Nyheter

Oväntat tydlig seger för Trump i ”ödesvalet”

Dagen besökte vallokaler och valvakor under tisdagens presidentval

Donald Trump är åter USA:s president. Det står klart efter tisdagens val.
– Vi har skapat historia i dag, sa Donald Trump i sitt segertal, där han även utlovade att USA står inför en gyllene period.

DALLAS. Efter månader av valkampanjande var det på tisdagen äntligen dags för amerikanerna att rösta. Dagen besökte ett antal vallokaler runt om i Dallas. Vid den första, Oak Haven United Methodist Church, dök förstagångsväljaren Nathan Arriaga upp.

Han berättar att han tidigare inte var särskilt intresserad av politik, men att händelseutvecklingen i världen på senare år har gjort honom mer intresserad och att han är glad över att ha fått rösta.

– Jag röstar i första hand på grund av hur världen ser ut, bland annat krigen i Ukraina och Israel, säger han och förklarar att han har familjemedlemmar som är militärer och att han också har siktet inställt på en framtida militär karriär.

Nathan Arriaga nämner också situationen i Korea och uttrycker en rädsla för att USA ska dras in i krig.

– Jag tycker att det känns för farligt, något kan hända, ett krig kan bryta ut.

Nathan Arriaga röstade på tisdagen för första gången någonsin.

Vill skydda olika friheter

Några timmar senare träffar jag John Wilkenson. Han har precis röstat i Keller Springs Baptist Church och säger att det i princip är en skyldighet att rösta. Han jämför med juryuppdrag i USA vilket innebär att man förväntas ställa upp som jurymedlem i en rättegång om man blir kallad.

Vilken är den viktigaste frågan i årets val?

– Att skydda olika friheter, som kvinnors rätt att välja om de vill göra abort och homosexuellas rätt att gifta sig – det är saker som har tagits bort eller som man försöker ta bort.

John Wilkenson röstade i tisdagens presidentval.

Flaggor till stöd för Trump

Dallas är till skillnad från de flesta andra delar av Texas en plats där majoriteten av invånarna brukar rösta på Demokraterna. Några dagar före valdagen såg jag den del av Texas som röstar på Republikanerna. Då körde jag från Waco till Abilene och på vägen passerade jag samhällen som Hamilton, Comanche och Rising Star.

Ungefär halvvägs hörde jag en kvinna på radion hälsa välkommen till programmet ”Understanding the times”.

Programledaren Jan Markell gästades av flera pastorer och tillsammans diskuterade de presidentvalet. Alla var rörande överens om att det vore en katastrof om Kamala Harris blev president, att Donald Trump – trots sina brister – är sänd av Gud samt att Demokraterna och globalisterna vill förstöra USA och göra det till en socialistisk stat där de amerikanska medborgarnas friheter kommer att försvinna.

Samtidigt körde jag också förbi en handfull gårdar där flaggor viftade i vinden – gemensamt för dem var en önskan om att Donald Trump skulle vinna valet, något som inte är särskilt överraskande med tanke på att samtliga countys mellan Waco och Abilene röstade på Donald Trump för fyra år sedan.

Sällsynt med valaffischer

Presidentvalet i USA har som bekant skapat rubriker under lång tid, så även i Sverige. Men för svenskar som är vana att se affischer med partiledare i varje gathörn när det är dags för val blir kontrasten till USA stor. I mellersta Texas, där Dallas, Waco och Abilene ligger, är det till och med svårt att se att ett val – som har beskrivits som ett ödesval – ska äga rum.

Det förekommer förvisso reklam i både radio och tv. Men valaffischerna är lätträknade. Och politiskt inspirerade kepsar och t-shirts, eller andra kläder, som ofta syns på kampanjmöten lyser helt med sin frånvaro. Det är egentligen först när man närmar sig en vallokal som valet gör sig påmint. Där finns det allt som oftast skyltar med reklam för olika kandidater.

På tisdagen genomfördes presidentvalet i USA.

Gör reklam för kandidat

Utanför Marsh Lane Baptist Church i Dallas sitter en man och en kvinna på två picknickstolar. Kyrkan används i dag som vallokal och paret i picknickstolarna håller var sin skylt med en uppmaning om att rösta på en släkting till kvinnan som kandiderar till ett domstolsuppdrag. Vi börjar prata och mannen, som har bott i Norge i flera år, förklarar hur det amerikanska valsystemet fungerar.

Efter en stund konstaterar det gifta paret ändå att det är för få personer som kommer till Marsh Lane Baptist Church för att rösta, de bestämmer sig därför för att flytta till en annan vallokal där de hoppas kunna göra större nytta. Innan vi skiljs åt säger kvinnan att det kan bli stökigt under natten och de kommande dagarna oavsett hur det går i valet.

– Många tar nog det säkra före det osäkra och stannar hemma i kväll och följer rösträkningen via tv.

På tisdagen genomfördes presidentvalet i USA.

Valet utkonkurrerat av sport

Precis som i Sverige anordnar partierna (eller enskilda kandidater) i USA valvakor. Men det finns också exempel på valvakor utan någon uttalad partipreferens (åtminstone inte officiellt). Ofta förläggs de till pubar eller restauranger och jag åker till en valvaka som hålls på en bar där jag frågar en servitris om det stämmer att det är en tillställning utan partikoppling. Hon tittar nästan lite förvånat på mig och säger om någon inte har röstat på Kamala Harris så är det mellan den personen och Gud.

Nästa stopp blir en valvaka där det är uttalat att den ordnas av en lokalavdelning tillhörande Demokraterna. Samlingen äger rum i en stor restaurang, men faktum är att tv-apparaterna i den i särklass största delen av lokalen visar amerikansk fotboll. Det är bara vid ena gaveln, bakom glasdörrar, som ett sällskap bestående av ungefär 40 personer följer tv-kanalen MSNBC:s valbevakning.

På tisdagskvällen anordnade Demokraterna i Denton utanför Dallas en valvaka.

Mitt tredje och sista stopp blir också det på en bar. Visst finns det många tv-skärmar, men ingen visar något valrelaterat. I stället är det fullt fokus på olika sporter.

Väntad seger för Trump i Texas

Väl tillbaka på hotellrummet ser jag hur tv-kanalerna presenterar allt mer statistik som visar att Donald Trump har gjort bättre ifrån sig än 2020 medan Kamala Harris siffror är sämre än de som Joe Biden hade för fyra år sedan.

Experterna verkar också vara överens om att valet inte blev så jämnt och spännande som de hade förväntat sig.

För Texas del stod det relativt tidigt klart att Donald Trump hade fått flest röster och att han därmed och får delstatens 40 elektorsröster. En som är glad över detta är Jack Graham, pastor i Prestonwood Baptist Church, i Plano strax norr om Dallas.

Han har länge varit en uttalad Trumpanhängare och på X skriver han ”God Bless Texas”.

Fler artiklar för dig