Tidigare pingstledaren Daniel Alm drar inte tillbaka sin stämning mot Västerås Pingst – och församlingen tar inte tillbaka uppsägningen. Det står klart efter att Alm mött sin tidigare arbetsgivare vid en muntlig förberedelse i Västerås tingsrätt under tisdagen. Nu väntar preliminärt ett avgörande av tvisten i rättssalen till våren.
Daniel Alms yrkande om att få tjänsten som pastor och föreståndare tillbaka kvarstår alltså, liksom kravet på ett skadestånd på 150 000 kronor plus ränta för det Daniel Alm upplever som en ”kränkning” av honom. Församlingen är inte med på att dra tillbaka uppsägningen.
Det var i juni som det blev känt att Daniel Alm lämnat in en stämningsansökan mot församlingen han arbetat i sedan 2006. Han blev uppsagd från sin tjänst i våras med hänvisning till en förtroendekris och med motiveringen personliga skäl.
Parterna var kallade till tingsrätten i Västerås under tisdagen. Brukligt är att domstolen undersöker möjligheterna att inledningsvis få till stånd en förlikning.
Beklagar utebliven överenskommelse
Anders Ericsson, ordförande i styrelsen för Västerås Pingst, beklagar att en förlikning och överenskommelse inte har kunnat nås.
– Det är tråkigt. Församlingen har ända sedan Daniel Alms agerande blev känt jobbat för en överenskommelse, men har inte nått fram. I grunden har vi väldigt olika syn på om agerandet mot kvinnorna är förenligt med att vara föreståndare eller inte, säger Anders Ericsson.
Han betonar samtidigt att en ekonomisk uppgörelse även fortsättningsvis kan göras.
Dagen har även sökt Daniel Alm samt hans juridiska ombud, men utan framgång.
Daniel Alms anställning i pingstförsamlingen i Västerås är nu helt avslutad sedan en månad tillbaka. Den 8 oktober löpte uppsägningstiden ut. Det innebär också att Alm inte längre får lön från församlingen, något han haft under det senaste året då han varit arbetsbefriad.
Skriftväxling till tingsrätten
Under sommaren har en skriftväxling pågått mellan parterna med Västerås tingsrätt som mottagare. De båda parternas jurister har lagt fram sina argument och fått besvara varandras.
Skriftväxlingen till domstolen, som Dagen har läst, handlar bland annat om olika syn på vilka skäl som funnits, eller inte har funnits, för en uppsägning när förtroende saknas, liksom om varför Alm inte har kunnat erbjudas andra typer av tjänster i församlingen, något han önskat få.
[ Många frågor ställdes om Daniel Alms avgång: Så svarade styrelsen ]
Olika uppfattningar
Daniel Alm berättade själv om relationer till två kvinnor som gått för långt när han valde att avgå som nationell pingstföreståndare i oktober förra året. Detta ligger till grund för det brustna förtroendet. Men församlingen i Västerås och Alm är oense om hur relationerna ska uppfattas, något som tydligt framgår av skriftväxlingen till domstolen.
Ny tillförordnad föreståndare
Parallellt med den rättsliga tvisten i domstol fortgår församlingsarbetet i Västerås Pingst med gudstjänster och annan verksamhet. Efter en period med Urban Ringbäck från Göteborg som extra pastorsresurs i Västeråsförsalmingen har Sören Perder sedan mitten av september trätt in som vakansföreståndare för församlingens cirka 1 300 medlemmar.
Sören Perder är en erfaren pingstpastor och pensionär med bakgrund i Pingstkyrkan i Örebro.
Ordförande Anders Ericsson beskriver för Dagen en positiv anda i församlingen, med många deltagare i gudstjänsterna, trots processen som har pågått det senaste året.
– Nu har det blivit ett lyft att få in Sören Perder som vakansföreståndare. Sedan ska man komma ihåg att Daniel Alm bara hade 25 procents anställning i församlingen på senare tid och att det övriga teamet är kvar, säger Anders Ericsson, till Dagen.
Togs ur tjänst för ett år sedan
Daniel Alm har arbetat som pastor i Västerås sedan 2006. De senaste sju åren har han dessutom fungerat som nationell ledare för Pingst – fria församlingar i samverkan. Det var i oktober förra året som Alm plötsligt blev tagen ur tjänst av pingstledningen och strax därefter själv valde att avgå från det nationella uppdraget.