Nyheter

Uppstickarparti vill locka besvikna kristna väljare

American Solidarity Party vänder sig till de som har tröttnat på Demokraterna och Republikanerna

Demokraterna och Republikanerna kämpar ständigt om makten i USA. Men i skymundan finns flera mindre partier, bland annat American Solidarity Party (ASP) som försöker locka kristna väljare.
– Titta på Jesus, han började med tolv killar mitt i ingenstans i Romarriket, och det blev den största religionen i världen, säger Jack Ternan till Dagen.

FORT WORTH, DALLAS. Jack Ternan, som till vardags arbetar som jurist i Dallas, var med redan i den första nationella kommittén för American Solidarity Party (ASP) när partiet grundades 2011. Allt började med en Facebookgrupp, huvudsakligen för missnöjda kristna som inte kände att de hade någon plats i något av de två stora partierna.

– Vi tittade på europeiska och latinamerikanska kristdemokratiska partier för inspiration, satte upp en webbplats och började samla supportrar. Och 2016 lanserade vi vår första president- och vicepresidentkandidat.

Någon större framgång blev det dock inte för Mike Maturen och Juan Muñoz – sammantaget fick de 6 697 röster.

Analisa Roche och Jack Ternan representerar Texas Solidarity Party som i sin tur är en del av American Solidarity Party.

Tar väljare från båda partierna

Jack Ternan, som är ordförande för ASP:s lokalavdelning i Texas, berättar att ASP till största delen består av ”engagerade kristna”. Själv är han katolik och han förklarar att majoriteten av partimedlemmarna också är katoliker. Men han tillägger att partiet också har en ”väldigt stark protestantisk närvaro”.

– Tanken med partiet är att försöka ta de bättre delarna från de stora partierna och sedan lägga till saker som de partierna saknar helt och erbjuda en alternativ röst.

Enligt Jack Ternan tar ASP ungefär lika många individer från Demokraterna och Republikanerna.

– Vi tenderar att dra folk från Demokraterna som inte längre kan stå ut med partiets ståndpunkter i till exempel abort- eller familje- och äktenskapsfrågor. Men de gillar samtidigt Demokraternas syn på sjukvård och invandring eller omsorg om miljön.

Medlemmarna som ASP hämtar från Republikanerna beskriver Jack Ternan som socialkonservativa. Han säger att Republikanerna har släppt flera av dessa frågor, särskilt under Donald Trumps ledning, vilket har gjort dessa väljare besvikna. Han nämner också att en del har lämnat Republikerna på grund av partiets miljöpolitik samt Donald Trump som person.

– Han personifierar inte någon av de dygder som vi letar efter som kristna, slår Jack Ternan fast.

Analisa Roche och Jack Ternan representerar Texas Solidarity Party som i sin tur är en del av American Solidarity Party.

Trasigt ekonomiskt system

På det ekonomiska området hävdar Jack Ternan att såväl Demokraterna som Republikanerna är fel ute. Han beskriver det som att USA har ett trasigt system och att det inte går att åtgärda med skatter och omfördelning av pengar. Han vill i stället göra om mycket från grunden, till exempel anser han att fackföreningar borde vara starkare och mer skyddade.

Redan när ni grundade partiet visste ni att ni skulle jobba i motvind. Varför tog ni ändå beslutet?

– Titta på Jesus, han började med 12 killar mitt i ingenstans i Romarriket, och det blev den största religionen i världen. Guds förväntningar är inte nödvändigtvis att du kommer att lyckas eller att det kommer att inträffa under din livstid, men du bör ändå försöka göra det rätta.

Jack Ternan tillägger att även om ASP aldrig vinner något på egen hand så kan partiet ändå påverka de andra partierna, i synnerhet om ASP lockar ännu fler väljare i framtiden. Då kanske något av partierna behöver lyfta in lite av ASP:s idéer.

Hur långt framåt tänker du?

– Jag tror att det förmodligen kommer ta ytterligare ett decennium innan de flesta människor i USA ens vet om att vi existerar och att de har möjlighet att rösta på oss.

Analisa Roche och Jack Ternan representerar Texas Solidarity Party som i sin tur är en del av American Solidarity Party.

Realistiska förväntningar

Analisa Roche är nybliven pensionär och kandiderar i år för första gången till senaten i Washington DC. Till skillnad från Jack Ternan, som för tolv år sedan kandiderade för Demokraterna på lokalplanet, har Analisa Roche tidigare röstat på Republikanerna. Men när Donald Trump blev partiledare fick hon nog.

– Jag började leta efter alternativ och nämnde om mitt dilemma för en vän som jag visste hade liknande tankar och hon berättade om ASP. Det här var 2016 och jag började följa dem lite på avstånd, men sedan har det blivit mer och mer.

Halvt på skämt frågar jag om hon redan har börjat leta efter lägenhet i Washington DC.

Jack Ternan skrattar till, men Analisa Roche svarar:

– Hittills har jag upptäckt att lägenheter i Washington DC är ganska dyra.

Sedan brister hon också ut i skratt. För det finns såklart ingen möjlighet att hon blir invald i senaten.

– Vi är ändå optimistiska och tror att vi kan få fjärde flest röster, efter Republikanerna, Demokraterna och Libertarianerna. Det finns inte någon grön kandidat i år.

Analisa Roche och Jack Ternan representerar Texas Solidarity Party som i sin tur är en del av American Solidarity Party.

Vilka frågor skulle du vilja fokusera mest på?

– Abort är alltid en väldigt hög prioritet för mig. Men jag tror att det är alldeles för snävt att bara prata om abort utifrån frågan om det ska vara lagligt eller inte. Jag tror att vår politik måste fokusera på att minska den så kallade efterfrågan på abort. Det behövs mer stöd till offer för våld i hemmet och människohandel. Dessutom behövs det ekonomiska incitament för att göra det lättare att ha barn, bland annat högre ersättning vid föräldraledighet.

Migrationen är alltid en känslig fråga i Texas och Analisa Roche är bekymrad över situationen.

– Vi behöver nationell säkerhet. Men jag tycker att vårt migrationssystem är en travesti, migranter behandlas som boskap vilket är helt oacceptabelt.

– För det tredje så vill jag underlätta för mänsklig kontakt, det finns mycket som politiken kan göra för att göra det svårare för oss att undvika varandra hela tiden.

Hon räknar upp flera konkreta exempel. Till exempel anser hon att städerna i USA bör ha bättre kollektivtrafik och promenadmöjligheter, hon vill också se smalare vägar med lägre hastighetsbegränsningar samt färre parkeringsplatser.

Analisa Roche och Jack Ternan representerar Texas Solidarity Party som i sin tur är en del av American Solidarity Party.

Efterfrågar röstningsreformer

Det finns en rad olika lagar i USA som gör det svårt för mindre partier att utmana Demokraterna och Republikanerna. I Texas krävs det exempelvis 115 000 fysiska namnunderskrifter för att ett parti ska få stå med på valblanketterna. Om så inte är fallet måste väljarna manuellt skriva in namnet på kandidaten/kandidaterna och minsta lilla fel i stavningen innebär att rösten ogiltigförklaras.

Både Jack Ternan och Analisa Roche är överens om att röstningsreformer behövs.

– Jag tror att skulle göra folk mer benägna att rösta. Just nu är folk bara desillusionerade över hela röran, säger Analisa Roche.

– Som tidigare sagt tar vi ungefär lika många från de stora partierna, men vi har också en tredje grupp av människor som röstar på oss, de som annars inte skulle rösta alls, säger Jack Ternan.

Analisa Roche och Jack Ternan representerar Texas Solidarity Party som i sin tur är en del av American Solidarity Party.

Försiktig reklamkampanj

Demokraterna och Republikanerna lägger ner mångmiljonbelopp på reklam inför presidentvalet. ASP spelar inte i samma division.

– Det nationella partiet och presidentkampanjen har köpt många annonser på kristna webbplatser. Sedan är det också mycket i mötet med människor som vi känner, berättar Jack Ternan.

– Jag har gjort ett antal intervjuer. Och när jag lämnar mitt visitkort så brukar jag ge några extra kort så att de kan dela vidare, säger Analisa Roche.

– Sättet som vi kan växa på går generellt sett via kristna medier i USA. Det är både katolska och protestantisk medier. De gör många intervjuer med oss som pastorer i olika kyrkor brukar läsa. Kyrkliga ledare utgör faktiskt en oproportionerligt stor grupp inom partiet, förklarar Jack Ternan.

Rädsla för att ”kasta bort” röst

Jag frågar hur kristna som inte vill rösta på ASP brukar motivera sitt ställningstagande. Enligt Jack Ternan får de oftast höra att en röst på ASP skulle vara en bortkastad röst.

– Det här är ett långsiktigt projekt och om man känner att just det här valet är superviktigt så kan jag förstå varför man väljer att inte rösta på oss. Men någonstans måste man börja.

Något större intresse av att följa rösträkningen i presidentvalet på valdagskvällen verkar dock ingen av dem ha. Jack Ternan förklarar att han inte bryr sig vem som vinner och Analisa Roche berättar att hon ska ha släktmiddag eftersom det är hennes födelsedag. Lite intresse av att se vad som händer på hemmaplan har hon ändå.

– Det skulle vara trevligt om våra siffror blir åtminstone lite högre än förra gången. Och personligen vore det spännande att se mitt namn i det officiella resultatet.

Johannes Ottestig i Fort Worth, Texas.

---

Fakta: American Solidarity Party

  • Hette vid starten 2011 Christian Democratic Party USA. Lokala avdelningar finns i delstaterna, i Texas är namnet American Solidarity Part of Texas eller Texas Solidarity Party.
  • Finns på valsedlarna i sju delstater.
  • Partiets presidentkandidat heter den här gången Peter Sonski medan vicepresidentkandidaten heter Lauren Onak.
  • Vid presidentvalet 2016 fick APS:s kandidater 6 697 röster. Fyra år senare var motsvarande siffra 42 305.

---

Fler artiklar för dig