Nyheter

Sändaren läggs ned efter förlorade mediestödet

Ger ut ett fåtal nummer till: ”Ett beslut vi tvingats fatta” • Dagens chefredaktör och vd: “Nu kommer ansvaret att vila ännu tyngre på oss.”

Sändaren lägger ned sin verksamhet vid årsskiftet. Det beskedet fick de anställda på redaktionen under onsdagen.
– Det är en viktig röst som tystnar. Dagens ambition om att ha initierad och kompetent bevakning för läsare som känner sig hemma i Equmeniakyrkan kommer att intensifieras ytterligare, säger Felicia Ferreira, chefredaktör på Dagen.

Det första numret av Sändaren kom ut 1992. Men tidningens historia går ännu längre tillbaka, eftersom den bygger på sammanslagningar av kristna tidningar sedan mitten av 1800-talet. Nu går alltså epoken i graven. Annika Waldenström är vd på Verbum, som äger Sändaren. Hon pekar på det uteblivna mediestödet som den avgörande faktorn till att tidningen nu läggs ned.

“Det är ett mycket tråkigt beslut”

”Det är ett mycket tråkigt beslut som vi har tvingats fatta och det har varken skett lättvindigt eller varit enkelt. Vi har ägnat mycket tid åt grundlig analys av möjliga alternativ. Det finns dock inga ekonomiskt bärkraftiga lösningar, som är i enhetlighet med styrelsens avsikt med Sändaren, som kan kompensera bortfallet av det statliga stödet”, skriver hon i ett pressmeddelande.

Equmeniakyrkan är en av ägarna i koncernen Berling Media AB där Verbum och Sändaren har ingått. Equmeniakyrkans ledare, Karin Wiborn, säger i ett pressmeddelande att ”det innebär en förlust av en viktig röst i svensk kristenhet och en kanal för vårt samfund att nå ut i det offentliga samtalet. Nu behöver vi hitta nya vägar och kanaler för att förmedla denna röst, och även om det är smärtsamt att något måste avslutas, så tror jag att det ibland är nödvändigt för att något nytt och livskraftigt ska kunna uppstå.”

”Historiskt skeende”

Dagens vd och chefredaktör, Felicia Ferreira, hoppas att de som prenumererat på Sändaren nu kommer att hitta till Dagen.

– Tidningen i dess nuvarande form är inte så gammal, men traditionen att ge ut tidningar går långt tillbaka, i inte minst Svenska baptistsamfundets och Svenska missionsförbundets historia. Här finns ett arv som jag tror att vi delvis kan förvalta genom initierad och ambitiös journalistik, som läsare som känner sig hemma i Equmeniakyrkans olika strömningar kan uppskatta.

– Equmeniakyrkan är inne i ett historiskt skeende som är viktigt att spegla. Vilken påverkan kommer de nya kyrkoledarna Karin Wiborn och Niklas Piensoho ha på förändringsarbetet? Tidigare har både Dagen och Sändaren bevakat de här frågorna. Nu kommer ansvaret att vila ännu tyngre på oss, säger Felicia Ferreira.

Hur kommer det att påverka Dagens journalistik?

– Vi har länge haft en ambition att bevaka Equmeniakyrkan som ett av flera viktiga frikyrkosamfund i Sverige, men nu kommer vi att göra en ännu tyngre satsning för att skapa en heltäckande bild av samfundet, säger Felicia Ferreira.

– För många har Sändaren varit en uppskattad produkt. Den kommer att vara svår att ersätta, men vi hoppas att Dagens rapportering om Equmeniakyrkan och frikyrkligheten i stort gör att Sändarens prenumeranter kan hitta hem hos oss. Vi har därför skapat ett erbjudande till Sändarens tidigare prenumeranter så att de får möjlighet att prova på Dagen.

Har Dagen haft någon dialog med Sändarens ägare om att ta över tidningen?

– Vi brukar inte uttala oss om huruvida vi haft den typen av dialoger eller inte, men jag hade välkomnat att Sändaren kunnat drivas vidare i vår miljö, med vår journalistiska, affärsmässiga och digitala infrastruktur och med fortsatt unik särprägel.

---

Fakta: Sändaren

  • Tidningen kom till genom att Svenska baptistsamfundets och Svenska missionsförbundets tidningar, Veckoposten respektive Svensk Veckotidning, gick samman.
  • Inom de två samfunden har det getts ut tidningar sedan mitten av 1800-talet, bland annat med namnen Evangelisten (1856), Nyhetsbladet (1867) och Pietisten (1868).
  • Första numret av Sändaren kom ut 1992.
  • Sedan 2014 ges Sändaren ut av Verbum AB, som också ger ut Kyrkans tidning.
  • Verbum är en del av mediekoncernen Berling Media AB med Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan som största ägare

---

Fler artiklar för dig