Sändaren lägger ned?

– Om Max och McDonalds finns bredvid varandra så blir det större drag hos båda. På liknande sätt är det bra med olika röster även i vår bransch. Men nu hoppas jag väl i första hand på att de redan etablerade kristna medierna fyller upp det vakuumet vi lämnat efter oss och av vad jag har sett så verkar det finnas en vilja att göra det.

---

Fakta: Sändaren

  • Sändaren är en nyhetstidning som ges ut en gång i veckan.
  • Tidningen ägs av förlaget Verbum som ingår i Berling media.
  • Tidningen står traditionellt nära Equmeniakyrkan, koncernens näst största aktieägare.
  • Det första numret av Sändaren gavs ut 1992.
  • Tidningen kom till genom att Svenska baptistsamfundets och Svenska missionsförbundets tidningar, Veckoposten respektive Svensk Veckotidning, gick samman. Inom de två samfunden har det getts ut tidningar sedan mitten av 1800-talet, bland annat med namnen Evangelisten (1856), Nyhetsbladet (1867) och Pietisten (1868).

---

Fler artiklar för dig